Annons
Branschaktuellt Redovisning

Kontrollera uppgifterna i din deklaration

Snart är deklarationsracet i gång för privatpersoner. Inkomstdeklarationen ska vara inlämnad senast den 2 maj. I den här artikeln tar vi upp vikten av att kontrollera sina uppgifter och deklarera i tid. Eller borde man kontrollera uppgifterna tidigare och löpande under året?
Text: Therése Allard

Kontrolluppgifter

Sedan 1 januari 2019 lämnar alla arbetsgivare in uppgifter om lön och avdragen skatt för den anställde varje månad via arbetsgivardeklaration (AGI). Lönespecifikationen blir en kvittens på vilket skatteavdrag som arbetsgivaren har rapporterat in. Via Skatteverkets Mina Sidor kan anställda säkerställa att det skatteavdrag som arbetsgivaren ska ha rapporterat överensstämmer med uppgifterna på lönespecifikationen. Uppgifterna uppdateras varje månad.

Så i stället för att kontrollera uppgifterna nu i samband med deklarationen borde vi ta som vana att logga in på Skatteverket och säkerställa att uppgifterna stämmer mot våra lönespecifikationer. Då ligger man som anställd närmare i tid om det skulle vara fel och det blir lättare att korrigera.

De allra flesta uppgifterna i deklarationen förtrycker Skatteverket. Även om de är förtryckta så ska man kontrollera dem mot de uppgifter som man har fått. De kan ha ändrats. I vissa fall lämnas ingen kontrolluppgift och då behöver man själv fylla i uppgifterna i deklarationen. En bank har till exempel ingen skyldighet att lämna en kontrolluppgift om ränteutgiften understiger 100 kronor sammanlagt hos banken. Detsamma gäller om den totala inkomsträntan hos banken understiger 100 kronor.

Kontrollera att uppgifterna i deklarationen stämmer – kontakta motparten om det har blivit fel och se vad som är rätt. Deklarationen justerar man genom att fylla i de rätta uppgifterna.

Uppgifter om tjänsteställe

Arbetsgivaren ska lämna uppgiften om tjänsteställe i individuppgiften i arbetsgivardeklarationen från och med redovisningsperioden januari 2023 och för beskattningsår 2023 i kontrolluppgift. Det är adressen där den anställda har sitt tjänsteställe som ska uppges. Det gäller även om den anställda har sitt tjänsteställe i bostaden. Dessa uppgifter har inte Skatteverket haft tidigare. Det gör att Skatteverket har uppgifter för att kontrollera rimligheten i de avdrag som den anställde yrkar för resor till och från arbetet.

Mer information på Skatteverkets hemsida

Vad är tjänsteställe?  Skatteverket

 

Tidigare artiklar i Konsulten

Deklarera – viktiga datum att ha koll på för dig som privatperson!

Deklarationstidpunkter för aktiebolag under 2024

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons