Små skillnader mellan YH-utbildarna – tre fick högsta betyg
Är utbildarnas storlek eller ägarstruktur en variabel i MYH:s beslut?
– Nej. Utbildningsanordnaren ska ha den kompetens och de förutsättningar som krävs för att anordna utbildning inom yrkesområdet utbildningen avser.
– De ansökningar prioriteras som i högre grad visar att utbildningen kvalitativt och kvantitativt svarar mot arbetslivets behov av kvalificerad arbetskraft, finansieras av arbetslivet samt har en, utifrån arbetslivets behov, lämplig regional eller nationell placering.
– Vid fördelningen ska även resultat från genomförd tillsyn, kvalitetsgranskning och uppföljning beaktas. Fördelningen av statsbidraget fokuserar på utbildningen, inte utbildningsanordnaren.
Utbildningskoncerner växer och köper mindre utbildare, kan det påverka utbildningarnas kvalitet och lokala förankring?
– När myndigheten beslutar om vilka utbildningar som tilldelas statsbidrag handlar en del av bedömningen om att det ska finnas ett anställande arbetsliv i regional närhet till utbildningens studieort/studieorter.
– Utbildningsanordnaren ska visa att det finns ett arbetsliv som varit med och tagit fram utbildningen, som vill delta genom exempelvis föreläsningar och som vill erbjuda LIA-platser till de studerande.
Hur viktig är regional förankring för att YH-studenterna ska hitta arbete?
– Väldigt viktigt för utbildningar som svarar mot ett lokalt kompetensbehov. Kopplingen till ett lokalt arbetsliv i utbildningens ledningsgrupp, samt till lokala LIA-platser är central.
– Utmaningen för utbildningar på distans, eller som svarar mot ett riksomfattande kompetensbehov, är att anordnaren, arbetslivet och de studerande kan befinna sig på olika orter.
Hur säkrar MYH att utbildarna har rätt specialistkompetens?
– I ansökan ska det framgå att arbetslivet varit med och tagit fram utbildningen och deltar i genomförandet, till exempel genom att sitta i utbildningens ledningsgrupp. Enligt lagen (MYHFS 2020:5) ska utbildarna också redogöra för vilka i organisationen som har yrkeserfarenhet inom området.
– Vi granskar över hundra utbildningar varje år. Ett kvalitetskriterium gäller hur anordnarna säkerställer att utbildarna har rätt kompetens. Merparten uppfyller detta och utbildarnas kompetens är rätt.
Vilka skillnader ser ni mellan mindre/regionala och stora/nationella och offentliga sektorns utbildare?
– Vi ser inte en sådan fördelning. Frågan förbiser att de stora anordnarna har lokala kontor och därmed kan vara duktiga på arbetslivsförankring.
– Utifrån våra kvalitetsgranskningar är det svårt att se något mönster gällande skillnader mellan mindre och större aktörer. Det beror till stor del på att de allra flesta utbildningar inom era områden (redovisningsekonom, redovisningskonsult, lönekonsult) fungerar väldigt bra.
– Av de 11 utbildningar inom er bransch vi gjort fördjupade kvalitetsgranskningar av har 10 bedömts ha hög eller mycket hög kvalitet. Den utbildning som inte nådde hög kvalitet åtgärdade sina brister året efter.
Vad utmärker de bästa utbildningarna i vår bransch?
– Att 3 av 11 utbildningar bedöms ha mycket hög kvalitet är ett starkt besked! Det utmärker sig positivt jämfört med andra utbildningsområden. För de tre är det svårt att se ett mönster.
– En av utbildningarna som fått högst betyg bedrivs av Iterum Education AB, det är en mindre privat anordnare som specialiserat sig på ekonomiutbildningar.
– En utbildning bedrivs av Frans Schartaus Handelsinstitut, en del av Stockholm Stad, och är en av de största anordnarna i Sverige.
– En utbildning bedrivs av Kristianstad kommuns vuxenutbildning.
– Även för plats/distans skiljer det sig åt. Iterums utbildning sker på distans med Stockholm som bas, de två andra är platsbundna.
Skillnader i typen av klagomål mellan utbildarna?
– Det finns inga skillnader.
Skillnader när det gäller LIA-platser mellan utbildarna?
– Utbildningar med rikstäckande efterfrågan saknar av naturliga skäl liknande relation till alla aktörer i sin bransch. Utbildningar som genomförs på distans (oavsett om kompetensbehovet och efterfrågan är lokal eller rikstäckande) brukar anta studerande från delar av landet där anordnaren saknar koll på potentiella LIA-värdar.
– Inom vissa distansutbildningar blir det en större variation i hur lätt/svårt det är för de studerande att hitta en kvalificerad LIA-plats, beroende på var de bor. Detta beror inte nödvändigtvis på hur stark anknytning anordnaren har utanför sitt närområde inom branschen. Det ser vi främst inom enskilda utbildningar eller enskilda anordnare. Det finns även lokala anordnare som har en svag anknytning till det lokala arbetslivet, och större nationella anordnare som har ett starkt nätverk runt hela landet.
– Det krävs att anordnare särskilt beaktar geografin om de studerande är utspridda över landet. Det kan även ställas något större krav på initiativ från den studerande om den ska få en LIA-plats den är nöjd med, och som uppnår utbildningens mål.
Vilka övriga skillnader och likheter noterar ni mellan utbildarna?
– Utbildningsanordnare med en tydlig regional profil tenderar att ha rötterna i en kommun/flera grannkommuner eller ett kommunalt ab. Dessa brukar hålla sig tydligt till de yrkesområden/kompetensbehov som gäller för deras region.
– Arbetslivsanknytningen är helt avgörande för en bra utbildning. En mindre aktör kan ha mycket starka band till några företag över tid, då de generellt specialiserar sig på ett par utbildningar och satsar på just detta område på ett bra sätt. De större utbildarna har ofta fördelar i form av fler specialistresurser, utarbetade rutiner och tillgång till ett omfattande nätverk på många orter – genom de andra utbildningar de bedriver.
– YH-utbildningarna till redovisningskonsult och lönekonsult har utbildarna över lag lyckats väl med. Det är bra utbildningar som kompetensförsörjer arbetslivet. Det visar också att branschen har varit bra på att samarbeta med anordnarna för att bygga upp och utveckla utbildningarna.
– Branschen bidrar i hög grad till genomförandet av utbildningarna, med undervisande personal som är yrkesverksam. Det är en starkt bidragande faktor till att de studerande lär sig efterfrågade och aktuella färdigheter och kompetenser. Det är också ett område där branschen varit bra på att stötta utbildningarna med tillräckligt många och kvalificerade LIA-platser. Bra praktik är en grundförutsättning för att utbildningarna ska bli framgångsrika.
Bakom utbildningarna finns bland annat fem kommuner, en ideell stiftelse (IHM) och tre miljardkoncerner: Academedia, Edukatus och Storskogen.
Det är myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) som beslutar vilka som ska få statsbidrag för att arrangera YH-utbildningar, baserat på arbetsmarknadens behov, se separat artikel.

