Höjt prisbasbelopp 2025 – så påverkas ekonomin!
Prisbasbelopp för 2025
Prisbasbeloppet används vid beräkning av exempelvis intäkter, förmåner och avgifter och ska spegla inflationen Det innebär att det justeras från år till år. Prisbasbeloppet för 2025 är 58 800 kronor, en höjning med 1 500 kronor jämfört med prisbasbeloppet för 2024 (57 300 kronor).
Prisbasbeloppet påverkar olika gränser för bidrag, förmåner och avgifter. Här är några exempel:
- Jobbskatteavdraget och grundavdraget – är knutna till prisbasbeloppet och kommer alltså att höjas, vilket innebär sänkt skatt. Hur stor sänkningen blir beror på inkomstens storlek.
- Olika schabloner i inkomstskattelagen – beräknas efter prisbasbeloppet. Exempelvis schablonen för traktamente, förmån av fri kost och inventarier av mindre värde.
- Spärrbeloppet för fastighetsskatt – pensionärer och vissa andra grupper kan få skattereduktion för fastighetskatten.
- Sjukpenninggrundande inkomst och den högsta sjukpenningnivån – kommer också att höjas. Det innebär att ersättningen vid sjukdom eller föräldraledig blir högre.
- Studiemedel – prisbasbeloppet påverkar även studerande. Det innebär att de som tar studiemedel får mer pengar i plånboken.
Förhöjt prisbasbelopp
Det förhöjda prisbasbeloppet 2025 är 60 000 kronor, en höjning med 1 500 kronor jämfört med 2024 (58 500 kronor).
Det förhöjda prisbasbeloppet används bland annat vid beräkning av pensionsgrundande inkomst och tillgodoräknande av pensionspoäng, exempelvis för att beräkna pensionspoängen i det gamla pensionssystemet, vilket påverkar personer födda mellan 1938 och 1953 som har tilläggspension (ATP).