Annons
Lön

Så mår lönebranschen 2024 – Trender och utmaningar

I Vismas årliga rapport "Koll på lön" sammanställs trender och insikter om allt från auktorisation och lönesystem till AI och automation. Sammanfattningsvis visar rapporten att de som arbetar med lön är väldigt nöjda med sitt yrkesval. Många prioriterar utbildningar, och auktorisation, men har inte riktigt kommit igång med AI. Här är en sammanfattning av de viktigaste insikterna med kommentarer från Zennie Sjölund som är branschansvarig för lön hos Srf konsulterna.
Text: Therese Slettengren
Annons

Många är nöjda – en trend som håller i sig 

Det är glädjande att 97 procent av de som arbetar med lön är mycket nöjda eller ganska nöjda med sitt yrkesval – en stabil trend som har hållit i sig över åren. De som är auktoriserade är generellt mest nöjda med sitt yrkesval. Auktoriserade Lönekonsulter är också de som deltar mest i kompetenshöjande utbildningar. Tre fjärdedelar deltar i utbildningar mer än två gånger per år, vilket kan bidra till deras arbetsglädje och övergripande tillfredsställelse i rollen. 

Det är fantastiskt att se men inte oväntat att nöjdheten kring yrkesvalet är så pass högt. De jag möter i branschen visar verkligen på en stolthet i sin profession, inte minst de Auktoriserade Lönekonsulterna, säger Zennie Sjölund.  

Stort intresse för auktorisation – Särskilt bland de yngre  

Enligt undersökningen finns det också ett stort intresse för auktorisation, särskilt bland yngre yrkesverksamma.  34 procent är intresserade av att bli auktoriserade, medan 18 procent redan är det.  

Enligt Zennie Sjölund är auktorisationen en nyckel till lönebranschens utveckling och en viktig investering för den professionella karriären:

Auktorisationen fungerar som ett tydligt kvitto på individens kompetens och skicklighet, vilket stärker ställningen i en bransch med ökande krav. För arbetsgivare signalerar auktorisationen framtidstro och förtroende för lönekonsulternas arbete. Samtidigt utgör det en kvalitetsstämpel som uppskattas av samhället i stort. Med en auktorisation skapas större möjligheter att utvecklas och nå nya framgångar inom yrket. 

Kompetensutveckling – Viktigt för majoriteten  

Lönekonsulter är engagerade i sin yrkesutveckling. Enligt rapporten deltar 72 procent av respondenterna regelbundet i utbildningar, och närmare hälften gör det två gånger om året eller mer. Särskilt engagerade är de Auktoriserade Lönekonsulterna, vilket visar på deras strävan efter att hålla sig uppdaterade och möta de ständigt förändrade kraven inom branschen.

En anledning till att många stannar i branschen är att det är ett utvecklande område, med stor variation och potential. Att utbildning prioriteras visar på en insikt i att kunskap är det som skapar mervärde och stärker det egna varumärket, säger Zennie Sjölund. 

AI – Mycket prat, men lite användning 

Artificiell intelligens (AI) är ett hett ämne, men användningen inom lönehantering är fortfarande låg. Bara 5 procent av de tillfrågade uppger att de använder AI i någon större utsträckning. Samtidigt tror över hälften (51 procent) att AI kan förbättra löneprocesserna i framtiden, särskilt inom områden som automation och effektivisering.  

Zennie Sjölund kommenterar:   

Även om AI ännu inte är en självklar del av det dagliga arbetet för många, ser vi att det finns en teknik- och utvecklingshunger inom lönebranschen som är mycket glädjande. Vi är vana vid förändringar och räds inte nya möjligheter. 

Automation och processer – Vägen till effektivare lönehantering 

Automatisering är en trend som fortsätter att växa. Majoriteten av de svarande uppger att de automatiserar mellan 25 och 50 procent av sina löneprocesser, men en växande andel automatiserar nu mer än 50 procent. Detta ses som en avgörande framgångsfaktor för att minska arbetsbelastningen och säkerställa högre noggrannhet. 

Molnbaserade system – Ökar alltjämt 

Rapporten visar att användningen av molnbaserade lönesystem fortsätter att öka. Hela 61 procent av de tillfrågade använder nu molnbaserade system, en ökning med 4 procent jämfört med förra året. Privat sektor leder utvecklingen, där 74 procent har övergått till molntjänster, medan offentlig sektor släpar efter med 26 procent.  

Denna trend går hand i hand med önskan om förbättringar i lönesystemen, där användarvänlighet fortsatt är det viktigaste kravet. 44 procent av de tillfrågade vill se system som är mer användarvänliga. 

Utmaningar – Tidspress och nya lagar  

Bland utmaningarna i branschen märks framför allt tidspress och att hålla sig uppdaterad på nya regelverk.  

Zennie Sjölund menar att förändring är en drivkraft i lönebranschen och en av de främsta anledningarna till att många både väljer och stannar kvar.  

Att hålla sig uppdaterad, trots utmaningarna, är avgörande för att bibehålla relevant kunskap. Genom att kontinuerligt utbilda sig, följa branschnyheter, delta i webinarier och seminarier samt använda starka nätverk kan man ligga i framkant och stärka sin kompetens. Engagemang i forum och sociala plattformar hjälper också till att fånga upp de senaste trenderna och regelverken.

Zennie Sjölund, branschansvarig för lön hos Srf konsulterna. Foto: Malin Sydne

För mer information och insikter, ladda ner hela rapporten här

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons