Gör kunden redo för nya SNI-koder
– Redovisningskonsulter bör redan nu be sina kunder att se över sina SNI-koder så att de är korrekta. För den koden avgör om man behöver välja en ny kod, konstaterar Anna Björk, projektledare vid SCB.
De nya koderna överensstämmer med uppdateringen av den europeiska näringsgrensstandarden NACE.
I början av 2025, i god tid innan förändringen genomförs, kommer de nya koderna att publiceras på scb.se.
På verksamt.se lanseras en tjänst där bytet enkelt kan göras. Det är planerat till januari 2025.
Kunderna behöver göra ändringen själva eftersom det enbart är personer med engagemang i styrelsen som kan göra det.
– Rätt rådgivning är viktigt i sammanhanget, så att företagen får rätt SNI-kod när bytet sker. Tipset till redovisningskonsulterna är att redan nu läsa in sig på förändringen och informera sina kunder, säger Anna Björk, som jobbar på dataavdelningen vid Sektionen för fastighets- och generella register vid Statistikmyndigheten SCB.
Branscher som byter
Exempel på branscher där SNI-koden förändras är:
- Detaljhandel.
- Handel med motorfordon.
- Litterärt och konstnärligt skapande.
- Specialiserad designverksamhet.
- Restaurangverksamhet.
- Lokalvård.
- Specialiserad bygg- och anläggningsverksamhet.
- Passagerartrafik.
- Hälso- och sjukvård.
– En del företag får en ny kod men behåller dagens innehåll. De behöver inte göra något. För många företag delas SNI-koden upp, delar av innehållet flyttas till andra koder. Exempelvis delas restaurangkoden upp i två koder: en för restaurangverksamhet och en för mobil restaurangverksamhet, berättar Anna Björk.
Rätt kod viktig
Alla företag väljer en femsiffrig SNI-kod när bolaget registreras. Det visar i vilken bransch företaget verkar, vilket i sin tur har stor betydelse för exempelvis statistik och olika bidrag eller stödformer riktade till en viss bransch. Även kreditbedömningar, och därmed möjlighet till lån och försäkringslösningar, påverkas av företags branschtillhörighet eftersom upplysningsföretag ofta gör branschvisa analyser och rekommendationer.
– Även information om regelförändringar och tekniska lösningar styrs av branschkoden. För företagets bästa är det mycket viktigt att den blir rätt, understryker Anna Björk.
SNI
Standard för svensk näringsgrensindelning.
Nuvarande upplägg sedan 2007.
Justeras 2025 för att matcha EU:s gemensamma, uppdaterade näringsgrensstandard (NACE).
Vägar vidare: