Annons
Företagande Företagande

Redovisningscentraler för taxi

Med syfte att förbättra Skatteverkets möjligheter att bedriva skattekontroll av taxiverksamhet föreslår regeringen att en helt ny lag om redovisningscentraler för taxitrafik införs.
Text: Srf konsulterna

Taxibranschen anses vara en av de mest utsatta branscherna ifråga om ekonomisk brottslighet. För att Skatteverket ska kunna kontrollera att intäktsredovisningen hos branschens aktörer avspeglar de verkliga förhållandena behöver man ha tillgång till verkliga taxameteruppgifter. Regeringen föreslår därför att en helt ny lag ska införas.

Enligt förslaget ska den som innehar taxitrafiktillstånd vara skyldig att överföra taxameteruppgifter till en redovisningscentral från och med att ett fordon anmälts för taxitrafik. Överföringen ska ske digitalt minst en gång per vecka. Den som vid upprepade tillfällen låter bli att göra en sådan överföring kan få sitt trafiktillstånd återkallat.

En redovisningscentral är en privat aktör som har fått tillstånd att erbjuda mottagnings- och lagringsplats av de aktuella uppgifterna. Taxameteruppgifterna ska lagras i obruten följd under minst sju år. När Skatteverket begär det ska redovisningscentralen lämna ut lagrade uppgifter.

Ikraftträdande

Lagen om redovisningscentraler föreslås träda i kraft den 1 januari 2016.

Proposition 2013/14:223

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons