Annons
Branschaktuellt Redovisning

Remissvar avseende innehåll i bostadsrättsföreningars årsredovisning

Srf konsulterna har besvarat Bokföringsnämndens (BFN:s) remiss om informationsinnehållet i bostadsrättsföreningars årsredovisning. Svenska Dagbladet skriver i en artikel att de nya kraven sätter press på föreningarna. Från Srf konsulternas remissvar citeras endast en mening där vi framför att BFN bör förtydliga än mer hur kvadratmeter ska beräknas. Det var inte det viktigaste i vårt remissvar.
Text: Claes Eriksson
Annons

Presentationen i bostadsrättsföreningars årsredovisningar har varit föremål för utredning och diskussion under ett antal år. Nya regler har införts i årsredovisningslagen som bland annat medför att föreningarna ska lämna fler nyckeltal och upprätta kassaflödesanalys. BFN har också remitterat ett allmänt råd med förtydliganden och ytterligare förslag på nyckeltal. Ambitionen är att allt ska gälla redan för årsredovisningar som avser kalenderåret 2023.

Det går inte generellt att påstå att den information som tidigare har lämnats av föreningarna har varit bristfällig. I många fall har det däremot varit så. Det har heller inte varit möjligt för till exempel potentiella köpare att jämföra föreningar då olika information har lämnats. Med lagkraven kommer det att bli bättre, vilket givetvis är bra och något som vi stöttar. Vi har önskemål om en del förtydliganden, men önskar också att BFN överväger förändringar inom ett par områden.

Framåtriktad information efterfrågas

Vad gäller BFN:s förslag har vi tillstyrkt det, men samtidigt fört fram en del saker som vi menar att BFN bör beakta. Precis som anges i Svenska Dagbladets artikel framför vi ett behov av att förtydliga hur kvadratmeter ska beräknas. Men det är som sagt inte det viktigaste i vårt remissvar. Mer väsentligt är att vi i högre grad önskar att det ställs krav på föreningarna om framåtriktad information. Det är bra att det kommer krav på kassaflödesanalyser och nyckeltal, men dessa är bakåtriktade.

I BFN:s förslag införs krav på att föreningarna ska upplysa om det finns en aktuell underhållsplan eller inte. Vad som menas med aktuell underhållsplan definieras inte. Vi menar att det borde framgå. Vi menar också att de största åtgärderna som föreningen planerat för ska anges i årsredovisningen. Detta i linje med vad vi anser om framåtriktad information. Vi ser gärna att föreningarna åläggs att uppskatta utgiften för åtminstone de åtgärder som ligger inom 10 år. Det borde omfatta åtminstone åtgärder som byte av stammar, reparation/byte av tak och reparation/byte av fasad. Det kan alternativt finnas en hänvisning till hur man kan få ta del av underhållsplanen.

Jämförbarheten är viktig

Förutom framåtriktad information är jämförbarheten mellan föreningar något som vi menar är viktigt. För att få större jämförbarhet är det viktigt att alla tolkar olika begrepp på samma sätt. I remissen föreslår BFN att begreppet justerat resultat ska vara en del av beräkningen av nyckeltalet sparande per kvadratmeter. Det justerade resultatet utgår från årets resultat och justeras bland annat för årets kostnad för planerat underhåll. Vad som är planerat underhåll definieras inte. Det är något man kan se olika på och vi menar därför att det är bra om BFN tydliggör vad som ska ses som planerat underhåll.

En annan fråga är hur kassaflödesanalyser ska vara jämförbara. Det finns två olika metoder att upprätta kassaflödesanalys. I remissförslaget tillåter BFN båda. Vi menar att det bör övervägas att bara tillåta en och vi förordar den indirekta metoden. Förutom att vi menar att den är mer logisk för bostadsrättsföreningar är det också den metod som idag är tillåten om K2-regleverket tillämpas.

Upplysning om förlust

I lagen har också införts ett krav att lämna upplysning om verksamhetens resultat innebär en förlust. I så fall ska bostadsrättsföreningen lämna en upplysning om vad förlusten innebär för föreningens möjlighet att finansiera sina framtida ekonomiska åtaganden.

BFN anger i sitt förslag i korthet vad som avses med ekonomiska åtaganden, på vilket sätt framtida finansiering ska ske och att skyldigheten omfattar sådana ekonomiska åtaganden som rimligen kan förutses.

Det anges också att om föreningen har underskott något enstaka år bör kortfattad information räcka.

Vad vi saknar är på hur lång sikt framåt föreningen ska bedöma finansieringsbehovet. Det anges att det kan framgå av den tekniska underhållsplanen vilket framtida underhåll som är aktuellt, men alla föreningar är inte skyldiga att ha en underhållsplan. På vilken tid framåt ska de bedöma sitt finansieringsbehov? Här menar vi att BFN kan vara tydligare med att ange tidsramar.

Sammanfattning

Vi ser det som positivt att lagen har ändrats och att BFN kommer med förtydliganden och kompletteringar. Vi har i sak ingenting emot det som föreslås, men önskar i vissa avseende mer. Det gäller framför allt att ställa krav på framåtriktad och jämförbar information. Det är viktigt för köpare av bostadsrätter att förstå vad som kan komma att hända framöver och kunna jämföra det mellan olika föreningar. Till viss del kan sådan information fås fram, eller åtminstone antas, genom att titta på historiska siffror. Men det är alltid bättre med framåtriktad information, även om den givetvis innehåller viss spekulation.

Läs mer:

Bokföringsnämndens (BFN:s) remiss >>

Srf konsulternas remissvar >>


Utbildningar:

Redovisning i bostadsrättsförening – onlinekurs >>

Redovisning i bostadsrättsföreningar >>

Aktuella artiklar
Annons
Annons