Hållbarhetsrapportering allt viktigare – så kan du som redovisningskonsult stötta företagen
Många företag behöver redan idag hållbarhetsredovisa, och behovet kommer att öka i takt med nya lagkrav och förväntningar från omgivningen. Även om små och medelstora företag inte har lagkrav på sig än, är detta rätt tidpunkt för redovisningskonsulter att börja förbereda sina kunder inför vad som kommer, menar Karin Holmquist, som har lång erfarenhet inom hållbarhetsområdet.
– Redovisningskonsulter har en unik möjlighet att stödja sina kunder eftersom de redan har den finansiella bakgrunden och systemvana som krävs. Datan i en hållbarhetsredovisning är både kvantitativ och kvalitativ, vilket gör att övergången för redovisningskonsulter med vana vid siffror och årsredovisningar blir naturlig, säger Karin Holmquist.
Fördelar för kunderna
Trots att hållbarhetsredovisning initialt kan kännas som ett krångligt krav, menar Karin att det är viktigt för redovisningskonsulter att fokusera på de långsiktiga fördelarna för sina kunder.
– När företag börjar arbeta med hållbarhetsdata får de en bättre förståelse för sina risker och möjligheter. Ökad transparens gör dem också mer attraktiva för potentiella anställda och kan förbättra relationen med banker och investerare, som ofta premierar företag med stark hållbarhetsprofil, säger hon.
Hon fortsätter:
– Du som redovisningskonsult kan vara en kvalitetssäkrare och analytisk partner som hjälper kunden att förstå och använda hållbarhetsinformationen på ett strategiskt sätt. Genom att stödja kunden i detta arbete, bidrar du till att företaget kan minska sina risker och öka sina möjligheter, vilket i slutänden stärker deras position på marknaden.
Från kronor till koldioxid
Hållbarhet handlar inte bara om att följa lagar och redovisa koldioxidutsläpp; det är också en ekonomisk strategi. Genom ett effektivt hållbarhetsarbete kan företag minska sina kostnader, öka sina intäkter och därmed förbättra sin lönsamhet. Till exempel kan lägre energi- och vattenförbrukning leda till betydande kostnadsbesparingar. Samtidigt innebär hållbarhetsredovisning en omställning där redovisningskonsulter måste lära sig att hantera nya typer av data – från kronor och ören till kubikmeter och koldioxidekvivalenter.
– Detta nya perspektiv kräver både utbildning och praktisk tillämpning, men blir snart en naturlig del av arbetet, säger Karin Holmquist.
Kom igång med rätt verktyg och utbildning
För att komma igång rekommenderar Karin att redovisningskonsulter börjar med NSRS Entry Level, ett enkelt och kostnadsfritt verktyg som utvecklats av Srf konsulterna.
– Det är en utmärkt introduktion till hållbarhetsredovisning, och jag brukar råda till att öva med testdata för att se hur processen fungerar, säger hon.
Efter att ha bekantat sig med NSRS Entry Level, rekommenderar Karin att delta i Srf konsulternas workshops för att få ytterligare praktisk erfarenhet.
– Workshopen är särskilt värdefull för de som precis börjat med hållbarhetsredovisning och behöver praktisk erfarenhet och stöd, avslutar Karin.
Så kommer du igång med hållbarhetsredovisning
- Börja enkelt: Använd verktyg som NSRS Entry Level för att öva och förstå grunderna i hållbarhetsredovisning.
- Utbildning är nyckeln: Delta i kurser, e-utbildningar eller workshops för att lära dig de grundläggande koncepten och metoderna.
- Sök inspiration: Studera andra företags hållbarhetsredovisningar online för att få en bättre förståelse för hur redovisningen kan se ut.
- Samarbeta med experter: Om det känns svårt, överväg att samarbeta med hållbarhetsexperter för att komma igång.
- Repetera och praktisera: Börja enkelt, repetera och praktisera regelbundet så blir du tryggare allt eftersom.
Läs mer om Srf konsulternas kurser i hållbarhet:
Introduktion till hållbarhetsredovisning >>