Ny undersökning: Sjunkande lönsamhet i branschen
Så kommenterar Lali Fjellström, kundansvarig vid Srf konsulterna, en undersökning av 226 redovisningsbyråer som programföretaget Oxceed låtit göra.
Slutsatserna baseras på verkliga bokföringsdata för helåret 2024. De är klarförklarade av redovisningsbyråerna i Oxceeds verktyg för rapportering, budgetering och uppföljning men ännu inte inskickade till Bolagsverket. I användaravtalet med Oxceed godkänner byråerna att deras data, anonymiserade, används för analyser som denna, intygar Martin Ericson, CMO vid Oxceed. Byråernas resultat för 2024 jämförs med motsvarande siffror från 2023.
De viktigaste fynden är:
- Lägre ökning av omsättningen: Från 11 till 5,7 procent.
- Sänkt lönsamhet (EBITDA): Från 10,6 till 9,2 procent.
- Ökade personalkostnader: Från 55,5 till 57,4 procent.

Fasta priser
Lali Fjellström har länge betonat vikten av att byråerna går över från timpriser till exempelvis fasta priser för att förbättra sin lönsamhet. Och att byråledarna frigör tid för byråutveckling. Srf konsulternas stora Pris- och löneenkät visar bland annat att byråledarna ligger på 80–85 procent i debiterbar tid.
– Kärnverksamheten för en byråledare måste vara att driva och utveckla byrån så att byrån tjänar på de effektiviseringar tekniken och nya arbetssätt gör möjliga. Företag behöver hjälp med redovisning, lön och rådgivning. Det kommer alltid finnas affärer att göra i vår bransch, säger Lali Fjellström och fortsätter:
– En mer specifik kommentar gällande utfallet 2024 är att inflationen leder till att medarbetare förväntar sig högre löner, samtidigt som kundföretagen fortfarande har det svårt efter pandemiåren, så många byråer tycker det är svårt att höja priserna. Det understryker vikten av att byråerna har en affärsmodell och en kvalitet, som även gör prisjusteringar möjliga.
