Moms vid uthyrning av bostad
Mario och Anna kommer in på ditt kontor och undrar om de ska betala moms och i så fall med vilken skattesats. De berättar att de hyr ut sitt attefallshus via Airbnb. Det ligger fantastiskt vackert i Bohuslän med utsikt över havet. De äger hälften var av fastigheten. Uthyrningen ger en extra och mycket välkommen inkomst eftersom de har tonårsbarn så deras utgifter är stora. Mario jobbar på restaurang och Anna är sjuksköterska. Ett normalt år uppgår inkomsten från uthyrningen till cirka 120 000 kr och hittills har de inte debiterat moms. En granne har nu sagt att de måste betala moms eftersom de har så stor inkomst från uthyrningen. Grannen har också sagt att momsskattesatsen är 25 procent, men kan det stämma? Eftersom de inte kan något om detta frågar de dig. Vad svarar du – är de betalningsskyldiga till moms och vilken momsskattesats ska de i så fall tillämpa?
Först behöver vi ta ställning till om uthyrningen är föremål för moms.
För att en transaktion ska vara föremål för moms ska tjänsterna göras inom landet av en beskattningsbar person som agerar i denna egenskap,3 kap. 1 § 3 mervärdesskattelagen (ML).
Inom landet
Med ”inom landet” förstås normalt respektive EU-medlemslands territorium, men det finns undantag som benämns tredje territorium, 2 kap. 21–22 §§ ML. Exempelvis Åland är ett s.k. tredje territorium och betraktas således som en plats utanför EU.
Vad gäller sjöterritorium så utgör sjöterritoriet dels territorialhavet, dels inre vatten såsom sjöar och vattendrag (se definition i 3–4 §§ lagen om Sveriges sjöterritorium och maritima zoner). Vad gäller den ekonomiska zonen har EU-domstolen slagit fast att en kuststats suveränitet enbart är funktionell och begränsad till rätten att utforska och utnyttja dessa områden, C-111/05, Aktiebolaget NN, p. 56, 57 och 59.
Du finner en karta över Sveriges territorialhav och ekonomiska zon här.
Vad gäller luftterritorium så finns ingen lagstiftning som reglerar det. Skatteverkets uppfattning är dock att Sveriges luftterritorium är detsamma som luften ovanför Sveriges mark- och sjöterritorium.
Bohuslän ligger i Sverige. Vi kan konstatera att ”inom landet” är uppfyllt. Knepigare hade den bedömningen kunnat bli om det hade varit fråga om en havsbaserad vindkraftspark eller en elkabel mellan två länder.
Beskattningsbar person
Med beskattningsbar person avses den som, oavsett på vilken plats, självständigt bedriver en ekonomisk verksamhet oberoende av dess syfte och resultat.
Självständigt
För att en verksamhet ska anses bedrivas självständigt får den som bedriver verksamheten inte vara bunden av ett rättsligt band som skapar ett anställningsförhållande eller befinna sig i en underordnad ställning.
Något anställningsförhållande eller underordnad ställning är det inte fråga om. Självständighetskriteriet är således uppfyllt.
Ekonomisk verksamhet
Med ekonomisk verksamhet avses varje verksamhet som bedrivs av en producent, en handlare eller en tjänsteleverantör, inbegripet gruvdrift och jordbruksverksamhet samt verksamhet inom fria och därmed jämställda yrken. Utnyttjande av materiella eller immateriella tillgångar i syfte att fortlöpande vinna intäkter ska särskilt betraktas som en ekonomisk verksamhet, 4 kap. 2 § andra stycket ML. Med att vinna intäkter menas försäljning av varor eller tjänster.
I detta fall säljer Mario och Anna boende och det sker fortlöpande i syfte att vinna intäkter. Detta kriterium är således uppfyllt även det. Därmed kan konstateras att kriterierna för beskattningsbar person är uppfyllda.
Enkelt bolag
Mario och Anna bedriver uthyrningsverksamheten i form av ett enkelt bolag, men har det någon betydelse, tro?
Ett enkelt bolag är inte en juridisk person. Ett enkelt bolag kan inte äga några tillgångar, inte ha några skulder och inte heller föra talan inför domstol. Det är i stället varje bolagsman för sig som äger tillgångarna, innehar skulderna och så vidare i förhållande till sin andel (insats) i det enkla bolaget. Vinster och förluster från det enkla bolaget fördelas lika mellan bolagsmännen om de inte har avtalat om annan fördelning. Bolagsmän i enkla bolag kan, om så önskas, föras in i handelsregistret hos Bolagsverket om näringsverksamhet bedrivs i bolaget.
Det finns möjlighet att ansöka hos Skatteverket om att en av delägarna ska registreras som representant för bolaget. Representanten svarar då för redovisningen och för att betala avdragen skatt, arbetsgivaravgifter och moms som kommer från verksamheten. Representanten företräder också bolaget i andra frågor som rör sådan skatt. För att administrera representantskapet får delägaren ett särskilt registreringsnummer av Skatteverket. Eftersom det enkla bolaget inte är en juridisk person är det inte skattskyldigt för inkomstskatt. Inkomster som kommer från det enkla bolaget beskattas i stället hos bolagsmännen i förhållande till vars och ens andel av inkomsten.
Den momsmässiga bedömningen ska således göras för var och en av Mario och Anna. Både Mario och Anna är beskattningsbara personer eftersom de uppfyller kriterierna att vara det (självständighet och ekonomisk verksamhet).
I princip är mot denna bakgrund uthyrningen föremål för moms. Vidare är Mario och Anna är betalningsskyldiga för sin respektive andel. Därmed finns skäl att ta ställning till nästa fråga – finns det något tillämpligt undantag från momsskatteplikt?
Undantag för uthyrning av fastighet
Upplåtelse av fastighet är enligt huvudregeln undantaget från momsskatteplikt, 10 kap. 35 § ML. Uthyrning i hotellrörelse och liknande är dock skattepliktigt 10 kap. 36 § första stycket 4 ML. Skattepliktig uthyrning kännetecknas av att tillhandahållandet av logi till hyresgästerna avser en kortare tid (enligt praxis högst tre månader).
Nu är fråga om uthyrning via Airbnb, dvs. nu är endast fråga om korttidsuthyrning. Undantaget från skatteplikt är således inte tillämpligt. Så långt är alltså Marios och Annas uthyrning momsskattepliktig. Men kan undantaget för liten årsomsättning vara tillämpligt?
Undantag för liten årsomsättning
Marios och Annas respektive andel om 50 procent är i detta fall av intresse eftersom det finns ett undantag från momsskatteplikt om årsomsättningen är liten.
Transaktioner som görs inom landet av en beskattningsbar person vars årsomsättning beräknas bli högst 80 000 kronor under beskattningsåret är undantagna från skatteplikt. Denna beräkning ska alltså göras var och en för sig för Mario respektive Anna. I beräkningen ska moms inte ingå, 18 kap. 7 § andra stycket ML. Om skattesatsen är 25 procent innebär det att den totala ersättningen för försäljningen, inklusive mervärdeskatt får uppgå till 100 000 kr (80 000 kr + [80 000 kr x 25 procent]). Undantaget är alltså ändå tillämpligt. Om skattesatsen är 12 procent blir maxbeloppet 89 600 kr och vid en skattesats på 6 procent blir beloppet 84 800 kr.
När befrielsen upphör p.g.a. att årsomsättningen överstiger 80 000 kr under beskattningsåret ska moms tas ut fr.o.m. den transaktion som medför att gränsen överskrids. Även om beloppet inte överskrids finns en möjlighet att frivilligt anmäla sig hos Skatteverket för moms 18 kap. 15 § ML.
När du frågar Mario och Anna så säger de att attefallshuset byggdes av föregående ägare så de har ingen ingående moms hänförlig till byggnationen att dra av. Dessutom är deras ingående moms hänförlig till uthyrningen försumbar så de är inte intresserade av att bli frivilligt betalningsskyldiga till moms.
Du kan nu konstatera att både Mario och Anna omfattas av undantaget för liten årsomsättning (inkomsten om 120 000 kr ./. 2 = 60 000 kr per person). Till deras glädje kan du därför nu berätta att de inte är betalningsskyldiga till moms. Men om inkomsten ökar – när har de i så fall skäl att låta momsregistrera sig, undrar de. Och i så fall, vad är det för momsskattesats på uthyrningen?
Höjd omsättningsgräns
Inledningsvis kan du berätta för Mario och Anna att omsättningsgränsen är aviserad att höjas från 80 000 kr till 120 000 kr fr.o.m. den 1 januari 2025.
Momsskattesats
Vad gäller momsskattesatsen så är den 12 procent,9 kap. 4 § ML.
Eftersom momsskattesatsen är 12 procent kan maxbeloppet efter årsskiftet beräknas till 134 400 kr (120 000 kr + [120 000 kr x 12 procent]). Per person.
Sammanlagt kan de således hyra ut attefallshuset för 268 800 kr/år utan att bli betalningsskyldiga för moms.
Mario och Anna går tacksamma över ett så tydligt och klart besked lättade i sinnet hem igen. De kan med gott samvete fortsätta hyra ut utan moms och de vet vilken beloppsgräns de ska hålla sig inom för att undvika momsregistrering. Det var en väl investerad konsultation, tycker de.