Annons
Företagande

Ska du anställa en ungdom i sommar? Här är tre tips!

Det finns många saker du som arbetsgivare ska tänka på om du ska anställa en ungdom i sommar. Det är en förmån att få bidra till en persons första anställning – men det är viktigt att anställningen blir en bra start på arbetslivet. Här kommer tre tips till dig som ska anställa en ungdom.
Text: Therése Allard
Annons

1. Skriv ett anställningsavtal 

 Ett tydligt anställningsavtal skapar trygghet för både dig och den du anställer. Du som arbetsgivare är skyldig att lämna skriftligt besked om anställningens grundläggande villkor. Det kan du göra i anställningsavtalet. Om något i avtalet ändras ska du informera om det skriftligen.  

2. Säkerställ att arbetsuppgifterna är anpassade för yngre  

När du anställer en yngre person gäller särskilda arbetsmiljöregler avseende bland annat arbetstider och arbetsuppgifter.  

Arbetsuppgifterna ska vara lämpliga och ofarliga för ungdomen. Med stigande ålder får arbetsuppgifterna vara mer ansvarstagande och normala. Vissa arbetsuppgifter får däremot aldrig utföras av en minderårig. Läs mer om vilka arbetsuppgifter som minderåriga får utföra. 

Det finns tydliga regler för arbetstider om den anställde är under 18 år. Till exempel måste alla minderåriga ha minst 30 minuters sammanhängande rast efter fyra och en halv timmes arbete. Läs mer om vilka arbetstider som gäller. 

3. Se till att skatten blir rätt! 

Som arbetsgivare kan det vara hjälpsamt att upplysa den anställde om möjligheten att jämka så att skatten blir rätt från början. Jämkning innebär att arbetsgivaren inte behöver dra av lika mycket i skatt från lönen. Skatten som arbetsgivaren drar av tillgodoräknas den anställd när Skatteverket beslutar om skatten för året. Se länk till denna tjänst nedan.

Den som tjänar mindre än 24 873 kronor på ett sommarjobb och inte har andra inkomster under året ska inte betala inkomstskatt. För att arbetsgivaren inte ska dra någon skatt på inkomsten behöver den anställde lämna ett intyg till arbetsgivaren. 

Även den som sommarjobbar och tjänar lite mer kan ha nytta av att jämka.  

En investering för framtiden 

Utöver att du som arbetsgivare får möjlighet att bidra till en ung persons första erfarenhet av arbetslivet, finns det flera fördelar med att anställa ungdomar. De kan tillföra nya idéer och perspektiv samt bidra med energi som stärker verksamheten på både kort och lång sikt.  
 
Många ungdomar har god teknisk kompetens och anpassar sig snabbt till nya digitala verktyg, vilket är en tillgång i dagens arbetsmiljö. Deras entusiasm och vilja att lära kan dessutom smitta av sig och bidra till en positiv företagskultur. 

Att anställa en ung person kan också innebära lägre löne- och förmånskostnader. Det kan handla om att ingångslönen ofta är lägre än för mer erfarna medarbetare, att vissa förmånskostnader är begränsade i början av anställningen (t.ex. pensionsavsättning och föräldralön), eller att unga personer generellt är mer flexibla vad gäller arbetstid och öppna för deltidslösningar. 

Samtidigt ges möjlighet att forma och introducera personen i företagets arbetssätt och värderingar redan från start, något som på sikt kan leda till långvariga och lojala medarbetare. 

Läs mer på Skatteverkets webbplats:

Jämkning för skolungdomar och studerande

Här kan den anställde hämta intyget för jämkning

 

Läs mer på Konsulten:

Att tänka på när du planerar de anställdas semester


Vill du lära dig mer?

På vår Onlinekurs Semester – ledighet och betalning får du vägledning inom de viktigaste och mest grundläggande semesterfrågorna. Läs mer och anmäl dig här.

 

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons