Företagande

Brottsligheten mot företagare ökar – så minskar du risken att bli utsatt

Många företagare i Sverige känner en allt större otrygghet i takt med att brottsligheten ökar. Lena Nitz som är expert på brott- och trygghetspolicy vid Svenskt Näringsliv ger tips på vad du som företagare kan göra för att upptäcka och förhindra brott.
Text: Therese Slettengren

Hälften av företagen i Sverige utsätts årligen för brott och vart tjugonde företag överväger att lägga ner sin verksamhet på grund av otrygghet. Det visar Svenskt Näringslivs rapport, ”Brottslighetens kostnader”.

Brottsligheten tas inte på allvar

Den samlade kostnaden för brottsligheten mot svenska företag uppgår till 100 miljoner kronor och i takt med den ökande brottsligheten får polisen svårt att hinna med att skydda företagen.

Näringslivet tvingas i stället själva lägga stora summor på kamerabevakning, väktare, ordningsvakter och andra former av säkerhetslösningar.

– Många företag upplever att brottslighet mot företag inte tas på allvar och att näringslivet lämnas själva att lösa det, säger Lena Nitz.

Det är därför det är så viktigt att få kunskap om vilken typ av brott som företagen utsätts för och hur det drabbar inte bara dem själva utan hela samhället.

– Vår rapport är en viktig pusselbit för att få en helhetsbild av dagens brottslighet mot svenska företag. Utan pålitlig kunskap blir brottsbekämpningen ineffektiv och beslutsfattare riskerar att underskatta problemen, säger Lena Nitz.

Skapar ett otryggt samhälle

Rapporten visar också att oron och utsattheten för brottslighet leder till att det blir svårt för företagen att rekrytera och att investeringsviljan hämmas.

Till detta kommer oron för att utsättas för brott som påverkar viktiga beslut, exempelvis om var företaget ska etablera eller flytta sin verksamhet, om eventuell expansion är aktuell eller om det snarare handlar om att lägga ned delar av verksamheten.

– Det här är mycket allvarligt och riskerar att få allvarliga konsekvenser för samhället i längden. Företags blotta närvaro skapar ett levande samhälle. Det i sig skapar trygghet. I samma stund som brottsligheten tränger bort företagen tar kriminaliteten och otryggheten över, förklarar Lena Nitz.

Tips till företagen

Finns det då någonting företagen kan göra för att för att upptäcka eller förhindra brott? Jo, det finns det.

Här är Lena Nitz främsta tips:

Utbilda personalen
Håll dig uppdaterad om de senaste bedrägerimetoderna och informera medarbetarna. Om medarbetarna känner till vilka metoder som används är det lättare att undvika att bli lurad.

Etablera tydliga rutiner och interna kontroller
Implementera interna kontroller för att övervaka och godkänna finansiella transaktioner. Inför godkännandeprocesser för stora betalningar eller förändringar i leverantörsinformation. Se till att alla betalningar kräver minst två godkända signaturer.

Säkra företagsinformation
Använd starka lösenord och ändra dem regelbundet. Implementera tvåfaktorsautentisering för att förstärka säkerheten.

Säkerhetskopiera data
Regelbundna säkerhetskopieringar av företagskritisk information minskar risken för dataförlust vid attacker som ransomware.

Skydda företagsnätverket
Installera och uppdatera brandväggar och antivirusprogram. Använd krypterad kommunikation för känslig dataöverföring.

Uppdatera mjukvara regelbundet
Håll alla system och programvaror uppdaterade för att täppa till säkerhetshål och minska risken för intrång.

Verifiera leverantörer och kunder
Kontrollera leverantörers och kunders bakgrund och pålitlighet innan du etablerar affärsrelationer.

Var särskilt försiktig med nya eller okända parter.

Upprätta en incidenthanteringsplan
Skapa en plan för hur företaget ska agera om det drabbas av bedrägeri.

Kontakta banken så fort som möjligt och anmäl alltid till Polisen om du blivit utsatt för bedrägeri!

Genom att hålla sig uppdaterad om vilka metoder bedragarna använder kan företagarna minska risken för brott enligt Lena Nitz.

Srf konsulterna tipsar!

Srf Cyberförsäkring, är en uppskattad tilläggsförsäkring som ger både dig som redovisningskonsult och dina kunder extra trygghet.

Mer om Srf Cyberförsäkring >>

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons