Semester under hel sjukskrivning? Det här gäller
Det korta svaret är att en anställd inte kan vara både sjukskriven och ha semester samtidigt. Det beror dels på att två olika ledighetsorsaker inte kan gälla samtidigt, dels på att semesterledighet enligt lagen ska ge möjlighet till vila och återhämtning – något som ofta inte är möjligt vid pågående sjukdom. Det beror också på att den anställde inte ska kunna kombinera sjukpenning med semesterlön.
Försäkringskassan motsätter sig i regel inte att arbetsgivaren betalar ut semesterlön under sjukskrivning, eftersom det inte handlar om ersättning för arbete. Men det är semesterlagen – inte sjukförsäkringsregler – som arbetsgivaren ska följa. Den tillåter inte uttag av semester under heltidssjukskrivning.
Om semester inte kan tas ut i tid
Om en anställd är sjukskriven på 100 procent under en längre period och därför inte kan ta ut sin semester innan semesteråret är slut, gäller särskilda regler.
Då ska semesterlön betalas ut för det antal dagar som tillsammans med det antal dagar som intjänats under intjänandeåret överstiger tjugofem. Utbetalningen ska göras senast en månad efter semesterårets utgång.
Exempel:
Tove blev sjuk den 1 maj 2024 och är fortsatt heltidssjuk vid semesterårets slut den 31 mars 2025. Hon hann vara ledig en vecka i april (5 dagar) och har alltså 20 dagar kvar. Under sjukskrivningen tjänar hon in ytterligare 15 dagar. Det blir sammanlagt 35 dagar. Det innebär att 10 dagar ska betalas ut kontant. Resterande 25 dagar kan tas ut som semester när sjukskrivningen avslutas.
Varför får inte alla dagar betalas ut?
Syftet med reglerna är att den anställde, när hen återgår i arbete, ska ha rätt till betald semesterledighet. Om alla dagar betalas ut under sjukskrivningen riskerar man att stå utan betald ledighet efter återgång till arbete, vilket strider mot semesterlagens syfte.
Vid deltidssjukskrivning gäller andra regler
Om en anställd är sjukskriven på deltid, t.ex. 50 %, kan semester läggas ut på den del av dagen då arbete annars skulle ha utförts. Då ska en hel semesterdag avräknas och semesterlön för en hel dag betalas ut. Anledningen är att man inte kan ta ut halva semesterdagar.
Korta fakta – vad gäller?
Semester under sjukskrivning
- Nej vid heltidssjukskrivning – ledighetsorsaker får inte kombineras
- Ja vid deltidssjukskrivning – semester läggs på arbetsdelen
Utbetalning av semesterdagar
- Gäller för överskjutande dagar över 25
- Utbetalning inom en månad efter semesterårets slut
Viktigt att veta
- Semesterlagen styr – inte Försäkringskassan regler
- Semesterledighet syfte är vila och rekreation