Annons
Företagande Företagande

Så anställer du en person från Ukraina

Viljan är stor för att stötta personer som drabbas av invasionen i Ukraina. Ett sätt som företagare är att anställa någon av de personer som har flytt till vårt land.
Text: Zennie Sjölund

Vanligtvis är ukrainska medborgare viseringsfria inom Schengenområdet. Att vara viseringsfri innebär att man som ukrainsk medborgare får stanna i Sverige utan visum i upp till 90 dagar. Förutsättningen är att personen kan visa upp ett giltigt biometriskt pass vid gränsen till Sverige. Det är inte samma sak som rätten att arbeta. Då krävs det arbetstillstånd.

Nu har EU har aktiverat det så kallade massflyktsdirektivet. Det innebär att personer från Ukraina erbjuds ett omedelbart och tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd i EU:s medlemsstater. Den person som har beviljats tillstånd enligt massflyktsdirektivet får ett uppehållstillståndskort (UT-kort). UT-kortet ger uppehållstillstånd för tillfälligt skydd och rätt att arbeta i Sverige.

Som arbetsgivare finns en skyldighet att kontrollera att den anställde har rätt att arbeta, om inte kan det leda till straffavgift, fråntagen rätt till alla offentliga stöd, bidrag och förmåner under fem år, återbetalningsskyldighet avseende tidigare utbetalda bidrag och/eller en dom till böter eller fängelse.

Om vistelsen är kortare tid än tre år så får personen inte ett svenskt personnummer utan ska ansöka om ett svenskt samordningsnummer. Samordningsnumret använts i olika sammanhang, bland annat i kontakt med myndigheter.  Om man inte har ett samordningsnummer kan man till exempel inte öppna ett svenskt bankkonto. Skatteverket utfärdar samordningsnummer.

Det är viktigt att som arbetsgivare spara kopior på dokument som visar att personen har rätt att vara och arbeta i Sverige. Dokumenten ska arkiveras under hela anställningstiden och 12 månader efter att anställningen tagit slut.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons