Srf konsulterna tipsar: Att tänka på vid självfakturering
Man kan både jämka om man brukar får kvarskatt eller om man får skatteåterbäring. Ett beslut om jämkning innebär att huvudutbetalare ska göra ett lägre eller högre skatteavdrag än enligt skattetabell.
De nya reglerna om begränsad avdragsrätt för utgiftsräntor för privatpersoner innebär att ränteutgifter för lån utan säkerhet trappas av under två år. För räntor på lån som inte uppfyller villkoren och som betalas under 2025 får man bara göra avdrag för 50 procent. Därför kan den som jämkar på grund av stora utgiftsräntor kontrollera i vilken mån utgiftsräntorna är avdragsgilla.
Ansvaret vid självfakturering
Om köparen upprättar en felaktig självfaktura, är det ändå säljaren som har ansvaret för att självfakturan är korrekt.
Avdrag för moms vid självfakturering
För att få göra avdrag för moms måste det finnas en korrekt faktura. Fakturan är dessutom underlag för redovisningen hos både köparen och säljaren.
Köparen har bara rätt att göra avdrag för moms om till exempel en säljare av skogsprodukter har tagit ut moms på försäljningen. Om säljaren inte är momsregistrerad ska det inte vara någon moms på försäljningen. Det innebär då att köparen inte har någon avdragsrätt för moms i dessa fall.
Tre tips!
Tre viktiga saker att tänka på vid självfakturering:
- Kontrollerar om säljaren är momsregistrerad eller inte. Det kan du göra via Skatteverkets tjänst Hämta företagsinformation.
- Se till att alla uppgifter är med på självfakturan. Det är vanligt att säljarens momsregistreringsnummer saknas.
- Den som ställer ut en självfaktura måste också tänka på att uppgiften ”självfakturering” ska stå med för att fakturan ska vara korrekt.