Annons

Premium

Branschaktuellt Lön

Grön lön ger svarta siffror

– Lägre sjuklönekostnader. Lägre personalomsättning. Det är två exempel på insatser för social hållbarhet inom lönearbetet som ger effekt på sista raden. Och pengar är alla företagare intresserade av, där kan man börja arbetet med kundernas hållbarhet. Det menar Anna Hammarkvist, vd för Amesto Accounthouse i Sverige som nu bjuder sina kunder på grön löneredovisning och lanserar ett program för automatisk hållbarhetsredovisning.
Text: Håkan Edvardsson

Anna Hammarkvist har mycket lång erfarenhet från lönebranschen. Hennes nätverk är brett och djupt. Hon deltar regelbundet i Lönepodden och är ledamot av Srf konsulternas förbundsstyrelse. I hela hennes karriär har hållbarhet, ur olika perspektiv, diskuterats. Men det är först nu, när kännedomen om FN:s globala hållbarhetsmål ökat, lagen kräver att större bolag gör hållbarhetsrapporter och unga talanger kräver en hållbar arbetsgivare som lönebranschen vaknar på allvar. Och inser att hållbarhetsredovisning är nödvändigt. Inte bara bra att ha. Grönt lönepaket – Jag har länge funderat på varför så relativt lite gjorts när det gäller enkla lösningar för hållbarhetsredovisning. NSRS-verktyget är…

Premium

För premiumartiklar behövs en prenumeration

Registrera dig och läs premiuminnehållet direkt!
– Att ta in hållbarhetsfaktorer i yrket som lönekonsult innebär också en utveckling av yrkesrollen. Lönekonsulter sitter på väldigt mycket data om hållbarhet som medför stora besparingar. Det bör till exempel varje bolagsledning inse, säger Anna Hammarkvist.
Förhoppningen är att Footprint, som automatiserar arbetet kring hållbarhet, ska underlätta för Amestos kunder och bidra till att de ligger i framkant, väl förberedda inför kommande ökade lagkrav. I Norge är Footprint redan i skarp drift. Det norska ordet för hållbarhetsredovisning är för övrigt bærekraftsrapport.

Tio hållbara tips med Anna Hammarkvist  

  1. Minska pappersförbrukningen. ”Sverige är än i dag dränkt i papper. Ifrågasätt om kunden och ni behöver alla papper, eller om ni fortsätter av gammal vana.”
  2. Räkna på friskvårdsersättningen. ”Är de som nyttjar friskvårdsbidraget friskare än de som inte gör det? I så fall: hur får vi fler att använda det? Om inte: kan vi göra något bättre för personalen för pengarna?”
  3. Gör en lönekartläggning. ”Förutom att det är lag vid tio anställda och uppåt, så finns risk för missnöje och högre personalomsättning om lönerna inte ligger rätt.”
  4. Analysera och räkna på korttidsfrånvaron. ”Börjar den smyga upp på någon eller några eller på någon specifik avdelning? Hur stor är kostnaden? Framför allt: hur kommer det sig att den ökar?”
  5. Titta på semesteruttaget. ”Är det för lågt är det en varningssignal”.
  6. Titta på övertiden. ”Är det för högt är det en varningssignal.”
  7. Mät det ni gör! ”Hur mycket tid lägger du på en kund? När lägger du den tiden? Är det ohållbart vissa dagar i månaden? Försök hitta hållbara lösningar i dina arbetsrutiner och mät därefter igen.”
  8. Ta goda vanor från hemmet till jobbet och tvärt om. ”En hållbar konsumtion hemma och på jobbet är värdefullt.”
  9. Lyft fram goda förebilder. ”Se till att den som är mästare på att till exempel hitta second hand-fynd eller lagar fantastisk vegetarisk mat syns internt.”
  10. Visa kalkylerna för ledningen. ”Lön sitter på en mängd data som påverkar på sista raden, med kopplingar till hållbarhetsarbete. Visa eget engagemang och lyft fram det!”
Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons