Paolo Roberto är mångsysslaren som tycks lyckas med vad han än tar sig för. Föreläsare, programledare, kokboksförfattare, skådespelare och uppskattad hälsoinspiratör är några av hans identiteter. Idag driver han ett imponerande företagarimperium med 13 bolag och runt 200 anställda. Och han är inte rädd för att själv kavla upp ärmarna och delta i den dagliga verksamheten. – Jag jobbar på restauranggolvet tre till fem dagar i veckan, säger han och tonar ner sin egen betydelse för sina verksamheter.
Vad var det som fick dig att ta steget och bli företagare?
– Den 4 oktober 2003 vaknade jag i ett omklädningsrum efter att ha blivit knockad i en titelmatch. Jag var inte bara av med min titel och boxarkarriär, jag var också arbetslös. Jag hade ingen utbildning och kunde egentligen ingenting. Jag låg där och tyckte synd om mig själv och tänkte att va fan, jag får väl starta eget. Så på måndag morgon startade jag ett produktionsbolag. Jag hade några idéer som jag lyckades sälja in och efter tre dagar hade jag mitt första uppdrag. Det här bolaget är nu mitt holdingbolag som äger resten av mina företag.
Beskriv din företagarresa lite kort.
– Många av mina företag har med mat att göra – jag har alltid gillat mat – och vägen dit var min första kokbok som sålde oerhört bra. Jag sysslar bara med sådant som jag tycker är kul, träning och mat är mina stora intressen. Nu har jag även börjat jobba lite med kommunikation och reklam. Jag har märkt att företagare i allmänhet behöver lära sig mer om hur man kommunicerar på moderna plattformar, vad som säljer och inte, hur man får folk intresserade för sin tjänst eller produkt.
– Många säger att ett stort och jobbigt steg är den första anställda, när man plötsligt har ansvar för någon mer än sig själv. Det tycker inte jag, för mig var det betydligt värre när delar av företagandet låg utanför min kontroll, när beslut plötsligt skulle fattas av någon annan. Men jag har lärt mig med tiden att personal som har mandat att fatta beslut också driver företaget framåt. Men det var en jobbig läxa att jag inte alltid var den som hade den bästa lösningen.
Vilken egenskap har varit mest viktig för dig när det kommer till företagande?
– Helt överlägset, och det tror jag gäller alla, är förmågan att inte ge upp. Jag har en enorm arbetsdisciplin, jag kan kavla upp ärmarna och jobba i motvind. Jag har från början varit inställd på hårt arbete med både tidiga morgnar och sena kvällar. Jag tror att disciplin är något du kan träna upp och inget du föds med. Viljan blir starkare ju mer du använder den. Det går inte att klara motgångar med händerna nerkörda i fickorna.
Finns det något negativt med företagandet tycker du?
– Ibland när jag hör politiker prata om företagande som om det bara regnar ner pengar från himlen, då blir jag oerhört provocerad. De verkar inte fatta vilket hårt arbete som ligger bakom de allra flesta företag, inte bara mina. Man tar stora risker, lånar på sitt hus och lever knapert för att förverkliga sin vision. Företagande kommer med ett tungt privat pris, du får vara beredd att offra mycket. Umgänge med barn och relationer kommer ständigt tvåa.
Paolo Roberto
Du har en ganska ”spretig” affärsrörelse. Hur lyckas du hålla ihop verksamheterna och vara en bra ledare för dina anställda?
– Egentligen är den inte särskilt spretig, alla mina företag är närbesläktade. Det handlar i princip om mat och träning i olika ägarkonstellationer. Om jag är en bra ledare är jag nog inte rätt person att tycka, men personalen verkar oftast glad att se mig. Jag tror att min ledarstil går hem hos de flesta. Jag pekar inte med hela handen och höjer aldrig rösten. Min förebild är Julius Ceasar som marscherade med sina soldater. Jag jobbar ofta tillsammans med min personal, jag står i ett restaurangkök 3-5 dagar i veckan, axel mot axel med de andra. Men den som jag vill hylla mest är min vd Lena Arrelöv. Det är hon som håller ihop både företagen och min kalender.
Du pratar ofta om vikten att tänka annorlunda. På vilket sätt har du tänkt annorlunda när det gäller företagande?
– Framför allt handlar det om att våga tro på en idé som ligger lite utanför det som räknas som det korrekta och att inte låta sig nedslås av dem som ”vet” och som säger att det inte går. Vi kan ta mina pastaprodukter i matvaruaffärer till exempel. Jag ville producera pastaprodukter av hög kvalitet med bra råvaror till vanliga människor. Det var många som sågade idén och som sa att folk inte var beredda att lägga några extra kronor för högre kvalitet på vanlig mat. Mina produkter innehåller inga tillsatser och består av riktiga råvaror. Min filosofi var från början att om produkterna är tillräckligt bra så kommer folk att prata om dem och inte tycka att det är dyrt, utan faktiskt prisvärt. När produkterna lanserades hade pastaförsäljningen gått ner med 15 procent på grund av LCHF-hysterin. Efter ett år på marknaden hade den totala försäljningen istället stigit med 15 procent och det var våra produkter som stod för hela uppgången, vi vände trenden. Det är en fantastisk känsla att tro på sin idé och sedan få se att den verkligen håller.
Ditt företagande beskrivs ofta som en framgångssaga. Har du haft företagsidéer som inte varit lyckade?
– O ja, det har jag. Bland annat lanserade jag en träningsapp men den var minst fem år för tidig. Mycket handlar om timing. När jag gjorde den beställningen var jag dessutom alldeles för grön på området, nu har jag lärt mig en hel del om programmering så nu är jag en betydligt bättre beställare på den fronten. Det allra viktigaste tror jag är att inte vara rädd för att misslyckas. Att misslyckas är en del av processen, inte en begravning. Den som aldrig misslyckats har heller inte kommit på några originella idéer.
Har du stött på något riktigt tufft – en händelse eller en period – i ditt företagande?
– Ja det har jag. Jag har satsat fel, jag har anställt fel människor. Jag har lärt mig att företag är sköra i uppstartsfasen. Ibland går det vägen och ibland inte. Jag har inte bara startat, jag har lagt ner ganska många företag också.
Vilken typ av rådgivning är du i behov av?
– Jag har lagt ut min redovisning externt och har en fantastisk rådgivare, Bengt. Han har följt mig sedan boxningens tid. Jag tycker att det ibland är svårt att se helheten, hur den ekonomiska verkligheten ser ut och vilken potential min verksamhet har. Där kommer Bengt in i bilden, han är en mycket värdefull person för mig.
Avslutningsvis, har du några tips till andra företagare?
– Våga ta chanser och våga misslyckas, det är en del i processen. Att förstå disciplin och prioriteringar, helt enkelt att lägga sin tid på rätt saker. Det lönar sig.