Annons
Branschaktuellt Lön Redovisning

Ny rapport: Auktoriserade Lönekonsulter mer nöjda än andra

Över 50 procent av lönekonsulterna vill bli auktoriserade. De som redan är auktoriserade är mer nöjda med sitt yrkesval än de som inte är det. Det är två av fynden i Vismas årliga undersökning av lönebranschen. Rapporten presenteras under ett kostnadsfritt webbinarium torsdag 21 september.
Text: Håkan Edvardsson
Annons

Catarina Söderlund, Content & Community Manager, vid Visma Enterprise leder sändningen där även Srf konsulternas Zennie Sjölund, Branschansvarig Lön, deltar.

– Det är fjärde året vi gör denna undersökning och trenden att fler och fler vill bli auktoriserade håller i sig. Det är inte förvånande. Det är en yrkesroll som är med om stora förändringar när det gäller lagar och regler och de egna arbetsuppgifterna, det har inte minst varit synligt sedan pandemin när lönekonsulterna fick sköta många av de olika stöd och bidrag som då lanserades med kort varsel, säger Catarina Söderlund och fortsätter:

– I ett sådan läge vill man helt naturligt säkra och förbättra sin egen kompetens och även få svart på vitt att man verkligen kan jobbet. Lönekonsulter är fantastiskt duktiga på att lösa problem och är nyfikna på nya lösningar. Att deras yrkesstatus höjs, bland annat genom auktorisation, är helt logiskt.

Mindre stress

I undersökningen kan man också läsa att lönekonsulterna känner sig mindre stressade nu än tidigare, men det är en minskning från höga nivåer. 73 procent uppger att de upplevt mycket eller ganska mycket stress. 2022 var siffran 83 procent.

– En klassisk orsak till stress är för sent inlämnade löneunderlag. En deadline är en deadline. Den som vill ha rätt lön i rätt tid, måste lämna rätt underlag i rätt tid. Svårare än så borde det inte vara, men jag förstår att det kan vara tufft att få till, konstaterar Catarina Söderlund.

Mer nöjda

De Auktoriserade Lönekonsulter som svarat på enkäten är inte enbart mer nöjda med sitt yrkesval än sina kollegor. De är också mer nöjda med de system de arbetar i. En teori från Vismas är att de kan och vågar testa nya funktioner och lösningar mer än andra. Detta eftersom de kompetensutvecklar sig mer, även inom systemen de arbetar i, för att upprätthålla auktorisationen.

– 57 procent av de tillfrågade jobbar i ett molnbaserat system. Mellan 25 och 50 procent av de processer man jobbar i är automatiserade. Båda dessa trender ökar, vilket man kan förvänta sig, menar Catarina Söderlund.

Andra exempel på fynd är ur rapporten är att 77 procent tycker det är lätt att eller ganska lätt att hålla sig uppdaterad om lagar och regler och att 25 procent av de svarande även jobbar med annat än lön.

Srf konsulterna

Srf konsulternas Zennie Sjölund, även ansvarig för branschenheten, kommer också att dela sin analys av enkäten och dagens stora trender inom lönebranschen. Hon konstaterar till att börja med att undersökningar som Vismas har ett egenvärde genom att de belyser förutsättningarna i lönebranschen. En annan reflektion från hennes sida är att det kan vara enklare att känna sig uppdaterad om lagar och regler, men svårare att omsätta detta korrekt i praktiken.

– Utöver detta och det Catarina lyfter tror jag också att den förändring pandemin och post-covid medfört har en stor inverkan. Vi har lärt oss att än bättre hantera nya villkor, uppdaterad teknik, en förändrad arbetssituation och, inte minst, regelverk som kommer med kort varsel, säger Zennie Sjölund och avslutar:

– Det råder en hög efterfrågan på lönekompetens och det gäller att ha en egen hög nivå, något som Auktoriserade Lönekonsulter är mycket väl medvetna om. Att hålla sig själv och systemen uppdaterade och se möjligheter i utvecklingen blir allt viktigare.

– Det som sticker ut i fråga om vilka förbättringar lönekonsulterna önskar sig gäller lönesystem, användarvänlighet, kontrollfunktioner och digitalt stöd, säger Catarina Söderlund, Visma Enterprise.
– Att fler lönekonsulter vill bli auktoriserade och att de auktoriserade är mer nöjda är inte oväntat. Att vara Auktoriserad Lönekonsult, ALK, är att visa på sin kompetens och vara stolt över sitt yrkesval. En ALK är mer proaktiv och tar till sig systemens möjligheter, säger Zennie Sjölund, Srf konsulterna.

Undersökningen.

Genomförd av Visma Enterprise och Visma PubliTech

Webbenkät.

635 svarande.

Genomfördes april-juni 2023.

71 procent från företag, övriga från offentlig sektor, organisation etc.

Webbinarium torsdag 21/9 >> 

Rapporten >> (släpps 25/9)

Aktuella artiklar
Annons
Annons