Annons
Företagande Företagande

Motionsbandsförmån

Enligt Skatterättsnämnden är hemlån av motionsband som ägs av arbetsgivaren ingen skattefri personalvårdsförmån. Utan förmånen ska beskattas.
Text: Srf konsulterna

Ett företag avsåg att införa ett hälso- och friskvårdsprogram för alla anställda. Programmet innebar att de anställda dels skulle få tillgång till en webbtjänst där de kunde skapa personliga träningsböcker, dels få låna hem ett motionsband av enkel karaktär.

I en ansökan om förhandsbesked frågade företaget om det helt eller delvis skulle innebära en skattepliktig förmån att delta i friskvårdsprogrammet.

Enligt Skatterättsnämnden fanns det inte en sådan nära koppling mellan webbtjänsten och motionsbandet att de skulle bedömas som en enhet.

När det gäller motionsbandet var nämndens uppfattning att det fortfarande finns en huvudregel som säger att en personalvårdsförmån ska tillhandahållas på arbetsplatsen eller, när det gäller motion, på särskild anläggning. Hemlån av motionsband kunde därför inte anses som en skattefri förmån. Däremot ansågs webbtjänsten vara det.

Skatterättsnämnden, dnr 118-13/D

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons