Håll koll på de senaste coronaåtgärderna – omvärldsbevakning extra viktig just nu
– Vi på Srf konsulterna jobbar hela tiden med detta och kan konstatera att det kräver mycket omvärldsbevakning, säger Zennie Sjölund, branschansvarig Lön.
Flera av stödåtgärderna från förra året har förlängts. Bara sedan årsskiftet har fyra ändringsbudgetar presenterats:
– Nu i början av februari har det varit många beslut i Riksdagen så flera av åtgärderna är beslutade att träda i laga kraft. Det gäller exempelvis stöd för korttidsarbete, medan vi inväntar förordningar gällande ex omställningsstöd, säger Zennie Sjölund.
– Något som gäller redan nu är att företagen som har ansökt om anstånd med att betala in skatt, det vill säga att skjuta upp skatteinbetalningar, kan förlänga anståndstiden med upp till ett år. Skatteverket har öppnat den e-tjänsten.
En rad myndighetsbeslut med bäring på företagen har också fattats:
– Försäkringskassans har fattat beslut om krav på läkarintyg först den 22 dagen i sjuklöneperioden. Det har införts lägre arbetsgivaravgifter för unga födda 1998-2002, retroaktivt, vilket har medfört att Skatteverket beslutat om att inte ta ut förseningsavgifter för AGI avseende januari månad, det vill säga den som för de flesta företag ska vara inlämnad senast 12 februari, säger Zennie Sjölund som tycker att det var klokt av Skatteverket.
– Det visar på att Skatteverket har förståelse för att det blir väldigt tight med rapporteringen för många i februari.
Hur ska konsulter som vill ge sina kunder rådgivning i coronarelaterade frågor tänka? Vad är viktigast?
– Vi är rådgivare, det innebär att det är företagaren som måste fatta besluten i många svåra frågor men där har konsulten alla möjligheter att vara ett bra bollplank, till exempel kring konsekvenserna av att införa korttidsarbete, på kort och lång sikt, säger Zennie Sjölund.
– Stödet kan påverka förutsättningarna för eventuell utdelning och hur lön ska tas ut, eller hur man ska förlägga scheman och hantera löneavdrag. Att kunna ha koll på regelverk, tidpunkter och koppla detta de behov som finns hos företaget, det är allra viktigast.
Coronareglerna ändras hela tiden. Hur ska man göra för att hänga med i allt?
– Det är ju inte enkelt, vi på Srf konsulterna jobbar hela tiden med detta och kan konstatera att det kräver mycket omvärldsbevakning. Det är en sak att det sker en förändring, sedan ska det hanteras och omsättas i praktiken. För att hänga med gäller det att planera för det oväntade. Det kan tyckas motsägelsefullt, men det handlar om att ha så pass bra rutiner för det som är det ”vanliga arbetet” att man kan skapa utrymme för annat, säger Zennie Sjölund, som tycker att Srf konsulternas “superhjältar” klarade de tuffa utmaningarna bra förra året.
– Det blir nog färre helt oväntade förändringar detta år än förra. Att prenumerera på nyheter från oss och andra är nästan ett krav för att hålla sig uppdaterad. Vi rekommenderar att hålla koll på vår corona-sida, en samlingssida med de åtgärder som är kopplade till våra branscher.
Det är viktigt att stöden redovisas rätt. Vad ska den som är osäker tänka på?
– Säkerställ att man utgår från den senaste informationen, även om ett stöd har hanterats tidigare så kan det ha blivit nya förutsättningar. Gå till källan, vi har exempelvis alltid länkar till ansvarig myndighets information på vår samlingssida. Som alltid – dokumentera och spara underlag. Särskilt vid inrapportering gäller att spara underlag som kvittenser och om något känns osäkert, ta en skärmdump, säger Zennie Sjölund.
Hur ofta uppdaterar Srf konsulterna samlingssidan?
– Så fort som möjligt! Samma dag eller senast dagen efter, säger Zennie Sjölund.