Annons
Branschaktuellt Lön Redovisning

Många skatteförslag i budgeten för 2025

I år presenterar regeringen flera skatteförslag i budgetpropositionen. Förslagen innebär att hushållens ekonomi stärks i den lågkonjunktur som Sverige befinner sig i. Även på företagsbeskattningsområdet föreslås en rad förenklingar och förbättringar. Vissa förslag föreslås träda i kraft den 1 januari 2025 medan andra planeras senare under 2025. Regeringen aviserar även lagförslag inför 2026 bearbetas vidare.
Text: Therése Allard
Annons

Sänkt skatt på arbete och pension 

Skattesänkningen riktas främst till heltidsarbetande med låga och medelhöga inkomster. Vidare förslås att det förhöjda grundavdraget för personer som vid årets ingång har fyllt 66 år förstärks. 

Ändrad ersättningsnivå för expertskatt   

Ersättningsnivån för expertskatt i den s.k. beloppsregeln sänks från två prisbasbelopp till ett och ett halvt prisbasbelopp per månad. 

Underlättad förskottsbetalning vid skattereduktion för grön teknik  

Större hänsyn ska tas till förskottsbetalningar vid skattereduktion för installation av grön teknik. 

Sänkt subventionsgrad för installation av solceller  

Subventionsgraden för skattereduktionen vid installation av solceller föreslås sänkas från 20 till 15 procent. Ändringen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025. 

Slopad skattereduktionen för mikroproduktion av förnybar el  

Skattereduktionen för mikroproduktion av förnybar el föreslås avskaffas från och med den 1 januari 2026. 

Höjd beloppsgräns för avdrag vid resor mellan bostad och arbetsplats 

Rätten till avdrag för utgifter för arbets- och inställelseresor är idag begränsad till utgifter som överstiger 11 000 kronor. Regeringen föreslår att denna beloppsgräns höjs till 13 000 kronor. Ändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2026. 

Utvidgat växa-stöd 

Nedsättningen av arbetsgivaravgifter för den först anställda, det så kallade växa-stödet, föreslås utvidgas till att omfatta upp till två anställda. Beloppsgränsen för den ersättning som omfattas av nedsättningen föreslås höjas till 35 000 kronor per månad.  

Skattefri grundnivå för sparande på investeringssparkonto, i kapitalförsäkring och i PEPP-produkt  

En skattefri grundnivå införs för sparande på investeringssparkonto, i kapitalförsäkring och i PEPP-produkt föreslås införas. Den skattefria grundnivån uppgår till 150 000 kronor från och med den 1 januari 2025, och till 300 000 kronor från och med den 1 januari 2026. 

Avtrappning av ränteavdrag för lån utan säkerhet  

Rätten till avdrag för ränteutgifter i inkomstslaget kapital förslås begränsas så att ränta får dras av bara på lån som uppfyller särskilda förutsättningar gällande värdering av ställda säkerheter och maximal belåningsgrad. Ränta föreslås få dras av på lån med säkerhet i bostad, värdepapper, fordon, båt, skepp eller luftfartyg, samt på lån som har lämnats av en pantbank. Vidareföreslås att ränta får dras av om lånet avser finansiering av ny-, till- eller ombyggnad av en byggnad när avsikten är att lånet omvandlas till ett lån med säkerhet i bostad när byggnaden är färdigställd 

Rätten till avdrag för ränteutgifter förslås trappas av under två år. Det innebär att avdrag för beskattningsåret 2025 bör göras med 50 procent av ränteutgifter på lån som inte omfattas av avdragsrätten. För beskattningsåret 2026 får inga ränteutgifter som inte omfattas av avdragsrätten dras av.  

Slopad stämpelskatt vid inteckning i skepp  

Stämpelskatt vid beviljande av ansökan om inteckning i skepp föreslås slopas. Förslaget föreslås träda i kraft den 1 juli 2025. 

Höjd fastighetsskatt på vindkraftverk  

Fastighetsskatten på vindkraftverk föreslås höjas från 0,2 procent till 0,5 procent av taxeringsvärdet. Förslaget bör träda i kraft den 1 januari 2026. 

Förbättrade bestämmelser om avdrag för underskott efter ägarförändring  

Förslaget om underskottsavdrag innehåller många ändringar. I 40 kapitlet inkomstskattelagen vill regeringen förbättra och förenkla tillämpningen av underskottsreglerna. Ett av förslagen innebär att beloppsspärren uppgår till ett belopp motsvarande 300 procent av utgiften för förvärvet mot nuvarande 200 procent.  

Förbättrade skattemässiga villkor för enskilda näringsidkare  

Det föreslagna reglerna innebär att en enskild näringsidkare som upprättar ett förenklat årsbokslut inte behöver ta upp något värde på lagertillgångarna om lagrets sammanlagda värde uppgår till högst ett halvt prisbasbelopp (nuvarande gräns 5 000 kronor). Vidare föreslås att en enskild näringsidkare som upprättar ett förenklat årsbokslut får göra värdeminskningsavdrag med hela avskrivningsunderlaget om underlaget uppgår till högst ett halvt prisbasbelopp (nuvarande gräns 5 000 kronor). 

Negativ räntefördelning ska inte göras om det negativa kapitalunderlaget är högst 500 000 kronor. Positiv räntefördelning får alltid göras, oberoende av storleken på kapitalunderlaget. 

Justeringar i bestämmelserna om riskskatt för kreditinstitut 

Ett grundavdrag föreslås införas i lagen om riskskatt för kreditinstitut. Grundavdraget bör uppgå till 197 miljarder kronor för år 2026, vilket motsvarar det då gällande gränsvärdet för skattskyldighet. Skattesatsen för riskskatten bör samtidigt höjas för att förslaget ska vara offentligfinansiellt neutralt. 

Sänkt skatt på bensin och diesel 

Skatten på bensin och diesel föreslås sänkas. 

Utökad nedsättning av skatt på diesel inom jord-, skogs- och vattenbruk  

En utökad nedsättning av koldioxid- och energiskatt på diesel som används i arbetsmaskiner, skepp och vissa båtar i yrkesmässig jordbruks-, skogsbruks- och vattenbruksverksamhet ska gälla för sådan förbrukning som sker under 2025.

Skatten på flygresor avskaffas 

Flygskatten föreslås avskaffas. Ändringen planeras träda i kraft den 1 juli 2025. 

Malus för husbilar och vissa alternativbränslefordon ändras 

Personbilar klass II, det vill säga husbilar, ska inte omfattas av malus. Undantaget från malus för nya fordon som är utrustade med teknik för drift med en bränsleblandning som till övervägande del består av alkohol tas bort. Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 februari 2025 

Sänkt alkoholskatt på öl från oberoende småbryggerier  

Ett system för nedsatt alkoholskatt för öl från oberoende småbryggerier föreslås. Förslaget föreslås träda i kraft den 1 juli 2025. 

Förändringar på F-skattens område  

Förslag på F-skattens område syftar framför allt till att motverka risken för skattefusk och skatteundandragande och för att förebygga att företag används som brottsverktyg. 

Nytt Öresundsavtal undertecknat 

Sverige och Danmark har ingått ett nytt avtal om vissa skattefrågor.

Läs mer om förslagen i budgetpropositionen för 2025 här >>

Aktuella artiklar
Annons