Annons
Branschaktuellt Företagande

Ny EU-modell kan ge högre elpriser

Den 29 oktober träder en ny EU-modell i kraft som kan förändrar elpriserna i Sverige. Den så kallade flödesberäkningsmodellen syftar till att effektivisera och harmonisera elmarknaden i både Norden och EU. Förändringen innebär att det kan bli viktigt att ta höjd för högre elpriser.
Text: Therese Slettengren
Annons

Den nya modellen gör det möjligt att utnyttja elnätet mer effektivt och öka exporten av el till andra länder i Europa. Detta kommer att leda till att elpriserna i Europa jämnas ut. För svenska hushåll och företag innebär detta att vissa områden, som tidigare haft relativt låga elpriser, kan förvänta sig högre priser. Samtidigt kan priset sjunka i områden där elpriserna varit höga.

Högre priser i norr – lägre i söder

För hushåll och företag i norra och mellersta Sverige (elområde 1–3) förväntas elpriserna stiga. Detta inkluderar stora regioner som Stockholm och Göteborg. Orsaken till prisökningen är ökad export av el från norra till södra Sverige och vidare till Europa, vilket leder till en minskad tillgång på el i dessa regioner.

I södra Sverige (elområde 4) förväntas elpriserna sjunka något. Detta beror på den ökade tillgången av billigare el från norra Sverige och övriga Norden.

Vad kan du göra?

Som redovisningskonsult kan du hjälpa dina kunder att förutse och anpassa kundernas budgetar utifrån de kommande förändringarna. Att ge råd om hur företag kan minska sin energiförbrukning eller se över sina långsiktiga energikostnader kan vara avgörande för att undvika ekonomiska överraskningar längre fram.

Här kan du läsa mer om hur den nya modellen fungerar och hur den kan påverka marknaden.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons