Annons
Lön

Nya regler för Öresundspendlare – undvik kostsamma misstag

Varje dag arbetspendlar över 22 000 personer mellan Sverige och Danmark. Att hantera arbetspendlare väcker en rad komplexa frågor kring beskattning, socialförsäkring och arbetsgivaransvar. Det så kallade Öresundsavtalet reglerar vad som ska gälla för de som pendlar mellan Sverige och Danmark. Nu har detta avtal uppdaterats med vissa ändringar. Vi har pratat med Simon Blasiusson och Simon Montin från Aspia för att reda ut vad förändringarna innebär och varför det är viktigt att hålla sig uppdaterad kring de nya reglerna.
Text: Therese Slettengren
Annons

Vad innebär de nya reglerna?

Ändringarna i Öresundsavtalet innebär att reglerna utvidgas och blir mer flexibla, vilket kan vara positivt för många – men det innebär också nya risker för dem som inte hanterar övergången korrekt.

– En av förändringarna är att bedömningsperioden, alltså den tidsperiod som avgör i vilket land en anställd ska beskattas och vara socialförsäkrad, har förlängts från tre till tolv månader. Det innebär att arbetsgivare måste ha bättre överblick och långsiktig planering för att undvika att en anställd plötsligt hamnar i fel skatte- eller försäkringssystem, förklarar Simon Montin.

En annan förändring är möjligheten för distansarbete från andra lokaler än hemmet i sitt hemland.

– Detta ger möjligheten för arbetare att jobba på kontor i sitt hemland och inte längre vara bundna till att jobba i hemmet, vilket gällde enligt tidigare regler, säger Simon Blasiusson.

– På kursen Skatt och lön för Öresundspendlare kommer vi fokusera på praktiska frågor och hur företag ska tänka när de har anställda som pendlar över gränsen. Vi kommer ge konkreta exempel på typiska situationer och hjälper deltagarna att identifiera risker i sin egen verksamhet, säger Simon Blasiusson.

Vanliga misstag kan bli kostsamma

Att hålla koll på var och hur mycket en anställd arbetar kan vara utmanande, och en felberäkning kan få stora konsekvenser.

– Vi ser ofta att företag missar att hålla koll på var deras anställda faktiskt arbetar, säger Simon Montin och fortsätter:

– Ett av de vanligaste misstagen är att man inte för dagbok över arbetstiden i respektive land. Det kan leda till att en anställd plötsligt blir dubbelbeskattad eller mister sin socialförsäkring i det land där hen trodde sig vara försäkrad. En annan risk är att arbetsgivaren tvingas registrera sig i båda länderna, vilket innebär både ökade kostnader och mer administration.

– Kursen riktar sig till alla som vill veta hur man ska hantera socialförsäkringar och skatter, minimera administrativa risker och undvika dyra misstag och dubbelbeskattning. Vårt mål är att kursdeltagarna ska känna sig trygga i att hantera dessa frågor. Vi vill att de ska kunna identifiera potentiella problem innan de uppstår och ha en tydlig strategi för hur de ska hanteras, säger Simon Montin.

Praktisk kurs förklarar förändringarna

För att reda ut vad som gäller för arbetspendlare och hur företag ska tänka när de har anställda som pendlar över gränsen har nu Srf konsulterna tagit fram kursen Skatt och lön för Öresundspendlare som hålls av Simon Blasiusson och Simon Montin.

– Kursen fokuserar på praktiska frågor Vi kommer ge konkreta exempel på typiska situationer och hjälpa deltagarna att identifiera risker i sin egen verksamhet, förklarar Simon Blasiusson och berättar vidare att den riktar sig till alla som arbetar med anställningar och löneadministration för gränspendlare.

Läs mer och anmäl dig här till kursen Skatt och lön för Öresundspendlare.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons