Annons
Branschaktuellt Lön Redovisning

Srf branschdagar 2024: AI i fokus på Srf konsulternas byråledarkonferens

När Srf konsulterna för första gången samlade branschens byråledare vid en konferens i samband med kongressen var det AI som stod på agendan. Förutom en inspirerande föreläsning av Andreas Ekström deltog en panel med ledande programvaruleverantörer. Under konferensen fick deltagarna värdefulla insikter kring hur AI kan användas för att effektivisera och höja kvaliteten i det dagliga arbetet.
Text: Therese Slettengren
Annons

Srf konsulternas vd Lena Lind hälsade ett 80-tal deltagare välkomna till organisationens första byråledarkonferens. 

– Ni är viktiga för vår verksamhet, och jag hoppas att ni får många insikter om hur ni kan arbeta med AI i framtiden under den här timmen, sa hon innan hon presenterade Andreas Ekström, en av Sveriges mest framstående talare inom digital teknik och AI. 

AI är ett verktyg – inte ett hot 

Ekströms föreläsning bjöd på många tankeväckande insikter. Ett centralt budskap var att AI bör ses som ett verktyg snarare än ett hot mot mänsklig intelligens. 

– Människor har alltid tagit hjälp av nya teknologier. Tänk på bonden som arbetade med spade på åkern och hur han reagerade när traktorn kom. Han testade, lärde sig och insåg att han sparade massor av tid. Det är samma sak med AI. Det kommer frigöra tid för mer värdeskapande aktiviteter genom att ta hand om repetitiva och tidskrävande uppgifter, förklarade han. 

Med stor inlevelse och entusiasm delade AI-experten och föreläsaren Andreas Ekström med sig av insikter och tankar kring moderna teknologier och hur de formar vår framtid.

Använd ansvarsfullt 

Ekström betonade också vikten av att använda AI ansvarsfullt, särskilt när det gäller att hantera känslig data och personlig information. 

– AI är inte neutralt. Det är alltid färgat av de som utvecklar och använder. Det måste vi vara medvetna om när vi implementerar teknologin i våra verksamheter, påpekade han. 

Våga testa 

Ekström uppmuntrade deltagarna att våga experimentera med AI och påminde om att ingen teknologi är perfekt från början. 

– Det är viktigt att förstå att AI-systemen inte har någon egen moral eller etik, utan följer de instruktioner de får. Därför måste vi vara noga med att analysera svaren som till exempel Chat Gpt ger oss och inte acceptera alla svar rakt av.  

Srf Byråledarkonferens gav både insikter och inspiration kring AI:s potential att revolutionera redovisnings- och lönebranschen. Det blev tydligt att AI kommer att vara ett oumbärligt verktyg för att effektivisera arbetsprocesser, samtidigt som konsulternas rådgivande roll och expertis fortsatt kommer att vara avgörande.   

På bilden från vänster: Andreas Ekström, Pia Bax (moderator och chef för strategisk utveckling och IT på Ludvig & Co), Jan Söderqvist (branschexpert och byråcoach på Visma Spcs), Björn Bylund (Country Manager på Nmbrs) och Henry Arousell (Country Manager CTO på Björn Lunden-gruppen). 

Paneldebatt med programvaruleverantörer 

Efter Ekströms föreläsning fortsatte diskussionen om AI med en panel där representanter från branschens ledande programvaruleverantörer delade sina tankar om hur AI och digitalisering kommer att forma redovisnings- och lönekonsulternas framtid. 

Panelen leddes av Pia Bax, chef för strategisk utveckling och IT på Ludvig & Co. Deltagarna i panelen bestod av Kristian Elmefall, Head of Product på Fortnox; Henry Arousell, Country Manager CTO på Björn Lunden-gruppen; Björn Bylund, Country Manager på Nmbrs; och Jan Söderqvist, branschexpert och byråcoach på Visma Spcs. 

Panelen diskuterade hur AI kan höja kvaliteten på det arbete som redovisnings- och lönekonsulter utför. Henry Arousell nämnde att AI redan används för att automatisera kontering och övervaka bokföring. 

– AI hjälper oss att identifiera avvikelser i bokföringen, vilket ger konsulterna möjlighet att fokusera på mer kvalificerade uppgifter. 

Kristian Elmefall, Head of Product på Fortnox. 

Var nyfiken 

Att vara nyfiken och uppmuntra medarbetare att experimentera med AI, samt att lära sig ställa rätt frågor och analysera resultaten, lyftes fram som viktiga faktorer för att hänga med i utvecklingen. 

– Var nyfiken – det är relevant för alla kunskapsarbetare, sa Björn Bylund och betonade vikten av att inte blint lita på AI:s svar, utan att kritiskt granska och analysera dem. 

Panelen var överens om att AI kommer att påverka konsulternas roller, men inte på ett negativt sätt. Istället kommer AI att förstärka rollen och vara ett stöd som frigör tid och resurser för att fokusera på mer kvalificerad rådgivning. 

Kristian Elmefall betonade att AI inte kommer att ersätta konsulterna, utan snarare förändra deras arbetsuppgifter. 

– Ni har kunskapen, och den kommer att behövas även i framtiden, sa han och drog paralleller till tjänster som Spotify:  

– Med Spotify får du tillgång till all världens musik till en låg kostnad. Jämför det med priset för en LP-skiva och vad du fick för pengarna. På samma sätt kommer AI att förändra kundernas förväntningar på kvalitet och effektivitet i vår bransch.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons