Nya lagar och regler vid halvårsskiftet 2025
Gårdsförsäljning av alkohol (tillfälligt)
Småskalig försäljning direkt på plats vid gårdar där drycker produceras, kopplat till kunskapspedagogiska arrangemang. Gäller i upp till sex år.
Lagen gäller från och med den 1 juni 2025.
Mer information Lägre skatt på öl från oberoende småbryggerier | Skatteverket
Digital tillgänglighet
Fler företag (med +10 anställda eller omsättning över 2 miljoner euro) måste göra digitala tjänster tillgängliga via anpassad design, beskrivande text, färgkontrast, QR-koder m.m. Kravet gäller även offentliga webbplatser och appar.
Lagen gäller från och med den 28 juni 2025.
Mer information Digital tillgänglighet blir lag – är Sverige redo? | Internetstiftelsen
Skattereduktion för solceller sänks
Skattereduktionen för installation av solceller minskas från 20 % till 15 % av kostnaden för arbete och material inklusive mervärdesskatt.
Mer information Sänkt skattesubvention för solceller och förnybar el – Tidningen Konsulten
Flygskatt avskaffas
Lagen om skatt på flygresor upphör att gälla.
Beslut Statens budget 2025 – Rambeslutet (Betänkande 2024/25:FiU1 Finansutskottet) | Sveriges riksdag
Mer information Skatteverket.se
Sänkt alkoholskatt för småbryggeriers öl
Oberoende småbryggerier (bryggerier som producerar höst 3 miljoner liter/år) får reducerad alkoholskatt på öl.
Beslut Statens budget 2025 – Rambeslutet (Betänkande 2024/25:FiU1 Finansutskottet) | Sveriges riksdag
Mer information Lägre skatt på öl från oberoende småbryggerier | Skatteverket
Sänkt energiskatt på bensin och diesel
Ändrade punktskatter för bränsle träder i kraft. Energiskatten på bensin (utom alkylatbensin) sänks med 32 öre per liter och energiskatten på alkylatbensin sänks med 18 öre per liter. Energiskatten på diesel (utom lågbeskattad olja) sänks med 320 kronor per kubikmeter och koldioxidskatten på lågbeskattad olja sänks med ytterligare 320 kronor per kubikmeter.
Beslut Statens budget 2025 – Rambeslutet (Betänkande 2024/25:FiU1 Finansutskottet) | Sveriges riksdag
Mer information Skatt på bränsle | Skatteverket
SINK-skatten justeras
Sverige tar ut särskild inkomstskatt för utomlands bosatta (SINK-skatt) på arbete som utförts utomlands, under förutsättning att personen är uthyrd till en svensk arbetsgivare och att utlandsarbetet uppgår till högst 50 procent av den totala arbetstiden inom den svenska verksamheten under en tolvmånadersperiod.
Verksamhet som bedrivs i ett svenskt företag eller vid ett utländskt företags fasta driftställe i Sverige räknas som utövad i Sverige, även om den anställde gör tjänsteresor eller arbetar utomlands upp till den angivna tidsgränsen.
Den nya regeln är en anpassning till 2024 års Öresundsavtal och gäller i första hand för personer med hemvist i Danmark, där detta avtal är tillämpligt, samt för personer bosatta i länder utan skatteavtal med Sverige. Syftet är att trygga svensk beskattningsrätt och motverka både skatteflykt och risken för dubbelbeskattning.
Lagändringen träder i kraft för ersättning för arbete som utförs efter den 30 juni 2025 och betalas ut därefter.
Mer information SINK – svar på vanliga frågor | Skatteverket
Andra förändringar som kan påverka dig eller din kund
- Skärpta krav på myndigheter
En ändring i myndighetsförordningen förtydligar att all ledning inom statliga myndigheter har ansvar för systematiskt arbete mot korruption och andra oegentligheter.
- Nya byggregler
Boverket har gett ut nya bindande föreskrifter som preciserar plan- och bygglagen (PBL) och plan- och byggförordningen (PBF). De gäller från den 1 juli 2025 vid nybyggnation och ändring av byggnader och ersätter tidigare byggregler. Föreskrifter om energihushållning ingår inte ännu, eftersom de ska samordnas med EU-direktiv och beslutas senare.
Läs mer Nya byggregler – PBL kunskapsbanken – Boverket
- Upphandlingar
Från den 1 juli 2025 ändras upphandlingslagarna – LOU (lagen om offentlig upphandling, som gäller statliga och kommunala inköp), LUF (lagen om upphandling inom försörjningssektorerna, t.ex. energi och transporter) och LUK (lagen om upphandling av koncessioner, där leverantören får ersättning genom nyttjande av tjänsten) – så att även brott mot EU-förordningar kan överprövas och ge rätt till skadestånd.
Det gäller t.ex. IPI-förordningen (EU:s instrument för internationell upphandling), som gör det möjligt för EU att begränsa tillträdet till sin upphandlingsmarknad för leverantörer från länder som inte ger EU-företag likvärdig tillgång. Syftet är att stärka rättssäkerheten och skydda EU:s upphandlingssystem mot oschysst konkurrens.
Läs mer Nya regler om unionsrättsliga bestämmelser den 1 juli 2025 | Upphandlingsmyndigheten
- Valutaväxling
Lagändringar i regelverken för betaltjänster och valutaverksamhet innebär att det införs tillståndsplikt istället för registrering för valutaväxling och elektroniska pengar. Detta träder i kraft den 1 juli 2025, med undantag för vissa bestämmelser som börjar gälla först den 1 januari 2026.
- Klimatbonus
Klimatbonussystemet har fasats ut, och från den 1 juli 2025 finns inget rättsligt stöd kvar i form av nationella föreskrifter för att bevilja eller hantera klimatbonus för fordon.
Inför hösten…
Efter sommaren kommer höstbudgeten att presenteras och inför den har flera skatteförslag redan aviserats. Läs mer här.