Annons
Profilen

Andrea Femrell: NNR har fingrarna i alla syltburkar

Företagare och dess företrädare anser i allmänhet att många av dagens regler är både krångliga och kostsamma. För att komma till rätta med detta jobbar NNR – Näringslivets regelnämnd – för att regelverket ska effektiviseras och uppgiftslämnandet minska.
Text: Tina Sjöström
Annons

Näringslivets Regelnämnd, NNR, är en oberoende, politiskt obunden ideell förening. Verksamheten finansieras av dess medlemmar, 18 näringslivsorganisationer och branschförbund, som tillsammans representerar över 300 000 företag. En av dessa medlemmar är Srf konsulterna. NNR har fem anställda och leds av vd Andrea Femrell.

– Vår mission är att förespråka och verka för effektiva och mindre kostsamma regler samt en minskning av företagens uppgiftslämnande, både i Sverige och på EU-nivå. Myndigheterna måste dessutom samråda med oss innan de beslutar om eller ändrar uppgiftslämnande för företagen. Det är våra medlemmar som står för expertkunskapen och vi samordnar regelförbättringsarbetet. Vi själva kan lagom mycket i en mängd frågor, man skulle kunna säga att vi har fingrarna i alla syltburkar.

Andrea Femrell berättar att de på NNR granskar i stort sett alla förslag till regler som berör företagen. Något de reagerar starkt på är kvaliteten på de konsekvensutredningar som görs.

– Kvaliteten är ofta dålig så politiker och beslutsfattare vet ofta inte vilka konsekvenser deras beslut får för företagen. Konsekvensutredningarna är bristfälliga när det gäller att beskriva vilka kostnader och konkurrensförutsättningar reglerna får för företagen om besluten träder i kraft. Det kan jag tycka är lite skrämmande.

NNR har ett stort arbetsfält, man jobbar på kommunal nivå såväl som internationellt.

– Vi har genomfört kommunundersökningar och jämfört handläggningstider, avgifter, tillsyn och liknande, berättar Andrea. Det visar sig att det är stora skillnader mellan kommuner. Vi jobbar för att det ska vara mer homogent och försöker skapa konkurrensneutralitet. Man måste också komma ihåg att många regler som gäller företag styrs och bestäms på EU-nivå, ungefär hälften av dem. Därför är vi mycket aktiva på Europanivå och driver frågor gentemot EU-kommissionen och EU-parlamentet.

Andra organisationer, som Företagarna och Svenskt Näringsliv, jobbar också för minskat krångel. Arbetar ni ihop eller driver var och en sin egen agenda?

– Vår kompetens är att se helheten och vi är ofta en inkörsport mot riksdag, regering och myndigheter. Vi jobbar på uppdrag av våra medlemmar och majoriteten av frågorna är gemensamma. Vi bevakar utvecklingen och driver systemfrågor och utvecklingsprojekt, våra medlemmar jobbar för regelförbättringar inom sina respektive områden.

Konsulten-nr-2-2016-12
Andrea Femrell Foto: Olof Grind

Företagare upplever att regelkrånglet ökar istället för minskar – varför ska det vara så svårt att ändra på det?

– Bra fråga, dock inte helt lätt att svara kortfattat på. Först och främst handlar det om styrning och prioritering från beslutsfattarnas sida. Om vi tittar på de två-tre senaste åren, så har regeringen inte konkret sagt vad och vilka områden som ska prioriteras eller angivit konkreta mål beträffande regelförbättring. När konsekvensutredningarna dessutom är undermåliga och efterfrågan på ett komplett beslutsunderlag synes vara låg, blir regelverket ineffektivt, dyrt och krångligt. Dessutom finns det ett stort behov av att utvärdera befintlig lagstiftning inom områden som påverkar näringslivet och det görs inte. Vi menar kort sagt att det saknas en tydlig ledning och prioritering av frågan just nu.

Vad gör då regeringen egentligen när de säger att detta är en prioriterad fråga?

– De säger att det är en viktig fråga och närings- och innovationsminister Mikael Damberg pratar bland annat om en nyindustrialiseringsstrategi och digitalisering. Dessa ord har ännu inte fyllts med något konkret innehåll. Samtidigt har man genomfört andra åtgärder som hittills höjt kostnaderna för företagen och skapat en osäkerhet. Man måste helt enkelt bli mer konkret och visa resultat i den andra vågskålen.

Vilken fråga är viktigast att driva just nu?
– Den viktigaste regelförbättringsfrågan för de flesta företagare är att ta bort eller mildra hinder mot tillväxt, inom till exempel skatt- och momsregler, arbetsrätten och vissa branschspecifika regler. Vidare handlar det återigen om att få upp kvaliteten på konsekvensutredningarna.

Är det någon speciell fråga du tycker ni lyckats bra med?
– Regelförbättringsfrågan står högt på dagordningen inom EU där vi arbetat länge, pådrivande och målmedvetet. På kommunal nivå har vi sett en ökad medvetenhet och förbättring hos kommunerna i regeltillämpningsfrågan och handläggningstiderna har sjunkit inom olika områden. När det gäller företagens uppgiftslämnande till myndigheter så har det minskat samtidigt som det pågår ett arbete med förbereda ”en väg in” för företagens uppgiftslämnande, vilket vi kämpat för länge.

Många anser att dagens regler är avsedda för storföretag trots att över 90 procent av Sveriges företag räknas som små. Hur förhåller ni er till det?

– Vi har alltid småföretagarens glasögon på oss. Det som är bra för de små fixar även de stora företagen. Man måste dock vara försiktig vid utformandet av regler så att man inte bygger in tröskeleffekter. Om vi har regler anpassade för de riktigt små, men inte för att de ska kunna växa, så kan skillnaderna bli väldigt stora när man når över en viss nivå. Då kan vi skapa effekter som istället hämmar tillväxten.

Andrea Femrell
Bor: Mälarhöjden
Familj: Fru och två barn
Fritidsintressen: Musik och körsång. Övervägde en yrkeskarriär inom musiken. Sångkarriären kröntes av medverkan på kronprinsessans bröllop.
Reser helst till: Någonstans där det är varmt.
Person jag beundrar: Min hustru, som har ett enormt tålamod.
Mest stolt över: Mina barn. För egen del när jag i min militärtjänst blev antagen till armens musikpluton i hård konkurrens med många andra duktiga och förtroendet för att få leda NNR såklart.
Drömjobb som barn: Präst och läkare.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons