Annons
Företagande

Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna

De senaste åren har bedrägerier mot privatpersoner och företag ökat. Det kan handla om erbjudande om investeringar som leder till stora vinster men också uppmaningar att logga in via bank-id och vips är bankkontot tomt. Genom att lära dig känna igen varningssignalerna kan du undvika att gå i fällan.
Text: Therése Allard
Annons

Bedragare arbetar både metodiskt och långsiktigt och presenterar ofta välpolerade fasader för att lura folk på pengar.  

Finansinspektionen har sammanställd några varningssignaler som gör att både privatpersoner och företagare får bättre verktyg att kunna känna igen och se igenom ett bedrägeriförsök.  

  1. Det finns inga snabba, enkla och säkra investeringar. Låter det för bra för att vara sant? Då är det oftast det. Enkla investeringar som snabbt leder till stora vinster finns inte.  
  1. Var skeptisk till alla som erbjuder investeringar via sociala medier, telefon eller mejl. Seriösa företag erbjuder inte investeringar på det här sättet och särskilt inte på kvällstid.  
  1. Gör inte affärer med företag du inte känner. Låt inte ett företag som du inte litar på ta hand om dina pengar. Gör först en noggrann kontroll av företaget som du ska göra affärer med. Det gäller inte bara vid stora investeringar utan generellt.  

Företag som har tillstånd att erbjuda finansiella tjänster i Sverige finns i Finansinspektionens företagsregister. Finansinspektionen har också en varningslista över företag som inspektionen och tillsynsmyndigheter i andra länder vill varna för. Det kan vara företag som inte har tillstånd eller att ett företagsnamn utnyttjas till bedrägerier. Kontrollera företaget där!  

Säkerhetskollen är en tjänst som Stöldskyddsföreningen (SSF) erbjuder. Där kan du testa om till exempel din hemsida och lösenord är säkra.  

Gör alltid en polisanmälan om du har råkat ut för ett bedrägeri!

Vill du veta hur bedrägerier ska hanteras skattemässigt? Läs artikeln Så hanteras bedrägerier skattemässigt – vad du som redovisningskonsult bör veta (Premium, inloggning krävs) som vår skattexepert Therese Allard har skrivit.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons