Annons
Branschaktuellt Lön Redovisning

Så skyddar du dig från bedrägerier och adressändring

Bedrägerisäsongen började ovanligt tidigt i år. Både Bolagsverket och Skatteverket går ut med varningar och tips för att stoppa bedragare, som ibland utger sig för att vara från myndigheterna själva.

I svallvågorna av höstens extrema våldsdåd har Skatteverket också sett ett ökat intresse för att hindra okända att skriva sig på den egna folkbokföringsadressen. En ny tjänst ska underlätta det.
Text: Håkan Edvardsson
Annons

Bedragare har den senaste tiden, genom att utge sig för att vara från Skatteverket, ringt, mejlat och skickat bluff-SMS till företagare. Skatteverket påminner om att man inte ska klicka på länkar eller knappar, inte öppna bilagor och inte heller svara på misstänkta sms eller mejl. Myndigheten påminner: ” Om det står att du ska lämna ifrån dig uppgifter om bankkontonummer eller kreditkortsnummer, ska du inte göra det. Skatteverket efterfrågar aldrig dina kontouppgifter i mejl eller sms. Det gör vi endast via våra e-tjänster som du loggar in på med din e-legitimation.”

Misstänk det ovanliga

– När det gäller kommunikationen med myndigheterna är huvudregeln att man ska vara misstänksam så fort något inte ser ut eller låter som vanligt. Ofta påstår bedragarna också att man måste agera omedelbart. Det är sällan eller aldrig så bråttom i kontakten med Bolagsverket eller Skatteverket. Det finns tid att kontrollera så att allt stämmer via de vanliga kanalerna: hemsidan, appen eller telefonsamtal till exempel, säger Zennie Sjölund, Chef för Branschenheten vid Srf konsulterna.

Under hösten har det bland annat förekommit bluff-sms där mottagaren påstås ha ett betalningskrav från Skatteverket. Man uppmanas logga in för att beräkna beloppen, men webbplatsen man då kommer till är inte Skatteverkets.

Registrering

Även Bolagsverket används vid bedrägeriförsök via bland annat mejl. Mängder av företagare har fått mejl med en uppmaning om att registrera sitt företag i penningtvättsregistret, i vissa fall mot en avgift. Detta är en ren bluff.

– Bolagsverket har inte den typen av samarbeten. Det är ett tydligt exempel på något som går långt utanför det normala i kontakten med en myndighet. Har man de glasögonen på sig ser man igenom många av bluffarna. Om något låter konstigt och fel – då är det med största sannolikhet konstigt och fel, konstaterar Zennie Sjölund.

Koll på datorn

Bolagsverket har på sina sociala medier publicerat en historia, med verklig bakgrund, där en nyanställd genom en kollegas dator tog kontroll över ett företag. Tipsen från Bolagsverket:

  • Lämna inte datorn påslagen och oövervakad.
  • Registrera e-postadressen hos Bolagsverket, för att få meddelande om förändring av exempelvis firmatecknare görs.
  • Använd en digital brevlåda eller ladda ner Bolagsverkets app, för att få notiser vid ändringar.

Ny adresstjänst

Personer som inte ändrar sin folkbokföringsadress vid flytt, eller som skriver sig på en adress där de faktiskt inte bor har förekommit under höstens extrema våldsvåg. Skatteverket ska nu på uppdrag av regeringen utveckla en tjänst där den som är folkbokförd på en fastighet eller lägenhet ska upplysas när någon annan skriver sig där. Tjänsten ska vara klar 1 juli 2024.

– Den som redan är folkbokförd ska ha möjlighet att lämna synpunkter redan innan Skatteverket fattar beslut om folkbokföring, för att öka tryggheten och förebygga fel, säger Cajsa Toresten, verksamhetsutvecklare på Skatteverket i ett pressmeddelande.

Skydda adressen

Via Skatteverkets e-tjänst Visa folkbokförda på samma adress kan du redan i dag se vilka som är skrivna på din adress. Och anmäla om något är fel. Att avsiktligt vara felaktigt folkbokförd är ett brott.

Med tjänsten Spärra obehörig adressändring kan du hindra att någon annan ändrar din adress. Där anger du att flyttanmälan och anmälan av särskild postadress ska göras via Skatteverkets e-tjänster. E-legitimation krävs.

– Det finns många enkla saker man kan göra direkt. Att ha koll på sin dator, sina lösenord och inte klicka vidare på en okänd länk i ett mejl eller sms låter självklart men det slarvas fortfarande med det, konstaterar Zennie Sjölund, Chef för Branschenheten vid Srf konsulterna.

Skydda företaget

Bolagsverket: Skydda ditt företag mot kapning >>

Skatteverket: Om du har fått bluffmejl, bluffsamtal eller bluff-sms >>

Skatteverket: Det här kan du göra för att skydda din adress >>

Aktuella artiklar
Annons