Annons
Företagande

Börja göra din hållbarhetsredovisning nu – så kommer du igång

Hållbarhet blir allt viktigare för små och medelstora företag som vill stärka sin trovärdighet, förbli konkurrenskraftiga och möta framtidens krav. Som företagare har du mycket att vinna på att redan nu börja arbeta med hållbarhetsredovisning, även om det ännu inte är ett krav. Jeanette Isaksson, Auktoriserad Redovisnings- och Lönekonsult på Akisa, berättar hur du kan komma igång.
Text: Therese Slettengren
Annons

Varför hållbarhetsredovisning är viktigt för ditt företag 

Att arbeta med hållbarhetsredovisning är inte bara bra för miljön och samhället – det kan också vara en smart affärsstrategi. Jeanette Isaksson märker att allt fler av hennes kunder efterfrågar hjälp med hållbarhetsredovisningen. 
 
– Fler företagare blir medvetna om hållbarhet och märker att deras leverantörer ställer krav på dem. De inser att de inte längre kan ducka för dessa frågor, och genom att redan nu ta tag i hållbarhetsfrågorna är de bättre förberedda när lagkraven kommer. Det inger också förtroende hos medarbetare, leverantörer och samarbetspartners. 

Jeanette påpekar även att de företag som väl sätter igång ofta tycker att hållbarhetsarbetet är intressant. Många upptäcker att de redan har kommit en bit på vägen, trots att de inte tidigare dokumenterat sitt arbete. 
 
– Företag som vi hjälpt kan få en aha-upplevelse när de inser hur hållbara de redan är, men också vad de kan förbättra. De upptäcker dessutom att det finns möjligheter att spara pengar eller öka sina intäkter genom att identifiera områden där de kan bli mer effektiva eller hållbara, säger Jeanette Isaksson. 

Så kan din redovisnings- och lönekonsult hjälpa dig 

Jeanette rekommenderar att hennes kunder laddar ner standarden NSRS för att komma igång med hållbarhetsredovisning. NSRS är ett kostnadsfritt verktyg i Excel-format, särskilt anpassat för små och medelstora företag. 
När du väl har laddat ner verktyget blir det lättare att börja samla in den data som krävs, och din redovisnings- eller lönekonsult kan hjälpa dig med detta. 
 
– Vi kan ta fram viktiga data, exempelvis från lönesystem och ekonomiska nyckeltal. Vi rekommenderar att börja med områden som är enkla att mäta, som sjukskrivningstal eller könsfördelning i företaget. Det ger en bra grund att bygga vidare på. Vi kan också fungera som bollplank och guida företagen i hur de ska tolka data och hur de kan jämföra sig med andra företag i branschen. 

Jeanette betonar att hållbarhetsarbetet bör ses som ett långsiktigt projekt som involverar hela företaget. 
 
– Det här gör du inte på en eftermiddag. Det är viktigt att sätta upp hållbarhetsarbetet som ett projekt med tydliga delmål. 

4 tips för att lyckas med hållbarhetsredovisning: 

  1. Ta första steget nu: Ju tidigare du börjar, desto bättre rustad är du för framtida krav och förväntningar från dina kunder. 
  1. Använd rätt verktyg: NSRS är ett bra verktyg för att strukturera din hållbarhetsrapportering. Din redovisningskonsult kan hjälpa dig att använda det korrekt och tolka resultaten. 
  1. Börja smått och fokusera på det enkla: Hållbarhetsredovisning behöver inte vara komplicerad. Börja med det du har tillgängligt. Fokusera på mätbara områden som personalfrågor, energianvändning eller transporter. Du behöver inte ta allt på en gång. 
  1. Arbeta nära din redovisnings- och lönekonsult: De kan ge dig värdefull hjälp med att identifiera nyckeltal och data som du redan har, men kanske inte tänkt på.
Genom att redan nu ta tag i hållbarhetsfrågorna blir företag bättre förberedda när lagkraven kommer. – Jeanette Isaksson, Auktoriserad Redovisningskonsult och Auktoriserad Lönekonsult.

Läs mer och ladda ner SRS här: NSRS – Nordic Sustainability Reporting Standard

Kundcase: Så kom Home of Textile i gång med sin hållbarhetsrapportering

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons