Annons
Branschaktuellt Lön Redovisning

Srf konsulterna: ”Byråerna ska få rätt kompetens”

Yrkeshögskoleutbildningarna håller hög kvalitet och möter branschens behov - det visar både statistik och erfarenheter från arbetslivet. Genom nära samverkan med utbildningsanordnare och myndigheter arbetar Srf konsulterna aktivt för att säkerställa relevans och arbetslivsanknytning – en satsning som snabbt ger resultat i form av anställningsbara studerande.
Text: Håkan Edvardsson
Annons

– Vi hör från branschen att YH-utbildningarna till lönekonsult och redovisningskonsult håller god kvalitet. Att det bekräftas av MYH:s statistik och granskningar visar att utbildningarna ger byråerna personal med den kompetens som efterfrågas. Vi fortsätter vårt engagemang i YH-utbildningarna för att säkra och stärka det, säger Caroline Giannias Kaib, löneexpert vid Srf konsulterna.

Två webbinarier per termin

Caroline och kollegan Lali Fjellström, redovisningskonsult, ger två webbinarier per termin för studerande på löneutbildningar respektive redovisningsutbildningar.

– Vi berättar bland annat om vad som väntar i yrket, olika typer av arbetsgivare, vikten av auktorisation, vårt studerandemedlemskap och – inte minst – råd om hur man tar vara på sin LIA-praktik på bästa sätt. För många leder den långa praktiken till det första jobbet i branschen, konstaterar Lali Fjellström.

Fler engagemang

Förutom de uppskattade föreläsningarna på distans engagerar sig Srf konsulterna på flera sätt för att YH-utbildningarna ska matcha branschens kompetensbehov. Caroline Giannias Kaib utvecklar:

– Vi för en dialog med utbildarna och är med och utformar och uppdaterar kravspecifikationen som styr utbildningarnas innehåll. Vi har också medlemmar i Srf konsulterna med i flera av utbildningarnas ledningsgrupper.

– Vi samverkar även med MYH, som styr över medlen. Varje år skickar vi ett öppet brev till MYH där vi beskriver branschens kompetensbehov kommande år. Det öppna brevet ingår i myndighetens underlag när de fattar beslut om hur många utbildningar som ska beviljas statsbidrag.

Srf konsulternas input ingår således i det analysunderlag som MYH sammanställer för området ”Företagsekonomi”. I upplagan för 2025 konstateras bland annat att över 80 procent av de som studerar till redovisningsekonom eller löneadministratör har ett arbete inom branschen året efter utbildningen. Det framgår också att dessa utbildningar fylls av studerande.

Trender och ägare

Som Konsultens granskning visar är det en stor andel av utbildningarna som arrangeras av storföretag. Förutom kommunerna har endast två utbildningsanordnare ägarbolag på orten där utbildningen bedrivs. Srf konsulterna bevakar den utvecklingen.

– Vi säkerställer att utbildningen har rätt kvalitet. En stark arbetslivsanknytning ger träffsäker kompetens. För oss spelar det i princip ingen roll vem som anordnar utbildningen. Så länge det finns transparenta resultatmätningar och uppföljningar är vi trygga med utvecklingen. Prioriterar en aktör ner kvaliteten, exempelvis för att maximera vinsten, skulle det märkas.

Snabbt i jobb

Caroline Giannias Kaib och Lali Fjellström diskuterar regelbundet med olika byråer hur de ser på YH-utbildningarna och de studerande som går dem. Självfallet tas även den viktiga LIA-praktiken upp.

– Det finns önskemål om att de studerande ska komma med kompetens för att jobba analytiskt och i många olika system direkt. Riktigt så fungerar det inte, du kan inte utforma en utbildning som levererar färdigutbildade specialister till alla byråer. Däremot är de studerande överlag snabblärda och har en mycket kort väg in i yrket, tack vare sina studier, säger Lali Fjellström och avslutar:

– Rekommendationen till byråer som söker personal är att ta emot en LIA-praktikant. Tiden det tar att stötta den personen under praktiken har man tillbaka många gånger om tack vare en bra rekrytering.

– Alla utbildare håller hög kvalitet. Men de kan ha olika styrkor beroende på resurser och lokal förankring. Ett stort bolag kan till exempel ha stora resurser till teknikinvesteringar som gynnar de studerande. En mindre aktör kan ha en lokal förankring som gör det lättare för de studerande att få jobb i sin region, säger Caroline Giannias Kaib.
– En faktor bakom utbildningarnas höga kvalitet är att många yrkesverksamma är lärare för dem. Utbildningarnas ledningsgrupper har också många representanter från branschen. Kopplingen till branschen och yrkeslivet är central för en bra YH-utbildning, konstaterar Lali Fjellström.

Mer i ämnet:
De utbildar framtidens arbetskraft

Små skillnader mellan utbildningarna

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons