Annons
Branschaktuellt Personporträtt

Sommar och Sak: Leif Hagström, Skattejurist

En officer och en gentleman som flyttar till storstaden för kärleken. En slipad jurist med smak för rättvisa och moms. Som om sommaren lämnar lagboken och sanningssökandet och går till sjöss och ner i poolen. Möt Leif Hagström, Skattejurist, i vår serie porträtt med medarbetarna på Sakkunnigenheten: Sommar och Sak.
Text: Håkan Edvardsson
Annons

Namn: Leif Hagström
Position: Skattejurist
Bakgrund: ”Som 15-åring hade jag mitt första sommarjobb. Sedan dess har det rullat på med olika jobb, föreningsengagemang och utbildningar. Man blir aldrig fullärd, men det gör inget för det är roligt och intressant att lära nytt.

Militärtjänstgöringen gjorde jag i Kvarn, utanför Linköping. Efter grundutbildningen fortsatte jag med befälsutbildning där jag så småningom blev löjtnant innan jag vid 47 års ålder blev utskriven ur rullorna.

Färdig jurist blev jag 1987. Jag fick tingstjänstgöring i Boden, följt av en sväng vid hovrätten i Sundsvall. Därefter hamnade jag i Ludvika där jag växlade från i huvudsak straffrätt och civilrätt till punktskatter. Hustrun, som är från Stockholm, kände ingen i Ludvika och tyckte med tiden att det var en ”håla”. Eftersom jag själv är född i Ludvika med släkt i omgivningarna och goda vänner förstod jag först inte varför hon var missnöjd. Men vad gör en hyggligt lyhörd äkta hälft? Vi flyttade förstås till Stockholm där jag fortsatte vid Skatteverket.

På Skatteverket jobbade jag först fortsatt med punktskatter under några år, därefter med inkomstskatt under fyra år, men mest under årens lopp med moms. Förutom processförare vid överklaganden har jag varit handledare åt nyanställda och momslärare. Under några år var jag även, vid sidan av mitt vanliga arbete, fackligt engagerad som ombud och ingick den lokala fackstyrelsen. Jag gick då kurser i arbetsrätt med mera. så att jag bättre kunde företräda medlemmarna.

Under drygt 30 år var jag politiskt engagerad i Kristdemokraterna. Bland annat har jag varit ordförande i ett par kommunala nämnder. Efter nästan 30 år på Skatteverket bytte jag till Srf konsulterna i april 2020. Det har jag inte ångrat! Det är en glädje att tjäna medlemmarna och att hjälpa i stället för att stjälpa.

Jag och hustrun har tre gemensamma nu vuxna barn, varav vår yngsta dotter håller på att utbilda sig till redovisningskonsult. Det är roligt!”

Även verksam i: ”Vid senaste årsmötet lämnade jag mitt mångåriga uppdrag som styrelseledamot i vår bostadsrättsförening. Så nu återstår inte längre något av alla förtroendeuppdrag som jag har haft under årens lopp. Yngre krafter får ta vid. Hos Srf konsulterna svarar jag i frågeservice, skriver artiklar och svarar på remisser. Nu över sommaren har jag två remisser på mitt bord som ska vara klara till hösten.”

Viktigast i mitt jobb just nu: ”I frågeservice får vi många frågor om momskonsekvenser vid billeasing. Trots att vi har en kurs som handlar om just det, och som borde underlätta bedömningarna är det många gånger svåra frågor. Jag har därför med mina kollegors goda hjälp tagit initiativ till att skapa ett schema där man steg för steg kan ta ställning till olika delfrågor och så småningom förhoppningsvis själv, via schemat, få svar på sin fråga. Mot bakgrund av antalet frågor som vi får om detta är jag ganska säker på att schemat kommer underlätta för konsulterna och därför känns detta viktigast just nu.”

Vill bidra till medlemmarna med: ”Jag ser mig som medlemmarnas tjänare. Jag är satt att se till att deras verksamhet flyter på så bra och smidigt som möjligt. Det innebär förutom att svara på frågor med mera att hålla en trevlig och respektfull ton.

Det finns inga dumma frågor, eller hur? Och det måste jag tillägga, så gott som alltid är det bra kvalitet på frågorna som vi får. Det märks att man har letat information och tänkt själv först, innan man sänder en fråga till oss via frågeservice. Undantagsvis, när det har varit fråga om principiellt intressanta eller ömmande fall, har jag även tagit på mig rollen som ombud vid domstolsprocesser.”

Därför specialiserade jag mig inom moms: ”Moms är EU-harmoniserat, det vill säga vi har i princip samma momsregelverk här i Sverige som i övriga EU. Lagen är ganska kort, men oj – så komplicerad! Frågorna tar aldrig slut och den ena EU-domen avlöser den andra.

Det finns vid det här laget ett pärlband av momsdomar och nya tillkommer hela tiden. Komplexiteten är utmanande och därmed intressant. Beloppen i systemet är också stora och bidrar till intresset. Momsen inbringar cirka 20 procent av statens intäkter. En annan aspekt av momsen är straffrätt.

Momsbedrägerier. Någon som hört talas om det? Det ena efter det andra rullas upp, senast införde lagstiftaren som motåtgärd omvänd skattskyldighet på mobiltelefoner med mera. Det är nu bara ett litet aber med det och det är att för att det ska bli omvänd skattskyldighet måste omsättningen överstiga 100 000 kr i fakturan. Inte ens Telia (!) säljer numera inte mobiltelefoner som överstiger detta belopp. Vill man köpa för ett större belopp hos dem måste man köpa i flera omgångar/fakturor och se, så enkelt har man kringgått lagstiftarens intention med omvänd skattskyldighet!

Ett annat exempel på momsbedrägeri är en före detta kollega till mig på Skatteverket (han satt några rum bort i samma korridor) som manipulerade systemet och i princip betalade ut pengar till sig själv med några knapptryckningar. Domen handlade om felaktiga momsåterbetalningar på drygt 120 miljoner kr. Han fick 8 års fängelse. Men hur många fall är det som inte uppdagas?”

Drivkraft inom yrket: ”Ett livskraftigt näringsliv är en grundförutsättning för vårt gemensamma välstånd. Därför behövs enkla och tydliga bestämmelser, något som vi kämpar för när vi svarar på remisser. Sen ger det en extra boost när man – vilket händer då och då – får spontan positiv återkoppling på avgivna svar, som när jag häromdagen svarade på en fråga om skattetillägg och till min överraskning fick ett mejl med ”Enormt tack, Leif!” (tack själv, Catrin, för återkopplingen!). Sådant värmer och då är det extra roligt att gå till jobbet.”

Det inser få att mitt yrke kräver: ”När jag på juristlinjen hade läst första introduktionskursen slog jag mig för bröstet och förstod att nu kunde jag allt om juridik! Toppen! Men nej. Så var det förstås inte. Sedan länge, och med åren allt mer, inser jag hur lite jag kan. Därför har jag stor glädje av att jag har lärt mig söka efter information. Att veta hur man ska söka, och att därefter snabbt kunna finna det relevanta i rättsfall med mera, vill jag påstå är nyckeln till att lyckas i mitt jobb. Den som söker, han finner – sägs det. Ja, i bästa fall är det så men i juridikens värld inte alltid. Oftast har jag tur och hittar svar på olika frågor, men om inte så tar jag gärna hjälp av mina trevliga och fantastiskt duktiga kollegor.”

Gör i sommar: ”Det ser ut att bli en lugn sommar med få aktiviteter, men en somrig ålandstur med familjen, god mat och lite skattefri shopping kan nog bli av. I övrigt räknar jag med mycket bad och slappa dagar.”

Äter helst i sommar: ”En läskande kall vattenmelon sitter fint i goda vänners lag en het sommardag.”

Smultronställe på sommaren: ”Vår egen sommarpool!”

Leif som liten. Blåser ut ljusen på födelsedagstårtan.
Leif njuter i poolen i sommar.
Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons