Jobben finns – men inte arbetskraften
Enligt AFs arbetsgivarundersökning har optimismen ökat hos såväl privata som offentliga arbetsgivare jämfört med hösten 2014. Rekryteringsplanerna är positiva och arbetsgivarna planerar för fler anställda. De nya jobben växer också till viss del fram över hela landet men störst jobbtillväxt sker i storstadsregionerna. Utanför de tre storstadsregionerna blir det svårare att öka sysselsättningen på grund av att den yrkesaktiva befolkningen utvecklas svagt.
Inom offentlig tjänstesektor ökar bristen på utbildad arbetskraft och bristen riskerar att bromsa sysselsättningsökningen. Inom det privata näringslivet väntas bristen öka något men den begränsas till vissa branscher. Gapet mellan kvalifikationskraven på de lediga jobben och kompetensen bland de arbetslösa ökar under de kommande åren, vilket leder till ökade matchningssvårigheter.
– Det är glädjande att det tillkommer fler än 110 000 jobb. Matchningen kommer dock att bli en tuffare utmaning då andelen arbetslösa som har efterfrågade kompetenser minskar. Vi behöver därför intensifiera våra arbetsgivarkontakter för att få en bättre framförhållning kring kompetensbehoven, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.
Tudelningen på arbetsmarknaden blir allt tydligare – arbetslösheten minskar snabbt i grupper med en starkare ställning på arbetsmarknaden medan grupper med en svagare position har fortsatt svårt att finna arbete. Under andra halvåret 2016 väntas den sistnämnda gruppen öka till över 75 procent av de inskrivna arbetslösa.