Annons
Branschaktuellt Lön Redovisning

Starta 2025 med hållbara system och analyser

Allt fler programvaror innehåller funktioner för att automatiskt kartlägga koldioxidutsläpp utifrån inköp, exempelvis från leverantörsfakturor och medarbetarnas utlägg.

– Mätningar av data kopplade till miljö och klimat upplevs som svårt av många. Detta är en välkommen utveckling som underlättar hållbarhetsredovisningen, konstaterar Lali Fjellström, branschansvarig redovisning vid Srf konsulterna.
Text: Håkan Edvardsson
Annons

Lali Fjellström är också ledamot av styrgruppen för organisationen som tillhandahåller den kostnadsfria hållbarhetsredovisningen för små och medelstora företag i Norden: NSRS. Hon har även varit med och arbetat fram denna standard.

– När allt fler systemleverantörer kopplar på den här typen av schablonmätningar av koldioxidavtryck och annat hjälper det användarna. Även om det inte är helt exakta data vet alla som håller på med redovisning att en genomtänkt och dokumenterad uppskattning är mycket bättre än inga data alls, konstaterar Lali Fjellström.

Lagens krav

De tre perspektiven i hållbarhetsarbete och hållbarhetsredovisning brukar förkortas ESG, vilket är engelska för Environmental, Social och Governance. På svenska motsvaras det av miljö, sociala frågor och styrning/bolagsstyrning.

Programvaror för redovisning, lön, kvitton/fakturering kan, mer eller mindre automatiskt, mäta koldioxidutsläpp som träffar de båda första perspektiven. Det är beräkningar baserade på olika personers resor och utlägg, inklusive transport, mat och boende.

– Av de tre perspektiven är det miljö/klimat som byråerna och deras kunder tycker är svårast. Data kring det sociala perspektivet har vi massor av i lönesystemen, data som lätt kan återanvändas till hållbarhetsredovisningen. Perspektivet kopplat till styrning/bolagsstyrning, som innefattar ekonomi kopplat till regelefterlevnad, har vi heller inga svårigheter med. Det är ju sådant vi jobbar med varje dag, konstaterar Lali Fjellström.

– Av de tre perspektiven i hållbarhetsredovisningen anses miljö/klimat som det svåraste, vilket programlösningarna för hållbarhetsredovisning träffar. Arbetar man inte redan med de lösningarna i sitt system får man en perfekt start på 2025 om man börjar göra det, säger Lali Fjellström branschansvarig redovisning vid Srf konsulterna. Foto: Malin Sydne.

Större affär – ett nyårslöfte

Ett lämpligt nyårslöfte för den som inte använder sitt systems funktioner för hållbarhetsredovisning är att börja göra det 2025. Det finns klimatvinster och nya affärer att hämta hem. För byrån och kunderna.

– Som redovisningskonsult eller lönekonsult gör man klokt i att använda funktionerna för hållbarhetsredovisning i sitt system. Om de, mot förmodan saknas, är det i dag verkligen läge att berätta för sin leverantör vad man vill ha. De kommer att lyssna, för hållbarhetsredovisning växer till en allt större affär för alla vakna aktörer i branschen, understryker Lali Fjellström.

Vidare läsning

2025 börjar många hållbarhetsrapportera – detta gäller – tidningenkonsulten.se

Srf konsulterna om hållbarhet – srfkonsult.se

 

Utbildning

Introduktion till hållbarhetsredovisning – srfutbildning.se

Workshop: Hållbarhetsredovisning, NSRS Entry-nivå – srfutbildning.se

Hållbara nyckeltal – srfutbildning.se

Grön Lön – onlinekurs – srfutbildning.se

Aktuella artiklar
Annons
Annons