Annons
Lön

Sex månader med AGI-rapporteringen – hur har det gått?

Det har nu gått ett halvår sedan det blev lag på att redovisa uppgifter om frånvaro som kan ge rätt till föräldrapenning eller tillfällig föräldrapenning i arbetsgivardeklarationen (AGI). Vi blev nyfikna på hur det har gått i praktiken och tog kontakt med Daniel Hök vd för HH Lönekonsult i Hudiksvall.
Text: Håkan Edvardsson
Annons

Bolaget HH Lönekonsult i Hudiksvall kör cirka 1 000 löner i månaden, fördelade på 12 bolag med 10 till 200 anställda. Daniel Hök upplever inte att det har varit några problem med den nya AGI-rapporteringen.

– Snarare tror jag att processen som helhet blir smidigare, eftersom de som fuskar eller slarvar märker att kontrollen förbättrats och rapporterar mer noggrant än tidigare, säger Daniel Hök.

Daniel Hök säger att bolaget inte behövde rikta någon speciell information om AGI-rapporteringen till kunderna. En genomgång/uppsättning av de nya rutinerna i löneprogrammet (Agda PS) och ett generellt meddelande till kunderna var tillräckligt för den nya ordningen.

– Det enda vi fått lägga lite tid på att stämma av är anställda som har frånvaro två gånger per dag. Exempelvis vabb någon timme på morgonen och någon timme på eftermiddagen, konstaterar Daniel Hök.

Blev snabbt vardag

AGI-rutinen blev snabbt vardag för de tre lönespecialisterna på HH Lönekonsult, ett bolag som växer i takt med att allt fler företag väljer att outsourca sin lönehantering.

– Tidigare har det kommit ungefär en fråga i månaden som handlar om ersättning för vabb eller föräldraledighet. Vi tror att det kommer att försvinna helt i takt med att anställda gör helt rätt redan när de anmäler sin frånvaro. Det är välkommet för alla, säger Daniel Hök och fortsätter:

– Vår dialog med kunderna är fokuserad på rådgivning och kundernas utveckling. Vi har ambitionen att träffa alla personligen minst en gång per år. Alla förenklingar som ger oss mer tid med kunderna är välkomna. Inte minst i början av ett uppdrag är vi väldigt noga med den personliga kontakten för att säkra rätt kvalitet.

Nästa steg

Daniel Hök och kollegorna på lönebyrån ser fram emot nästa steg i användningen av AGI. Det handlar bland annat om att synkronisera frånvaroinformation och ersättningsanspråk i realtid så att den informationen kan användas direkt av parterna som behöver den.

– Jag tror absolut på tanken att skicka med mer information med AGI för att underlätta kontakten mellan arbetsgivare och myndigheter och mellan myndigheterna. Till exempel vad gäller arbetsgivarintyg. Den informationen finns ju redan, och baseras intygen på inkomst i stället för arbetade timmar ökar precisionen ytterligare.

Om HH Lönekonsult
Säte: Hudiksvall
Grundat: 2013
Anställda: 3
Omsättning: 2,5 miljoner kronor
Kunder: Från ägarledda bolag i Hälsingland till internationella koncerner
Kundexempel: Jetpak, Stockholm Business Region, Rolba, Artemyn.

– Utvecklingen av AGI underlättar hanteringen av arbetsgivarnas information till myndigheterna. Vi är väldigt positiva till att det utvecklas ytterligare, säger Daniel Hök, vd för HH Lönekonsult i Hudiksvall.

Om AGI (arbetsgivardeklaration med individuppgifter)
I januari 2025 började uppgifter om anställdas frånvaro med rätt till föräldrapenning direktrapporteras till Skatteverket via AGI. Skatteverket skickar uppgifterna till Försäkringskassan som stämmer av uppgifterna och vidtar åtgärder mot fuskare.

Bakgrunden till AGI är missbruk av förmånerna i föräldraledigheten.  Enbart felaktiga utbetalningar av föräldrapenningen beräknas uppgå till cirka 800 miljoner kronor per

Mer om AGI finns att läsa på Srf konsulternas webb
AGI – Arbetsgivardeklaration på individnivå

Läs fler artiklar på Konsulten i ämnet

”Nya AGI-rutinen gör vårt jobb lättare”

Zennie Sjölund: Ett steg i rätt riktning

 

Aktuella artiklar
Annons
Annons