Annons
Branschaktuellt

Ingen svensk e-legitimation i sommar som planerat

Arbetet med en svensk e-legitimation startade för fem år sedan och planen var att den skulle införas i sommar. Eftersom arbetet ännu inte är klart förlängs nu myndigheternas möjlighet att fortsätta använda Bank-id även efter att avtalet gått ut.
Text: Tina Sjöström
Annons

Arbetet med en svensk e-legitimation startade för fem år sedan och planen var att den skulle införas i sommar. Eftersom arbetet ännu inte är klart förlängs nu myndigheternas möjlighet att fortsätta använda Bank-id även efter att avtalet gått ut.

Redan i höstas stod det klart att tidsplanen för den svenska e-legitimationen inte skulle hålla. I sommar går dessutom myndigheternas avtal med bankerna om att använda deras lösning, Bank-id, ut. Därför är läget milt sagt akut.

Risken är alltså att svenska myndigheter står helt utan e-legitimation i sommar och för att lösa problemet finns nu en separat övergångstjänst som innebär att myndigheterna kan fortsätta använda Bank-id även efter att avtalet löpt ut. Det är dock ännu inte klart hur länge denna övergångstjänst ska gälla.
– Ett par år skulle jag tro, men vi kan återkomma om det om några veckor. Vi har en dialog med olika myndigheter som pågår, säger Eva Ekenberg, kanslichef på E-legitimationsnämnden, som fått regeringens uppdrag att lösa problemet.

Varken leverantörer eller myndigheter har anslutit sig till den nya modell för svensk e-legitimation i den takt som nämnden hoppats.
– Vi behöver ha leverantörer in i systemet – både banker och Telia och vi vet inte när de ansöker. Och det tar lång tid att få in andra aktörer i svensk e-legitimation.

Från myndigheternas sida har kritiken mot den svenska e-legitimationsmodellen framför allt handlat om säkerhetsfrågor och om ersättningsmodellen.
Granskningar från MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och FRA (Försvarets radioanstalt) bekräftade i hemligstämplade rapporter att det fanns säkerhetsproblem. Det ska dock ha handlat om risker när en användares dator är infekterad med skadlig kod, id-stöld och omstyrning av utbetalningar, insyn i känslig privat information och risk för att överbelastningsattacker sprider sig till alla myndigheter.

Själv pekar Eva Ekenberg på ersättningsmodellerna som den kanske största stötestenen.
– Det blir helt enkelt för dyrt för en del myndigheter så vi måste få fram en ny modell som passar både myndigheter och leverantörer.

I det regeringsuppdrag som nämnden fick i höstas ingår det att åter samla alla berörda aktörer till dialog och få förslag till det fortsatta utvecklingsarbetet. Uppdraget ska redovisas i mars.

Källa: Computer Sweden

Aktuella artiklar
Annons
Annons