Srf dagen: Talarnas tips till branschen
– Ni verkar i en bransch som går bra. Och det finns grundläggande trender som är positiva för er utveckling. Jag tror att konjunkturen kommer att vara bra i år, hygglig nästa år men framåt nästa höst är det dags att se om sitt hus inför en konjunkturnedgång, sade en av dagens talare, tidigare finansminister Anders Borg.
I det första event som hölls på Hotell Clarion Sign efter pandemin fanns ett antal talare på programmet. Och, mycket efterlängtat, fanns många tillfällen att äntligen träffa gamla och nya bekanta. Förbundsdirektör Roland Sigbladh sammanfattade dagen efter prisutdelningarna, innan det var dags för kvällens stora mingel.
– Det har varit en dag präglad av suveräna talare, nyheter från branschens aktörer och insatta panelsamtal. Det blev precis så inspirerande och energigivande som vi hoppades. Tack till alla som deltagit, här på plats eller via vår sändning. Nu ser vi fram emot nästa år!
Under dagen konstaterade Sigbladh under en frågesport att Srf konsulternas medlemmar hjälper 330 000 företag runt om i landet och spelar en central roll i svenskt näringsliv. Något Anders Borg också berörde i sin föreläsning.
Anders Borg om konsulternas marknad
Nuvarande konsulten och styrelseproffset Anders Borg pratade om trender i den globala ekonomin i stort och hade läst in sig på marknadssituationen för Srf konsulternas medlemmar.
– Sverige och svensk ekonomi har klarat sig bättre än de flesta andra genom pandemin. Vi har en stabil arbetsmarknad med ansvarsfulla parter och en oreglerad servicemarknad med hög konkurrens, samtidigt som vi har Europas kanske bästa innovationsklimat tack vare högt utbildade människor och företag som satsar stort på forskning och utveckling.
Den stabiliteten på marknaden, menade Borg, är en bra grund för redovisningskonsulternas och lönekonsulternas affär. Dessutom ser han en långsiktig trend som ytterligare stärker Srf medlemmarnas ställning de närmaste åren:
– Fler försörjer sig genom eget företagande och startar egna bolag. De söker ett mer flexibelt liv, men också en möjlighet till en god förtjänst. De behöver er hjälp, ni ser hur andra företag i deras branscher går och kan ge dem råd utifrån den helhetsbilden. Ni blir den partner de behöver. Samtidigt behöver vi, som analyserar bolag utifrån deras ekonomiska rapporter, pålitliga siffror för att fatta beslut om eventuella investeringar. Det ökar också behovet av era tjänster.
Anna Bennich och rökpausen
Psykologen, psykoterapeuten och författaren Anna Bennich, känd från Dagens Nyheter och TV4, föreläste om stress och gav konkreta tips på hur den kan minskas i vardagen, i denna vår tid hon kallar för ”effektivitetsromantikens”.
– Rökpausen. Den innehåller allt för att minska stressen under en arbetsdag. Man går från skrivbordet tillsammans med en kompis, går ut på gatan och drar kraftiga andetag. Det ger vardagsmotion, lite social samvaro och frisk luft. Vi vet att allt detta minskar stressen. Det enda man ska ta bort är cigaretten.
Skatteverket och förenklingen
Johan Schauman, Skatteverkets kundmötesavdelning, gav en uppdatering i hur långt man kommit i arbetet med att förenkla och automatisera hanteringen av företagsuppgifter, inom Skatteverket och mellan olika myndigheter. Exempelvis underlättar den digitala hanteringen av arbetsgivardeklarationer arbetet för redovisningskonsulterna, samtidigt som felen minskar eftersom all information är taggad, identifierad. Begreppet i centrum är API:er, en kodning av data som gör allt extremt sökbart och överförbart mellan olika system och program
– En nyhet som kommer ut i maj eller juni är ett överblicksläge för ombud. Där kommer ni att kunna se det viktigaste som händer för 25 företag, typ, utan att behöva gå tillbaka och kolla varje företag för sig. Ambitionen är att det ska bli lätt att göra rätt från början. Och att informationen vi har finns direkt i programmen ni jobbar i. Redovisning av representation jobbar vi också för att förenkla med API:er.
Schauman bjöd också på en lista över de vanligaste felen i materialet som når Skatteverket. Den toppas av fullgörandefel som saknade bilagor, fel RÅ/period, osignerade handlingar, överföringsfel och missad återföring.
Polisen och bedrägerierna
Under rubriken ”Penningtvätt och bedrägerier” föreläste Jan Olsson från Polisen. Med beräkningar från förhållanden i England, som gör mer långtgående analyser i sammanhanget än Sverige, konstaterade han att Sverige och svenskarna varje år förlorar 265 miljarder kronor genom digitala brott och bedrägerier. Bland annat när hackare tar innehållet i datorer och databaser som gisslan och kräver miljonbelopp för att släppa informationen tillbaka, en så kallad ransomware-attack. Det var vad COOP utsattes för i november 2021.
– I princip alla är utsatta, eller kan utsättas för, någon form av attack via nätet. Och den vanligaste vägen in är att människor luras att trycka på en länk eller öppna ett mejl som innehåller skadlig kod. Men EU:s GDPR-regler och kraven på Bank-id vid köp över nätet har förbättrat läget något. Och tipsen för minska riskerna har ni hört: se över dina lösenord, använd program för att skapa riktigt starka lösenord och klicka inte på något, öppna inget som du inte vet vad det är.
Jan Olsson tipsade om gratistjänsten www.nomoreransom.org för den som trots allt drabbas. Det är en internationell sammanslutning som handgripligen kan hjälpa den som attackerats.
Fotnot: Srf dagen hölls 23 februari 2022, dagen innan Rysslands invasion av Ukraina.