SKATT: Nya regler 2016 om elektronisk personalliggare i byggbranschen
Sedan den 1 januari 2007 har det funnits bestämmelser om personalliggare i frisör-, restaurang- och tvätteribranschen. Reglerna måste uppfattas som mycket effektiva när det gäller att förhindra arbete med svart arbetskraft.
Det faktum att reglerna har varit effektiva har också lett till att det har införts nya regler om personalliggare i byggbranschen. Inom en nära framtid kan vi förvänta oss att reglerna även kommer att omfatta bilverkstäder, partihandel med livsmedel samt kropps- och skönhetsbranschen.
De nya bestämmelserna om personalliggare i byggbranschen gäller från och med den 1 januari 2016. Bestämmelserna gäller också byggverksamheten som har påbörjats före den 1 januari 2016 och som antas bli avslutad efter den 30 juni 2016. De arbeten som omfattas är om-, till- och nybyggnadsarbeten, reparations- och underhållsarbeten samt rivningsarbeten.
Vem omfattas?
Den som i lagen kallas för byggherre ska ansvara för att det finns en elektronisk personalliggare. Byggherren är den som avser att utföra ett byggarbete på mark eller byggnad. Det kan vara en fastighetsägare eller en hyresgäst. Byggherren är oftast inte den som utför själva byggarbetena. Själva arbetet görs vanligtvis av en anlitad byggfirma.
Alla juridiska personer kan vara byggherre. Fysiska personer kan också vara byggherre. Men då krävs det att byggverksamheten utförs i dennes näringsverksamhet. En fysisk person som utför ett arbete på sin privatbostad omfattas därför inte. Däremot omfattas till exempel en enskild näringsidkare som vill bygga ett garage till sin åkeriverksamhet.
För att mindre arbeten inte ska omfattas gäller skyldigheten att föra personalliggare endast om den sammanlagda kostnaden för byggverksamheten uppgår till mer än fyra prisbasbelopp. (Prisbasbeloppet för 2016 är 44 300 kronor).
Givetvis kan det vara komplicerat och ekonomiskt oförsvarbart för den som är byggherre att anskaffa och tillhandahålla en elektronisk personalliggare för något enstaka byggarbete. Därför kan denna skyldighet överlåtas till den som ska utföra byggarbetet. Detta avtal ska vara skriftligt. Troligtvis kommer de flesta byggherrar, när de upphandlar arbetet, att begära att den som ska utföra arbetet också ska ta över ansvaret för personalliggaren. I praktiken kommer det därför ligga på byggfirmorna att anskaffa den elektroniska utrustning som behövs för att föra personalliggaren. Den byggfirma som vill arbeta med annat än fastigheter som ägs av privatpersoner bör därför snarast sätta sig in i reglerna och anskaffa nödvändig utrustning.
Personalliggaren
Byggherren ska tillhandahålla en personalliggare, så att den som bedriver byggverksamheten (byggfirman) ska kunna dokumentera nödvändiga identifikationsuppgifter för de personer som är verksamma på byggarbetsplatsen. Personer som endast under en kortare tid lastar eller lossar material behöver dock inte registreras.
Eftersom det kan finnas fler byggfirmor på arbetsplatsen ska byggherren hålla en så kallad samlad personalliggare tillgänglig för Skatteverket. Den ska ge en samlad bild av verksamheten på byggarbetsplatsen. Den samlade personalliggaren består av uppgifterna i alla de olika personalliggare som ska finnas på arbetsplatsen.
Det ska finnas personalliggare på varje byggarbetsplats. Vad som är en arbetsplats ska bedömas utifrån vad som enligt en samlad bedömning framstår som mest sannolikt. Skatteverket anser att både vad som överenskommits i ett ramavtal och innebörden i de enskilda avrop som sedan följer ska beaktas vid denna bedömning.
Om Skatteverket kommer på besök
Byggherren ska göra en anmälan till Skatteverket innan byggverksamheten påbörjas. Även ändring och avslut av byggverksamheten ska anmälas. Anmälan av en ändring eller ett avslut ska ske inom fjorton dagar från det ändringen inträffade eller verksamheten upphört. Med stöd av dessa uppgifter kan Skatteverket göra oannonserade kontrollbesök.
Visar en sådan kontroll att det finns personer på byggarbetsplatsen som inte är dokumenterade i liggaren kan en sanktionsavgift i form av kontrollavgift tas ut. En kontrollavgift kan även tas ut om byggherren inte håller personalliggaren tillgänglig för Skatteverket eller om en anmälan om när verksamheten ska påbörjas inte har lämnats. Kontrollavgiften är dels 12 500 kronor för varje kontrolltillfälle (grundavgift), dels 2 500 kronor för varje person som inte finns dokumenterad. Sker ytterligare en kontroll inom ett år är grundavgiften 25 000 kronor.
Ett beslut om att påföra en kontrollavgift kan överklagas till förvaltningsdomstolen. En förhoppning är dock att Skatteverket ska ha förståelse för att det kan ta en viss tid att förstå och lära sig hur reglerna ska tillämpas. Enligt praxis avseende skattetillägg ska särskild hänsyn också tas till när det är frågan om nya bestämmelser.