Annons

Lagstiftning kan bli aktuell om inte betalningstiderna kortas

Text: Tina Sjöström
Annons

För många småföretagare, speciellt de som är underleverantörer till landets största företag, är långa betalningstider ett stort problem. Betalningstider på upp till 120 dagar är inte ovanligt. Nu har näringsminister Mikael Damberg sagt ifrån.

I en intervju i Dagens Industri under veckan säger näringsminister Mikael Damberg att problemet med att storföretagen har långa betalningstider nu ska lösas. Han vill att näringslivet frivilligt ska ta fram en lösning innan sommaren, annars är han beredd att lagstifta i frågan.

Organisationen Företagarna ser positivt på att regeringen nu tar tag i denna fråga. Under lång tid har man påpekat detta växande problem och även drivit linjen om att max 30 dagar ska gälla.
– Det är bra att regeringen nu tar initiativ i frågan så att vi kan vända utvecklingen. Regeringen kan bidra genom att underlätta och stödja näringslivet i att utarbeta en robust och allmänt accepterad kod, det gynnar både företagen och näringslivet i stort, säger Daniel Wiberg, chefsekonom på Företagarna.

De små företagen är ofta beroende av snabba betalningstider och har ofta ingen stor buffert mot kreditförluster. Dessutom har de ofta sämre möjligheter att anskaffa extern finansiering är större företag. Därför vill Företagarna se en frivillig ”betalningskod”, en gemensam reglering till sundare betalningstider. I en sådan kan man ta hänsyn till olika branschers förutsättningar. En lagstiftning kan enligt organisationen vara ett trubbigt verktyg men om inte storföretagen och branschorganisationerna ser fördelarna med en gemensam kod så kanske lagstiftning är enda alternativet.

– Det är viktigt att även de stora svenska företagen skriver under på en sådan här kod, säger Daniel Wiberg. Det grundläggande problemet är kraftigt ojämlika styrkepositioner på marknaden mellan de små och stora företagen. De stora företagen har ett särskilt ansvar och måste se till att värna den svenska konkurrenskraften och sköta det här schysst.

Källa: Företagarna

Aktuella artiklar
Annons
Annons