Annons
Lön

Historisk AGI-nyhet följs av fler

I februari är det dags för den historiska, första inrapporteringen av frånvarouppgifter av föräldraledighet enligt de nya AGI-reglerna.

– Det blir lättare för arbetsgivare, anställda och lönekonsulter att göra rätt, konstaterar Zennie Sjölund, branschansvarig Lön hos Srf konsulterna, som har bidragit till reglernas utformning.

– Genom den tillfälliga föräldrapenningen och föräldrapenningen betalas cirka 2,5 miljarder kronor ut felaktigt varje år, konstaterar Niklas Löfgren vid Försäkringskassan, som nu kan kontrollera utbetalningarna bättre.
Text: Håkan Edvardsson
Annons

Zennie Sjölund och Niklas Löfgren har, ensamma och tillsammans, medverkat i ett flertal olika medier sedan hösten 2024. Ämnet: ny lagstiftning som påverkar arbetsgivardeklarationen på individnivå (AGI).

Samarbetet mellan Srf konsulternas samverkansgrupp Srf Lönsam, Skatteverket och Försäkringskassan, som resulterade i en remiss och en skrivelse till Finansdepartementet, har lyfts fram som ett mycket lyckat samarbete under stor tidspress.

– Vi genomförde bland annat en workshop för att säkra att våra förslag är genomförbara och smidiga för alla parter: programleverantörerna, arbetsgivarna, lönekonsulterna och myndigheterna. Lyckligtvis hörsammade de sakkunniga på departementet och politikerna våra synpunkter. I december gick lagen igenom, sammanfattar Zennie Sjölund.

– Rapporteringen via AGI har inte någon direkt påverkan på arbetsgivaren och den anställde, utan används av Försäkringskassan för analys. Känner man sig som lönekonsult tveksam inför den första AGI-rapporteringen är tipset att läsa på vår, Srf konsulternas, samlingssida om AGI, ta del av Skattverkets information och kontakta sin systemleverantör. Alla tips och uppgifter som florerar på sociala medier stämmer tyvärr inte, konstaterar Zennie Sjölund,

Fler nyheter

I sammanhanget kan nämnas att Srf konsulternas skrivelse till departementet gav effekt. I stället för att behöva göra en omräkning av information, som förslaget innan hade inneburit, motsvarar rapporteringskravet nu det som registreras i löneberedningen. Under 2025 kommer fler förändringar kopplat till föräldraledighet, och det kommer att bli än viktigare att den anställde rapporterar rätt och att underlagen kommer in i tid.

– Vi har en stor vinst i att vi kan skicka med information som redan finns i lönesystem. Om uppgifterna är korrekta från början blir det mindre efterkontroller och mindre analysarbete för både arbetsgivaren och Försäkringskassan. Och vi är inte nöjda, vi jobbar vidare med Försäkringskassan för att rapporteringen ska bli än mer kvalitetssäkrad.

Lönepodden, som belyser lönebranschens viktigaste frågor, ägnade ett avsnitt åt AGI. Från vänster: programledare Katarina Sand, Wise professionals, Niklas Löfgren, Försäkringskassan, och Zennie Sjölund, branschansvarig Lön vid Srf konsulterna. Det var ett av de mest lyssnade avsnitten 2024.

Problemet

Ett av de medier där Zennie Sjölund och Niklas Löfgren medverkat i är Lönepodden, en av branschens största poddar som regelbundet djupdyker i det viktigaste för lönekonsulter och lönebyråer. I november 2024 fokuserade Lönepodden på den nya frånvarorapporteringen.

Niklas Löfgren, analytiker och familjeekonomisk talesperson, berättade då bland annat om bakgrunden till den nya lagen. Förutom de stora totalbelopp som betalas ut felaktigt, som nämns i ingressen, gav han även exempel på några typfall:

– Människor som vabbar en halv dag men sätter upp tre fjärdedels dag av misstag. Eller som är hemma två dagar helt korrekt men sätter upp tre dagar för att kompensera sitt lönebortfall. Bortom det finns de som systematiskt tar ut veckor med vabb, jobbar samtidigt och har barnet på förskola. Då är man bara ute efter att skaffa sig dubbel ersättning. Vi ser nu alla missmatchningar direkt och kommer naturligtvis att börja med att åtgärda de grövsta.

Ordningen

Skatteverket får in uppgifterna om frånvaro enligt vård av barn via AGI men de varken sparar eller hanterar dem. De skickar över uppgifterna till Försäkringskassan som använder dem i sina kontroller av utbetalningarna.

– Ett annat perspektiv på detta är arbetsgivarnas kostnader för denna försäkring, som de betalar via arbetsgivaravgiften. Kostnaden har ökat stadigt i tio års tid. Då är det också viktigt att pengarna går till rätt personer och inte betalas ut fel, understryker Niklas Löfgren som hoppas att ansökningarna kan granskas före utbetalningarna i en nära framtid.  Redan för sex år sedan var han för övrigt med och skrev ett förslag om att kontrollen utbetalningen av föräldrapenningen borde skärpas. Men utan samverkan med andra aktörer nådde Försäkringskassan inte önskat resultat.

– Det är, som alltid, tillsammans vi förändrar saker och ting på bästa sätt. Den nya AGI-rapporteringen är ett mycket lyckat exempel på det, säger Zennie Sjölund.

Miniguide AGI

  • Frånvarouppgifter lämnas per betalningsmottagare, datum och frånvarotyp. Via AGI, till Skatteverket. De skickar uppgifterna till Försäkringskassan som analyserar dem.
  • Redovisningen ska göras för den period som ersättningen till betalningsmottagaren har påverkats av frånvaron.
  • Om en betalningsmottagare varit frånvarande under flera dagar, vilket kan ge rätt till föräldrapenning eller tillfällig föräldrapenning, ska separata uppgifter lämnas för respektive datum och frånvarotyp.

 

Vidare läsning och lyssning

Samlingssida AGI Srf konsulterna

Skatteverket

Tips från systemleverantörerna

Aktuella artiklar
Annons
Annons