Annons
Redovisning

Experten om näringspenningtvätt – risker och hur du skyddar dig

Penningtvätt är ett välkänt begrepp, men vad är näringspenningtvätt? Juristen och tidigare kammaråklagaren Marie Wallin är expert på området och håller även en fördjupningskurs om penningtvätt på Srf konsulterna. Här förklarar hon vad brottet näringspenningtvätt innebär, hur det skiljer sig från andra penningtvättsbrott, och vad redovisningskonsulter behöver tänka på för att skydda sig själv och sina kunder.
Text: Therese Slettengren Foto: Sara Burman, Ateljé Uggla
Annons

Vad är näringspenningtvätt?
Det är ett brott som handlar om att ta risker vid till exempel överföringar mellan bankkonton, vid hanteringen av pengar i stort och även i situationer där du ger råd eller intygar något. Brottet finns i 7 § i lagen (2014:307) om straff för penningtvättsbrott. Trots att lagen har funnits i 10 år är näringspenningtvätt fortfarande ett relativt okänt begrepp. Det är först på senare år som brottet har börjat tillämpas, vilket har resulterat i flera fällande domar. Brottet kan begås utan att ha koppling till näringsverksamhet och omfattar även privatpersoner som anses ha tagit en alltför stor risk. 

Hur skiljer sig brottet näringspenningtvätt från brottet penningtvättsbrott? 
Näringspenningtvätt är ett helt annat brott än penningtvättsbrott. Till skillnad från penningtvättsbrott kräver näringspenningtvätt inget förbrott eller att det kan bevisas någon direkt koppling till penningtvätt. Det handlar i stället om ett ”klandervärt risktagande.” Om en åklagare kan visa att du har haft ett så kallat likgiltighetsuppsåt till ditt risktagande kan du fällas för näringspenningtvätt. Med andra ord är det själva risktagandet som är brottsligt. Detta innebär att risken för att  begå näringspenningtvätt är högre jämfört med att begå andra penningtvättsbrott. 

Kan du ge ett exempel på näringspenningtvätt? 
Ett exempel är en fastighetsmäklare som underlät att kontrollera vissa detaljer i en fastighetsöverlåtelse. Mäklaren dömdes för näringspenningtvätt efter att ha upprättat dokument för en fastighetsförsäljning där flera riskfaktorer pekade på kopplingar till penningtvätt. Bland annat gjordes betalningen av tredje part, finansieringen skedde via ett utländskt bolag, och köparen var en utländsk medborgare utan stadigvarande vistelse i Sverige. I detta fall ledde bristande kontroll till en fällande dom.

Idag pratas det mycket om ”möjliggörare” – vad innebär det och finns det en risk för att redovisningskonsulter kan bli möjliggörare för brott? 
”Möjliggörare” är inget juridiskt vedertaget begrepp och används utan att det också sätts in i det straffrättsliga sammanhang där det hör hemma. Att det används så, menar jag riskerar att leda tanken fel, som om det bara skulle”möjliggöra” annans brottslighet, I realiteten handlar en ”möjliggörares” aktiviteter nämligen om olika medverkansformer till brott, såsom gärningsperson, medhjälpare eller anstiftare.  

Om du som redovisningskonsult exempelvis intygar något utan tillräcklig kontroll, kan det handla om att du anses ha agerat med ett klandervärt risktagande, som utgör brottet näringspenningtvätt. För åklagaren räcker det sedan att bevisa att du haft ett likgiltighetsuppsåt till ditt risktagande för att det ska bli en fällande dom för näringspenningtvätt. 

Marie Wallin är jurist och tidigare kammaråklagare. I dag driver hon konsultbolaget Rätt Nu AB där hon erbjuder juridisk expertis, utbildningar och konsultationer inom bland annat penningtvättsfrågor och riskhantering. På Srf konsulterna är hon under 2025 aktuell med en fördjupningskurs om penningtvätt.

Vad bör en redovisningskonsult vara uppmärksam på när det gäller näringspenningtvätt?
Det är avgörande att känna till de straffrättsliga reglerna och hur brottet näringspenningtvätt fungerar. Vad krävs för att begå det brottet? Vilka risker finns för att hamna i ett likgiltighetsuppsåt? Här får du hjälp av de krav som den administrativa lagen om penningtvätt (PTL) ställer. Även för en straffrättslig riskhantering är det viktigt att identifiera, värdera och analyserariskerna i din verksamhet utifrån dina kunder, tjänster och vilka branscher du arbetar med. Med den samlade kunskapen kan du sedan sätta in de rätta åtgärderna för att skydda både dig själv och din verksamhet. 

Du ska hålla en fördjupningskurs om penningtvätt hos Srf konsulterna tillsammans med Viveka Strangert. Berätta mer om den! 
Det är en helt ny kurs som vi ser mycket fram emot att hålla tillsammans med Srf konsulterna. Jag och Viveka Strangert har samarbetat i flera sammanhang som rör riskhantering och finansiell brottslighet, vilket ger oss en unik kombination av kompetenser. Viveka har lång erfarenhet inom Compliance och andra närliggande områden, medan jag har lång erfarenhet av ekonomisk brottslighet från det brottsbekämpande perspektivet tack vare min tid som kammaråklagare och specialist inom Polisen. Tillsammans kan vi erbjuda ett värdefullt och praktiskt innehåll för deltagarna. 

Vilka tycker du ska gå kursen och varför? 
Vill du ta din riskhantering på allvar och få konkreta tips på hur du kan skydda dig, även ur ett straffrättsligt perspektiv, bör du gå kursen. Jag och Viveka är mycket lösningsorienterade och vi vill hjälpa deltagarna att förstå varför det är så viktigt att arbeta korrekt med penningtvättsreglerna. Kursen kommer att ge dig en tydlig bild av hur du kan stärka ditt arbete mot finansiell brottslighet.

Här kan du läsa mer och anmäla dig till fortsättningskursen i penningtvätt som Marie Wallin håller tillsammans med Viveka Strangert.

Här kan du läsa mer om Marie Wallin.

Aktuella artiklar
Annons
Annons