Annons
Branschaktuellt

Nya bud för samfälligheter som inte är skattskyldiga för moms

I februari meddelade Högsta förvaltningsdomstolen att samfällighetsföreningar inte ska ta ut moms på bidrag som föreningen tar ut från sina medlemmar. Avgörandet överensstämmer inte med ett ställningstagande som Skatteverket meddelade för två år sedan och som gjorde att många samfällighetsföreningar registrerade sig för moms. Nu har Skatteverket kommit ut med information hur samfälligheternas momsskyldighet ska hanteras med anledning av domen. Srf konsulterna samverkar löpande med Skatteverket för att informationen ska vara tillräcklig. Skatteverkets information kommer löpande att uppdateras med till exempel frågor och svar.
Text: Therése Allard

Vad har hänt tidigare? 

I februari 2022 meddelade Skatteverket i ett ställningstagande att samfällighetsföreningar skulle ta ut moms på bidrag som föreningen tar ut från sina medlemmar. Skatteverkets ställningstagande medförde att många, närmare 4 500, samfällighetsföreningar registrerade sig för moms.  

Nu två år senare, den 20 februari 2024, har Högsta förvaltningsdomstolen meddelat att bidrag som uttaxeras av en medlem i en samfällighetsförening utifrån de andelstal som fastställts för en gemensamhetsanläggning inte utgör ersättning för en vara eller en tjänst som föreningen tillhandahåller. Därmed ska de bidrag som samfällighetsföreningar uttaxerar av sina medlemmar inte vara föremål för moms.  

Vad gäller för samfällighetsföreningar som har registrerat sig ”felaktig”? 

Domen innebär att samfällighetsföreningar som bara tar ut bidrag från sina medlemmar inte längre ska vara registrerade för moms. Den information som Skatteverket har tagit fram gäller för samfällighetsföreningar som har registrerat sig för moms efter den 15 februari 2022. Dessa föreningar behöver avregistrera sig från moms och kan begära omprövning av tidigare momsdeklarationer. 

1. Avregistrering från moms 

Skatteverket kommer att skicka ut ett förslag till beslut om avregistrering från moms till de samfällighetsföreningar som registrerades för moms efter 15 februari 2022. Om samfällighetsföreningen inte har något att invända mot detta kommer Skatteverket att avregistrera den. Om föreningen driver momspliktig verksamhet och även fortsättningsvis ska vara registrerad för moms måste föreningen meddela det till Skatteverket. Läs mer nedan under rubriken När ska en samfällighetsförening vara momsregistrerad.  

En samfällighetsförening kan även själv begära att bli avregistrerad för moms. Det kan föreningen göra genom att fylla i och skicka in blankett Ändringsanmälan

Viktigt att tänka på är att så länge samfällighetsföreningen är registrerad för moms måste föreningen fortsätta att lämna momsdeklarationer. I deklarationen redovisar man noll kronor i ingående och utgående moms.  

2. Begära omprövning av tidigare momsdeklarationer 

Föreningar som har lämnat en momsdeklaration med moms att betala behöver begära omprövning för att få tillbaka den betalda momsen. Det är frivilligt att begära omprövning.  

En begäran om omprövning innebär att föreningen skriver till Skatteverket och förklarar att bidragen från medlemmarna inte är momspliktiga och att föreningen begär omprövning både för den ingående och den utgående momsen. Alternativt kan föreningen lämna in en ny momsdeklaration där noll kronor redovisas för både ingående och utgående moms. En begäran om omprövning ska göras senast det sjätte året efter utgången av det kalenderår då beskattningsåret gått ut. Det innebär att under 2024 kan föreningen begära omprövning från beskattningsår 2018. 

Skatteverket kommer att påbörja en utredning av den momsdeklaration en förening har lämnat under 2024 om föreningen ska få tillbaka moms och inte redan har fått pengarna.  

Skatteverket kan ompröva tidigare år 

Skatteverket kan under vissa förutsättningar ompröva momsdeklarationer för tidigare år utan att föreningen har begärt det. Detta kommer Skatteverket att göra utifrån omständigheterna i varje enskilt ärende. Skatteverket kan alltså komma att fatta beslut till nackdel för samfällighetsföreningen.  

Skatteverket kan fatta beslut till nackdel för samfällighetsföreningen inom två år från utgången av det kalenderår då beskattningsåret har gått ut. Under 2024 kan beslut alltså fattas till och med beskattningsåret 2022. 

Om föreningen har lämnat momsdeklarationen efter utgången av året efter det kalenderår då beskattningsåret har gått ut kan Skatteverket fatta ett omprövningsbeslut till nackdel för föreningen inom ett år från den dag då momsdeklarationen kom in till Skatteverket. I detta fall får Skatteverket en förlängd omprövningstid som beror på att deklarationen lämnades in sent. Det innebär till exempel att om en förening lämnade momsdeklarationen för redovisningsperiod 2020 den 6 augusti 2023 kan Skatteverket fatta beslut till nackdel för föreningen fram till den 6 augusti 2024. 

När ska en samfällighetsförening vara momsregistrerad? 

En samfällighetsförening ska vara momsregistrerad om den säljer varor och tjänster mot ersättning till medlemmar eller utomstående. Det vill säga har annan verksamhet än bara att ta ut bidrag från medlemmarna. Det kan till exempel vara betalningar för varor och tjänster som föreningen köper in och säljer vidare till medlemmarna, till exempel

• försäljning av vatten eller el från laddstolpar

uthyrning av parkeringsplatser till utomstående. 

Om en samfällighetsförening bedriver ekonomisk verksamhet, det vill säga säljer varor och tjänster mot ersättning till medlemmar eller utomstående, kan föreningen under vissa förutsättningar ändå välja om den vill vara momsregistrerad eller inte. Det gäller om föreningen har en årsomsättning där beskattningsunderlaget inte överstiger 80 000 kronor under ett beskattningsår eller under de två närmast föregående beskattningsåren.

Läs om

Moms i en samfällighetsförening │ Skatteverkets hemsida.  

Avgörandena om samfällighetsföreningars momsskyldighet │ Högsta förvaltningsdomstolen 

Samfällighetsföreningar kan avregistreras för moms │ Skatteverket

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons