Annons
Branschaktuellt Lön Redovisning

Tiden talar mot förlängt korttidsstöd

– Regeringens förslag till förlängning av korttidsstödet innehåller mycket som väcker kritik. Om vi antar att det går igenom trots många invändningar, bland annat från oss, har vi faktiskt tidsaspekten kvar som kan bli ett jätteproblem. Detta eftersom den som behöver stöd enligt de nya reglerna från 1 december 2020 kan söka det tidigast i slutet av mars 2021, säger Claes Eriksson, redovisningsexpert Srf konsulterna.
Text: Håkan Edvardsson
Annons

Kort bakgrund: Lagen om stöd vid korttidsarbete har funnits sedan 2013. Det var genom en ändring i den regeringen så snabbt kunde göra stödpengar tillgängliga till företag som tappade stora intäkter till följd av pandemin. Det nya förslaget om förlängt korttidsstöd gäller 1 december 2020 till 30 juni 2021.

– Företag som söker stöd innan Tillväxtverket öppnar för nya ansökningar enligt förlängningen söker i enlighet med den ursprungliga lagen. Och där är skrivningarna så stränga att i princip alla får nej. Så rådet är absolut att avråda från att ansöka innan allt är klart från Tillväxtverkets sida, understryker Claes Eriksson.

Tillväxtverket, med regeringens uppdrag att hantera ansökningar, granskningar och utbetalningar, konstaterar på sin hemsida ”… att det nya stödet kan öppna 5 – 8 veckor efter att den nya lagen beslutats…” När ansökan väl öppnar kommer det att vara möjligt att söka stödet retroaktivt från 1 december 2020.

– Regeringen aviserar att den nya lagen träder i kraft 15 februari 2021. Man behöver ju inte vara redovisnings- eller lönekonsult för att snabbt kunna räkna ut vad det kommer att betyda för företag som behöver pengar från 1 december 2020 för att ha råd att ha kvar sin personal: risken är att företaget säger upp personalen istället för att genomföra kortidspermitteringar. Alltså precis det stödet var sagt motverka från start, konstaterar Claes Eriksson.

En tolkning gällande korttidsstödet som kom att stärkas under hösten var frågan om utdelning. Den som tar ut utdelning har inte rätt till stöd. Även här menar Srf konsulterna att mindre företag missgynnas eftersom många småföretagare lever på en mix av lön och aktieutdelning. Claes Eriksson exemplifierar Srf konsulternas förslag till lösning:

– Vi föreslår en kvittning. Tar jag ut 50 000 kronor i aktieutdelning och söker 100 000 kronor i korttidsstöd, ja men så kvitta bort 50 000 kronor då. Men vi måste också säga att det är bra att dessa regler förtydligas. Ovisshet och oklarheter är aldrig bra, framför allt inte i vår bransch.

– Vi föreslår att det skriftliga yttrande som lagförslaget säger att enbart revisorer ska kunna utfärda, även kan utfärdas av Auktoriserade Redovisningskonsulter, understryker Claes Eriksson. Foto: Lars Dahlström

Remissvaret från Srf konsulterna kan du läsa här>>

Förslaget från regeringen (Promemoria, Finansdepartementet)>>

Tillväxtverkets yttrande>>

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons