Annons
Profilen

Ulf Egestrand: Snart blir det ordning på världsekonomin

Med boken The Henhouse vill före detta finans- och bankmannen Ulf Egestrand nå 200 miljoner läsare. – Sex miljarder människor skulle ha nytta av att läsa boken, 200 miljoner är alltså ganska lågt räknat, säger han utan att vara det minsta kaxig. Ödmjukt beskriver han bokens innebörd och sin alldeles osvenska målsättning.
Text: Tina Sjöström
Annons

Ulf Egestrand är just nu ute på en promotionturné eftersom hans bok The Henhouse precis släppts på svenska. Den engelska originalversionen vann överraskande första pris i kategorin för entreprenörskap och småföretagande vid USA Book Awards 2012.

– Jag är såklart väldigt stolt över att vinna ett sådant pris i USA som är lite av entreprenörernas hemland. Att de gillar den ”over there” blir faktiskt lite av en kvalitetsstämpel.

Foto: Mats Åsman

Började från noll

The Henhouse är Ulf Egestrands första bok och han avser att skriva två till i samma anda. Att han en gång skulle bli en framgångsrik författare var nog inget han funderade på när han som ung började som praktikant och sommarjobbare på Skandinaviska Enskilda Banken i Kalmar.

– Jag har jobbat med finanser och pengar hela livet, berättar han. Från bankvärlden och ett antal multinationella företag och jobb som tagit mig över tre kontinenter har jag skaffat mig en enorm kunskapskälla att ösa ur. Mitt mål resten av livet är att lära ut det jag lärt mig.

Är du mer trovärdig än andra ekonomiförfattare eftersom du började din karriär från noll?

– Ja, i vissa länder. Speciellt i USA och speciellt därför att jag själv en gång förlorat allt och kommit igen. Där ser de misslyckanden som en del i utvecklingen. För en amerikan har jag prickat in alla fyra hörn – från springpojke till ordförande, från fattig till ok.

Vad hände när du själv förlorade alla tillgångar?
– Jag trodde starkt på något och det var att räntan skulle gå ner. Jag hade möjlighet att göra spekulationer och investerade då i en nedåtgående ränta. Nu blev det istället tvärt om, räntan gick upp. Jag lät mig drivas av mina känslor, hoppet att det hela skulle vända, och tog inte en förlust i tid. När det gått tillräckligt långt börjar man förtränga det hela. Till slut ringde banken och sa: ”Ulf, du har inga pengar kvar”. Det här har jag tagit lärdom av och också kommit tillbaka ifrån. Men det tar förstås tid att komma över sådant här psykiskt, vi är alla känslodrivna. Det är oftast känslorna som är de största fällorna i ekonomi. Vi vill något så mycket och är därför benägna att ta större risker. Händer det för sent i livet kanske man inte har tid att reparera skadan och då är det naturligtvis ännu värre att göra dåliga ekonomiska affärer. Det här skriver jag mycket om i boken.

Kan inte allt

Ulf Egestrand har bland annat sagt ”Jag har ofta förfasats över hur många det är, både i och utanför finansvärlden, som inte förstår ekonomi”. Min fråga till Ulf är då såklart vad det är de inte förstår?

– I finansvärlden finns det specialister inom olika ämnen och de förstår inte alltid helheten. Tyvärr vill de inte erkänna att det finns delar i ekonomin som de inte riktigt behärskar och det kan leda till riktigt dåliga råd. Ju mer du som lekman kan om ekonomi, ju bättre kan du tolka experternas råd. Det är du själv som har ansvar för dina pengar, det är huvudbudskapet i min bok. Precis som det är viktigt att äta rätt är det också viktigt att ha koll på sina egna pengar.

Vilket är det största problemet i svensk ekonomi för gemene man?
– Helt klart att de flesta är beroende av lånade pengar. Privatpersoner måste låna för att köpa sitt hus och amorterar sällan. Vi lever i någon sorts spekulationslånehysteri utan en tanke på att betala tillbaka. Vi kalkylerar kallt med att vi ska kunna sälja vårt hus till ett dyrare pris och på så sätt betala tillbaka lånet. Jag tycker det är en sund tanke av riksbankschefen Stefan Ingves att föreslå amortering på alla bostadslån. Svensk ekonomi är kort sagt alldeles för beroende av lån. Om det händer något i banksystemet så kan det få stora konsekvenser.

Pengar inte fult

”När vi går i pension tvingas vi alla bli finansmän”. Ännu ett kontroversiellt uttalande av Ulf Egestrand. Vad menas egentligen med det?
– Alltså, ju längre vi lever desto större blir konsekvenserna för privatekonomin. Vårt nuvarande pensionssystem är ju uppbyggt på att vi ska dö innan vi går i pension. Nu är det inte så, vi har samma pensionssystem fast medelåldern är över 80 år. Sista delen av livet har de flesta inga inkomster som de själv skapat, om de inte är finansmän. Börja i tid, prata om pengar och ekonomi i familjen. Pengar är inte fult, det är viktigt och bra. Det vi däremot gör med pengarna kan vara fult. Allt tar tid att lära sig. Banken säljer produkter men det är ditt ansvar att välja det som är bäst för dig. Det är du som signerar pappret, ingen annan. Lägg ribban tidigt hur du vill ha det som pensionär och handla därefter. Själv bestämde jag mig vid 30 års ålder att jag skulle vara skuldfri vid 50 och ha möjlighet att välja yrke vid 55. Nu är jag 57 och får åka runt och promota min första bok.

Foto: Mats Åsman

Höns fungerar

Ulf Egestrand har jobbat i flera länder över tre kontinenter. Kunskaperna inom ekonomi skiljer sig så klart åt men det finns också likheter.

– Både landets tradition och vad som varit i fokus de senaste åren styr den ekonomiska debatten och vilka kunskaper du har, säger Ulf. Men pengar är samma sak överallt. Du måste ha mer in än ut, det kommer man inte ifrån var i världen man än är. Det är därför min bok fungerar överallt. Mer pengar in än ut är liksom grundläggande. Och metaforen om ett hönshus fungerar också. Höns finns överallt och alla förstår att hönan måste tas hand om för att hon ska lägga ägg. Om du förstår hönan kan du också ta hand om äggen. Ta hand om ditt liv, sätt de mål du vill uppnå och skaffa dig rätt kunskap för att nå målen.

– Aktuellt just nu är ju det orangea kuvertet om premiepension som dimper ner i brevlådan, fortsätter Ulf. Många som försöker tyda siffrorna och ser att pengarna minskat säger ”Vart tog de vägen?”. Jag tycker man istället ska fråga sig ”Var kom de ifrån?”. När du tagit reda på det kan du också ta ansvar för att utfallet blir bättre.

Ekonomi är lätt

Det låter oerhört lätt när Ulf berättar om ekonomi, om att göra rätt val och skapa sina egna möjligheter.

– Det är lätt, säger han bestämt. Det tar bara tid att lära sig. Det är lätt att lära sig spela tennis men det tar tid. Vi lär oss laga mat och andra praktiska saker. Säg inte att du inte förstår, mer in än ut är grundreceptet, på nationell nivå likväl som privat. Nationalekonomi och privat ekonomi är egentligen samma sak, bara det att orden ibland är finare när man pratar nationalekonomi.

– Jag kan bli riktigt förvånad över hur många som köper aktier utan att veta vad de håller på med, säger Ulf med en fundersam rynka mellan ögonbrynen. Ett stalltips från mig är att man aldrig tjänar pengar snabbt. Du lär dig till exempel inte att fotografera snabbt, inte heller att redovisa snabbt. Det gäller alltså att börja i tid och att träna. Hela samhället styrs av ekonomi så vi kan inte avsäga oss ansvaret. Till exempel tror jag att redovisningskonsulter kommer att få en viktig roll framöver. Lär kunderna mer, ju mer kunden kan desto bättre kan han eller hon ta åt sig av de råd de får. Då har också konsulten större möjligheter att ta ytterligare steg i affärsrelationen.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons