Auktoriserad konsult satsar mitt i pandemin
Vi hörs mellan dagjobbet och kvällsjobbet. Även om han nu är sin egen så är tiden fortfarande fulltecknad. Det är så det är att vara egenföretagare, konstaterar vi.
Peter Pashai-Nejad har precis varit ute och träffat en kund, men kvällsskiftet innebär att besvara ett antal offertförfrågningar från nya kunder.
– Jag tackar aldrig nej till nya samarbeten, säger han och skrattar.
Men snart måste han göra det, såvida han inte anställer. Stockholmsbaserade Pash Ekonomi har 45 kunder nu, och även om Peter är produktiv och snabb så börjar han nå gränsen på 50 som han satt upp för sig själv. Om allt går som det ska och kunderna fortsätter strömma till så blir 2021 tillväxtåret för företaget, med en målsättning på 130 kunder innan årets slut.
Peter Pashai-Nejad startade enskild firma 2010. Då hade han fortfarande några månader kvar på ekonomiutbildningen, och visste inte att han skulle ha en heltidstjänst vid ett stort företag så snart han tagit examen. Men firman lät han puttra på vid sidan om, och så fick det fortsätta i åtta år.
– Jag hade den som komplement. Mellan åtta och fem var jag de här åren anställd på olika ekonomiavdelningar, på kvällar och helger så jobbade jag med den enskilda verksamheten, säger Peter.
2018 började firman gå så bra att det var dags att byta form och ombilda till aktiebolag. Men klivet till att bli helt egen fick ta ett par år till.
– Förra året, när pandemin bröt ut, så kände jag att det var dags att satsa helhjärtat, säger han.
Fram till i augusti förra året var han anställd vid ett mjukvaruföretag i Västerås som tog fram programvara till redovisning. Men även om uppdraget var intressant så blev lusten att få växa med eget företag ännu större.
– Det har gått förvånansvärt bra, säger Peter och skrattar.
Först hade han kontoret hemma i sin minitvåa på Kungsholmen, men allteftersom kundstocken har växt blev lägenheten snabbt för trång för att både rymma hans arkivering och ett liv utanför jobbet. Nu har han skaffat ett kontor på Östermalm, och separerat jobb och fritid en aning.
Trots pandemi har han få kunder som drabbats av dess konsekvenser på ekonomin.
– Mina kunder har inte påverkats jättemycket. Jag har inga restauranger som kunder, några taxikunder är de som påverkats mest, de har inte så många körningar nu. Men annars är det ett fåtal kunder som jag behövt jobba med omställningsstödet och korttidspermitteringar, säger han.
Samtidigt uppstår nya nischer i pandemin.
– Jag har en kund som förmedlar Attefallshus. De har växt jättemycket, människor vill ha kontor hemma, eller ett hus till barnen när de hälsar på. Redovisningsbranschen växer också. Många företag tittar på kostnader och inser att de kan klara sig med att ta in en byrå som jobbar 20 timmar per månad istället för att ha en anställd, säger han.
Att vara sin egen i en pandemi är en stor omställning.
– På Tele2 där jag var tidigare fanns det 1 300 anställda, nu sitter man själv. Men jag trivs med det. Jag har personlig kontakt med mina kunder, och har blivit vän med flera av dem. Man kommer varandra närmare så här, och det gillar jag.
Mycket talar dock för att Peter inte kommer att vara ensam på kontoret så värst mycket länge till.
– Jag får in nya kunder via rekommendationer, och det blir fler hela tiden. På ett halvår har jag fått in 45 kunder men 50 är nog gränsen för vad jag kan hantera så nu är det snart dags att anställa, säger han.
Det är snabbt marscherat, i augusti lämnade han heltidsjobbet för att jobba mer än heltid med Pash Ekonomi, och bestämde sig i samma veva för att bli auktoriserad. I oktober skrev han tentorna och den 28 december blev han certifierad och kan nu kalla sig Auktoriserad Redovisningskonsult.
– Jag tänkte att det var dags. Jag har ju en yrkesutbildning men det känns bra att få en kvittens på att jag är duktig på det jag gör, säger han.
– Det är en trygghet för kunderna att ha en auktoriserad konsult. Kunden får lugn och ro så den kan fokusera på sitt uppdrag.
Bakgrunden på en digital redovisningstjänst har gjort det självklart för honom att aktivt jobba för att få kunderna att digitalisera sig.
– Pandemin har varit ett jättebra tillfälle att jobba mer digitalt och på så vis underlätta och dra ned på timmar och kostnader. Jag har hellre fler kunder än att sitta och överdebitera.
Peter lägger hellre mer tid på rådgivning.
– Rådgivningen är väldigt viktig i dessa tider, samtidigt är det viktigt att det är reglerat i uppdragsavtalet. Jag har träffat alla mina kunder digitalt via Teams eller via möten. De nya jag får under pandemin går jag igenom från scratch. Att finnas där för dem och ha en bra insyn omfattar en stor del av arbetet, säger han.
Peter Pashai-Nejad
Ålder: 36 år
Familj: Min pappa som är en stor inspiration. Syster som bor i England.
Gör: Umgås med vänner och flickvännen. Tränar på gym och tennis.
Bor: Kungsholmen, Stockholm
Senaste streamade tv-serien: Suits
Favoriträtt: Ris och kyckling
Reser efter pandemin: Italien
Varför Srf medlem: För att ge mina kunder en trygghet i att de har en kompetent redovisningskonsult som förenklar deras vardag inom företagande och kan bistå mina kunder med bokföring, rådgivning, årsbokslut som håller hög kvalitet och uppfyller alla krav.