Annons
Företagande Företagande

Ändrade HUS-avdragsregler

Reglerna om fakturamodellen för hushållsnära tjänster förändras för att underlätta kontrollen av utbetalningarna till utföraren och för att minska administrationen för Skatteverket.
Text: Srf konsulterna

Systemet för skattereduktion för hushållsnära tjänster (rot- och ruttjänster) kallas fakturamodellen. Den går ut på att leverantören fakturerar kunden halva arbetskostnaden och får resterande del av Skatteverket.

Utöver de uppgifter utföraren lämnar idag i samband med att han begär utbetalning från Skatteverket, ska han enligt de nya reglerna även lämna uppgift om:
• antalet arbetade timmar,
• debiterad ersättning för material,
• debiterad ersättning för annat än arbete och material,
• vilken typ av arbete som utförts.

Ansökan om utbetalning ska fortsättningsvis göras elektroniskt och utbetalning kommer endast att ske till utförarens konto. Om det finns särskilda skäl, som exempel nämns att verksamheten är nystartad, får Skatteverket medge befrielse för högst sex månader från skyldigheten att lämna begäran elektroniskt.

Ansökan om sådan befrielse ska göras senast den 30 april 2015. Ett förtydligande görs så att det klart framgår att ett ombud, som ställföreträdare för utföraren, kan begära utbetalning från Skatteverket.

Hushållsarbete får inte utföras av den som begär skattereduktion eller närstående till denne. Nu förtydligas att denna bestämmelse syftar på en fysisk person som rent faktiskt utför det aktuella arbetet.

De nya reglerna träder ikraft den 1 januari 2015. Det utökade uppgiftslämnandet, krav på elektronisk ansökan och utbetalning till konto tillämpas på arbete som betalats av köparen efter den 31 mars 2015.

Proposition 2014/15:10

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons