Annons
Lön Skatt

Minst 20 semesterdagar måste tas ut i ledighet före 31 mars

För många företag löper intjänande- och uttagsåret för semester ut den 31 mars. Innan det är dags att göra en semesteromställning måste arbetsgivaren se till att de semesterdagar som inte får sparas tas ut i ledighet.
Text: Thomas Englund

För många företag löper intjänande- och uttagsåret för semester ut den 31 mars. Innan det är dags att göra en semesteromställning måste arbetsgivaren se till att de semesterdagar som inte får sparas tas ut i ledighet.

Arbetsgivare som följer semesterlagens semesterår måste innan den 31 mars se till att de semesterdagar som inte får sparas tas ut i ledighet. Det är endast de betalda dagar som överstiger 20 som får sparas för uttag senare år. Betalda semesterdagar upp till 20 måste alltså tas ut i ledighet. Det finns inte något alternativ att istället betala ut enbart kontant ersättning utan motsvarande ledighet för sådana dagar som inte får sparas. Det är alltså en tvingande regel att ta ut semesterdagar upp till 20 i ledighet före den 31 mars.

Fem år gamla sparade semesterdagar

Motsvarande tvingande regel gäller för sparade semesterdagar som är fem år gamla. Även dessa dagar måste tas ut i ledighet innan den 31 mars. Det är endast i kollektivavtal på förbundsnivå som längre sparande kan tillåtas.

Semesterlagen har även en undantagsmöjlighet att spara semesterdagar till ett sjätte år. Detta är dock möjligt endast om det skulle ha uppstått en mycket extraordinär situation som gör det omöjligt att ta ut semesterdagarna det femte året. Denna regel tar dock sikte på situationen då en arbetstagare vill ta ut samtliga sparade semesterdagar, alltså även de som är yngre än fem år, samt även årets 25 dagar. Det kan innebära en ledighet på som längst 10 veckor. Det är alltså inte någon möjlighet att normalt skjuta upp uttaget av fem år gamla semesterdagar till ett sjätte år.

När kan semesterdagar betalas ut kontant utan ledighet?

I vissa situationer kan betalda semesterdagar betalas ut kontant. Det rör sig om följande situationer:

  • när den anställde slutar sin anställning,
  • om den anställde har ett avtal med sin arbetsgivare om fler semesterdagar än vad lag och kollektivavtal säger och man blir överens om utbetalning av de dagar som inte omfattas av lag eller kollektivavtal,
  • om anställd haft frånvaro så att det inte har varit möjligt att lägga ut semesterdagar i ledighet (regler kring detta kommer att beskrivas i kommande nummer av Konsulten),
  • om kollektivavtal medger utbetalning; gäller till exempel sparade semesterdagar.
Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons