Annons
Branschaktuellt Redovisning

Utredning föreslår: Digital årsredovisning obligatorisk

Om tre år ska det vara obligatoriskt att lämna in årsredovisningen digitalt. Det föreslår utredningen ”Bolaget som brottsverktyg” i en promemoria som nu går ut på remiss. – Vi är positiva till detta i grunden, men det finns saker som behöver utredas vidare innan man kan ta steget till lagstiftning om ett obligatorium, säger Lena Lind, vd och, sedan 1 mars, Förbundsdirektör för Srf konsulterna.
Text: Håkan Edvardsson
Annons

Utredningen tillsattes av den förra regeringen i december 2021, dess övergripande uppdrag är att ”överväga och föreslå åtgärder som syftar till att motverka att aktiebolag och andra företag används för att begå brott och andra oegentligheter”, som det står i utredningsdirektivet. Hela utredningen ska vara klar senast 22 juni 2023.

I uppdraget ingår bland annat också att ”ta ställning till hur en skyldighet att upprätta och ge in års- och koncernredovisningen i ett elektroniskt format bör utformas och vilka företag som bör omfattas.” Förslagen i den delen är det som nu presenteras i promemorian som är ute på remiss till 15 maj. I den konstateras bland annat att exempelvis Norge, Danmark, Nederländerna och Belgien redan infört obligatorisk digital inlämning av årsredovisningen.

Förslaget

Förslaget i promemorian lyder ordagrant: ”Digital ingivning av års- och koncernredovisningar samt, i förekommande fall, revisionsberättelser införs som obligatorium.”

De bolag som ska omfattas av obligatoriet definieras: ”Aktiebolag som tillämpar Bokföringsnämndens regelverk K2 eller K3 – med undantag för vissa dotterföretag – ska vara skyldiga att överföra sin års- och koncernredovisning elektroniskt till Bolagsverket. På samma sätt ska även, i förekommande fall, revisionsberättelsen ges in.” Obligatoriet träffar med andra ord över 95 procent av landets företag.

Man föreslår också att det till en början ska vara möjligt att, kostnadsfritt, ansöka om dispens från den digitala inlämningen, exempelvis för företagare som saknar svenskt personnummer och möjlighet att identifiera sig digitalt.

Kompletteringar

– Digital inlämning av årsredovisningen är en bra lösning för konsulterna, kunderna, myndigheterna och näringslivet i stort. Srf konsulterna har länge varit positiva till att det ska införas, under rätt förutsättningar. Men innan lagstiftning kan vara på plats behövs vissa kompletteringar, konstaterar Lena Lind.

Dessa kompletteringar kan sammanfattas i tre punkter:

  • Smidigare möjligheter att göra rättelser av fel och åtgärda kvalitetsbrister i det digitala underlag som lämnas in.
  • Definition och avgränsning av termerna kopia och avskrift, som är i linje med skrivningar i årsredovisningslagen och rättspraxis.
  • Ett obligatorium bör införas först när omfattande informationsinsatser har hunnit göras gentemot redovisningsbranschen och näringslivet i stort.

Digital process

Att utredningen föreslår att digital inlämning av årsredovisningen ska vara obligatoriskt betyder inte att den måste upprättas digitalt.

I promemorian anges: ” Över tid kan förutsättningarna för en helt digital process förbättras, men i nuläget bedömer utredningen att det inte bör eller behöver införas en skyldighet att också upprätta års- och koncernredovisningen, eller revisionsberättelsen, i ett elektroniskt format.”

Att lämna in årsredovisningen digitalt har varit möjligt för aktiebolag som följer K2 och K3 sedan 26 mars 2018. 2022 utnyttjade cirka 40 procent av bolagen den möjligheten. Upp från 30 procent 2021.

I promemorian föreslås att lagen träder i kraft första januari 2026, och tillämpas på årsredovisningar med räkenskapsår som inleds efter 31 december 2025. I praktiken betyder det att det första året med obligatorisk digital inlämning blir 2027.

– Frågan om obligatorisk inlämning av årsredovisningen är viktig för våra medlemmar och branschen. Vi ska noggrant utforma vårt remissvar för att tillvara dessa intressen på bästa sätt, säger Lena Lind, vd och Förbundsordförande för Srf konsulterna.
Aktuella artiklar
Annons
Annons