Redovisning
Srf konsulterna tipsar: Att tänka på vid självfakturering
Skatteverket har uppmärksammat att företag som köper produkter och skickar självfaktura inte alltid kontrollerar om säljaren är momsregistrerad. Följden blir då att företaget i vissa fall felaktigt tar med moms på inköpet på dessa fakturor. Här är några viktiga saker att tänka på vid självfakturering.
•
20 maj 2025
Ansvaret vid självfakturering
Om köparen upprättar en felaktig självfaktura, är det ändå säljaren som har ansvaret för att självfakturan är korrekt.
Avdrag för moms vid självfakturering
För att få göra avdrag för moms måste det finnas en korrekt faktura. Fakturan är dessutom underlag för redovisningen hos både köparen och säljaren.
Köparen har bara rätt att göra avdrag för moms om till exempel en säljare av skogsprodukter har tagit ut moms på försäljningen. Om säljaren inte är momsregistrerad ska det inte vara någon moms på försäljningen. Det innebär då att köparen inte har någon avdragsrätt för moms i dessa fall.
Tre tips!
Tre viktiga saker att tänka på vid självfakturering:
- Kontrollerar om säljaren är momsregistrerad eller inte. Det kan du göra via Skatteverkets tjänst Hämta företagsinformation.
- Se till att alla uppgifter är med på självfakturan. Det är vanligt att säljarens momsregistreringsnummer saknas.
- Den som ställer ut en självfaktura måste också tänka på att uppgiften ”självfakturering” ska stå med för att fakturan ska vara korrekt.
Vad innebär självfakturering och när får det användas?
- Självfakturering innebär att köparen ställer ut en faktura i säljarens namn och för säljarens räkning.
- Självfakturering får användas om båda dessa förutsättningar är uppfyllda:
- När det finns ett i förväg träffat avtal mellan köparen och säljaren om självfakturering. Det finns inga formkrav för avtalet vilket betyder att även ett muntligt avtal kan räcka.
- När köparen och säljaren har rutiner för godkännande av utfärdade fakturor. Som godkännande kan det till exempel räcka med att säljaren inte motsätter sig fakturan.