Jobb finns – men inte arbetskraften
Det ser ljust ut när det gäller tillgången på nya jobb. Både privata och offentliga arbetsgivare planerar för fler anställda. Enligt arbetsförmedlingens prognos ökar sysselsättningen med 144 000 personer under 2016-2017 och arbetslösheten förväntas falla till 6,6 procent.
Något som inte är lika positivt är att tillgången på utbildad arbetskraft krymper vilket gör att arbetsgivarna kommer att få allt svårare att rekrytera. Bristen på arbetskraft är extra tydlig inom den offentliga tjänstesektorn där arbetsgivarna redan har svårt att expandera sina verksamheter. Även privata arbetsgivare märker nu av den tilltagande bristen på arbetskraft.
– Det är glädjande att både svensk arbetsmarknad och ekonomi är så stark. De senaste årens jobbtillväxt har inte minst gynnat utrikes födda. Nu är det nödvändigt att arbetsgivarna ser de olika kompetenser som alla arbetssökande har. Då kan både privata och offentliga verksamheter växa lättare, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsförmedlingen.
Under kommande år får vi se en ökad tudelning på arbetsmarknaden, grupper med en svagare position får fortsatt svårt att hitta ett arbete. Under 2017 väntas denna grupp utgöra ungefär 75 procent av de inskrivna arbetslösa.
– Arbetslösa med kort utbildning väntas öka framöver. För att gruppen ska få ett stadigt fotfäste på arbetsmarknaden, och undvika en högre strukturarbetslöshet, behövs utökade utbildningsinsatser inte minst inom grundvux, säger Mikael Sjöberg.
Arbetsförmedlingens prognos bygger bland annat på intervjuer som Arbetsförmedlingen har gjort med närmare 11 000 privata arbetsgivare och med offentliga verksamheter i hela landet.
Källa: Arbetsförmedlingen
Texten omarbetad av Tina Sjöström