Långa relationer och gröna näringar lyfter Vadstena Bokföringsbyrå
Med en vd som började som YH-praktikant, kunder som varit byrån trogna i 55 år, 70 procent av affären inom gröna näringar samt en juristfirma och en mäklarfirma under sina vingar står Vadstena Bokföringsbyrå starkare än någonsin. Några kunder går till och med mot all time high tillsammans med sin byrå.
– Varje anställd har en individuell utbildningsplan som styrs av vad man vill lära sig och vad byrån behöver. Vi diskuterar de målen löpande. Auktorisationen, med alla utbildningar, är bra men framför allt för oss själva. Jag tror att kunderna skulle efterfråga det mer om det påverkade dem i högre grad, säger Frida Andersson, VD sedan 2019 och Auktoriserad Redovisningskonsult.
Byrån grundades i Vadstena 1968. 2008 öppnades ett kontor i närliggande Linköping. De 23 medarbetarna är jämnt fördelade på de båda kontoren.
2019 Startade byrån Östgöta juridik tillsammans med en erfaren jurist. 2002 satsade man på delägarskap i Areal, med fastighetsförmedling och rådgivning för jord- och skogsbruk. Där ingår byråns styrelseordförande och Auktoriserade Redovisningskonsulten Henrik Malmborg i styrelsen.
Sammantaget har Vadstena Bokföringsbyrå i dag en så bred produktpalett att de kan hjälpa kunderna med allt. Även när det gäller att söka och redovisa olika former av EU-stöd. Samtliga sex delägare, av vilka Frida Andersson och Henrik Malmborg är två, jobbar aktivt i bolaget.
Hur ser er affär ut nu, i slutet av 2023 och början av 2024?
Henrik: – Stabil, med kostnadsutmaningar för företagen inom jordbruk, skogsbruk och entreprenörerna som tjänar de näringarna just nu. Dessa företag hade generellt sett bra år 2021 och 2022 och agerar långsiktigt, det måste man göra i de branscherna. Balansräkningen i ett jordbruk är mycket större i förhållande till omsättningen än i andra branscher. Har du djurproduktion är du fast i det i 25 år till exempel.
– Nu har maskiner, reservdelar, bränsle – allting – blivit 50 eller 60 procent dyrare utan att exempelvis Arla eller Lantmännen höjt sina avräkningspriser och självklart påverkar det våra kunder. Jag sitter precis nu och går igenom vilka lån en kund kan och bör lösa. I dag är det inte läge att bjuda på tillskottsköp av mark, ta dyra arrenden eller hålla stora lager. Samtidigt är skogspriserna högre än någonsin och någon kund går mot all-time-high.
Frida: – För kunderna inom övriga segment ser det väldigt olika ut. De som drabbades under pandemin, fick uppskov av staten och kreditgivare och inte hann i kapp innan räntan höjdes och inflationen började stiga har det tufft. Vi har alltid tät rapportering och koll på likviditeten för våra kunder, nu är sådant extra uppskattat.
– För byråns del har 2023 varit bra. Jag har varit på byrån i 17 år och har redan mött tre generationer av kunder från en och samma familj, vi har väldigt långa kundrelationer. Många har varit med sedan byrån grundades. Som Henrik säger: vi har en oerhört stabil affär i grunden.
Vikten av utbildning och auktorisation?
Frida: – Vi måste hänga med i alla nyheter vad gäller lagar och regler, exempelvis när det gäller skatt och moms. Men vi har också koll på de nya tekniska lösningar som finns, vi ligger långt fram i digitaliseringen. Och det kräver fortlöpande uppdateringar. Av praktiska skäl är hösten mest intensiv när det gäller fortbildning. Vi kombinerar utbildningar hos bland annat Srf konsulterna med utbildningar hos programleverantörer och skräddarsydda utbildningar inom våra expertområden.
– Det är bra att auktorisationen innebär kontroller av konsulternas kompetens och byråernas kvalitet. Värdet av auktorisationen måste upprätthållas och helst förbättras och marknadsföras ytterligare.
Henrik: – Alla som vill bli auktoriserade och har den motivation som krävs får bli det, att behålla sin auktorisation ger sedan folk eld i baken när det gäller att fortsätta vidareutbilda sig. Kompetens är så klart centralt för byrån och de anställda men jag tror inte att auktorisationstiteln i sig ger oss fler kunder. Kunderna vänder sig till ”sin” kontakt på ”sin” byrå så länge man gör ett bra jobb.
– När det gäller utbildning är det min åsikt att branschorganisationen ska se till så att det finns ett strukturerat kursutbud som är relevant för det vi håller på med. Det är svårt att hitta hos andra.
– Den senaste tiden har vi ägnat stora resurser åt penningtvättslagstiftningen, där skulle vi ha haft bättre utbildningar och material tillgängligt för oss byråer tidigare. Om länsstyrelserna förstår vad det innebär att en byrå är auktoriserad borde det ha betydelse i deras granskningar. Men länsstyrelsens granskning känns varken rimlig eller förutsägbar i dag.
Var finns framtidens affär?
Frida: – Kunderna och marknaden har vi. Det delikata problem vi har är att hitta mer personal som kan rådgivning och redovisning. Med tanke på vår inriktning mot de gröna näringarna behöver vi rådgivare som känner till de kundernas affär. Vi söker bland annat utbildade inom SLU (Sveriges Lantbruks Universitet) så som till exempel ekonomagronomer. Men även ekonomiutbildade utan lantbruksinriktning, då vi har många kunder i andra branscher också.
– YH-utbildning är en jättebra väg, vi har anställt fyra, fem personer därifrån som haft praktik hos oss. Jag började själv inom branschen genom att praktisera här i två år och har sedan växt in i rollen och branschen.
– Vår roll inom hållbarhetsredovisning tror jag blir att tillhandahålla underlagen företagen behöver, det blir snabbt väldigt branschspecifikt om man ska föreslå och lyckas med insatser för att minska sitt klimatavtryck. Bolagen inom exempelvis bygg och anläggning kommer säkert att få fler krav på sig, och då kommer deras bransch- och medlemsorganisationer att utforma hållbarhetsredovisning som passar dem. Baserad på underlag från oss.
Henrik: – Digitaliseringen har bara börjat. Vi kommer att förenkla kundernas vardag ännu mer och fokusera ytterligare på analys och rådgivning. Vi behöver inte uppfinna nya system, grejerna finns på hyllan. Det gäller att använda dem, och de nya lösningar som kommer, smartare och anpassat efter varje kunds behov.
– Miljöcertifiering enligt ISO 14 001 var i ropet för några år sedan, ungefär som hållbarhetsredovisning är nu. För våra kunder inom skog och lantbruk finns redan en rad certifieringar och kontroller. Säljer du Kravodlat eller ekologiskt finns många krav från köparna, där tillkommer också kraven från myndigheterna.



Vadstena Bokföringsbyrå
Auktoriserad byrå
Grundad: 1968.
Ägare: Frida Andersson, Jeanette Bengtsson, Henrik Malmborg, Joakim Peterson, Anders Svensson, Mats Johansson,
Säte: Vadstena.
Kontor: Vadstena, Linköping.
Anställda: 23.
Omsättning: 27 miljoner (2023, brutet).
Marknad: Främst Östergötland, men även landet över.
Tjänster: Ekonomi, skatterådgivning och ekonomi för små och medelstora företag.
Specialitet: Företag inom lantbruk eller skogsbruk.
Övrigt: Delägare i Östgöta juridik och Areal fastighetsförmedling.